VELIKI ALBANSKI KROG

Destinacija: 

Cena od:

Število nočitev/dni: 

Albanija

899 EUR

7 / 8

Veliki albanski krog, 8 dni

Albanija, Jugovzhodna Evropa, Saranda, Drač, Tirana

Albanija je dežela pravljične in razgibane pokrajine, neverjetne zgodovine in tradicije, mračnih zgodb krvnega maščevanja in rajskih divjih plaž. Dežela orlov je pravo doživetje. Trop ovac in bleščeč mercedes si delita staro, luknjasto cesto, ki pelje od tradicionalne vasice do mondenih hotelov na peščenih plažah. Albanska kulinarika združuje najboljše mediteranske in balkanske recepte. Albanija je eden najbolj versko strpnih kotičkov pod soncem, kjer muslimani, pravoslavci in katoliki živijo v sožitju.

Program

1. DAN
SLOVENIJA – PODGORICA/TIVAT
večerja, nočitev
Zbrali se bomo na letališču JP Ljubljana in polet v Podgorico/Tivat. Po pristanku vožnja v hotel, nastanitev, večerja in nočitev.

2. DAN
SKADAR – KRUJE – TIRANA
zajtrk, nočitev
Raziskujemo Skadar, eno najstarejših mest v Evropi, danes center krščanske Albanije. Sprehodimo se po slikovitem centru, imenovanem Pjaca, kjer ob znamenitostih naletimo tudi na spomenik posvečen materi Terezi. Povzpnemo se do utrdbe Rozafa, ki so jo zgradili Iliri, utrdili Rimljani. V stoletjih, ki so sledila so si jo podredili različni vladarji tega območja. Zapustili so trajne sledi. Z utrdbe, ki je povezana z zanimivo legendo, je čudovit razgled na Skadarsko jezero, največje jezero na Balkanu, ter sotočje rek Bojane in Drima. Nadaljujemo v Kruje. Mestece je znano kot rojstni kraj albanskega heroja Skenderbega in simbol upora proti Turkom. Znotraj obzidja trdnjave se nahaja zanimiv muzej. Stari bazar je prava paša za oči. Čas za nakup izvirnih albanskih spominkov. Nadaljujemo v Tirano, nastanitev v hotelu. Večerja v tipični lokalni restavraciji, kje uživamo v izboru albanskih specialitet.

3. DAN
TIRANA - BERAT – VLORA
zajtrk, večerja, nočitev
Tirana preseneča v vseh pogledih. Na eni strani moderne zgradbe in trgovski centri, na drugi strani v pisane barve in z različnimi motivi poslikane socialistične stavbe. Tako so jim skrili toga in siva pročelja. Panoramska vožnja skozi mestno središče in sprehod do Skenderbegovega trga z Etem Begovo mošejo in znamenitim urnim stolpom, Opero in Narodnim muzejem. Nadaljujemo do srednjeveškega mesta Berat, ki mu pravijo tudi »mesto tisočerih oken«. Mesto je pravzaprav v celoti muzej in velja za enega najlepših in najslikovitejših mest v Albaniji. Ogled znamenitosti: trdnjava, muzej Onufri (nekdanja katedrala, v kateri je danes urejen muzej, ki je posvečen enemu najslavnejših albanskih slikarjev iz 16. stoletja). Zvečer prispemo v Vloro, slikovito obmorsko mestece. Nočitev.

4. DAN
VLORA - ALBANSKA RIVIERA – SARANDA
zajtrk, večerja, nočitev
Vožnja do gorskega prelaza Llogara, albanskega klimatskega zdravilišča. Postanek za jutranjo kavico v čudoviti divji gorski pokrajini. Priporočamo, da tukaj poskusite domač jogurt z medom. Nadaljujemo vzdolž slikovite Albanske riviere, mimo majhnih zaselkov in vasic, ki vas bodo očarale na prvi pogled. Ustavimo se v eni izmed obmorskih vasi. Prosto za kosilo ali sprehod ob obali. Popoldan prihod v živahno turistično mestece Sarando. Albanski turistični boom, kot se velikokrat šalijo domačini, je konglomerat hotelov, restavracij, modernih barov in lokalov, ki so odprti pozno v noč.

5. DAN
SARANDA – BUTRINTI
zajtrk, večerja, nočitev
Prosto dopoldne. Popoldan se odpravimo do Butrinitija, na skrajni jug Albanije. Nahaja se ob istoimenskem jezeru in kanalu Vivari. Sprehod med izkopaninami starega rimskega mesta Buthrotum, z rimsko akropolo in gledališčem, ostanki kopališča in srednjeveške trdnjave. Arheološki kompleks je del svetovne dediščine Unesca in sploh eden največjih na območju Balkana. Vrnitev v Sarando.

6. DAN
SARANDA - GJIROKASTER - APOLLONIA – DRAČ
zajtrk, večerja, nočitev
Odpeljemo se do slikovitega mesta Gjirokastra ali »mesta tisočerih stopnic«. Mesto je izjemno zanimivo, še posebej vas bodo navdušile tri in štiri nadstropne kamnite hiške, z edinstveno arhitekturno zasnovo. Prebivalci jih počasi a ljubeče prenavljaj in jih vračajo v življenje. Nad mestom dominira mogočna trdnjava, od koder je čudovit pogled na okolico. Mesto je znano tudi po tem, da so se v njem rodili številni pomembni Albanci; komunistični voditelj E. Hoxha in eden najbolj prepoznavnih albanskih piscev, Ismail Kadare. Nadaljujemo po zanimivi notranjosti večinoma še nedotaknjenega podeželja Albanije. Na poti se ustavimo v starodavnem mestu Apollonia. Mesto so ustanovili Grki iz Korinta, še bolj pa se je razcvetelo v času Rimljanov in je veljalo za kulturno in umetniško središče Ilirije. Nato je reka zamuljila pristanišče in vpliv mesta je ugasnil. Danes velja za eno najpomembnejših arheoloških najdišč na tem območju. Večerni prihod v Drač.

7. DAN
DRAČ – MINI POČITNICE
zajtrk, večerja, nočitev
Dan namenjen oddihu in razvajanju. Drač se ponaša s kilometri peščenih plaž, številnimi bari, restavracijami in kot največje pristanišče v državi predstavlja okno v svet. Počitniški dan se bo še kako prilegel. Ogledali si bomo glavne znamenitosti Drača: ostanke rimskega amfiteatra, bizantinskega obzidja, glavni mestni trg, beneški stolp, hotel Volga. Mesto krasi tudi Fatihova mošeja iz 15. st., sicer zaprta za obiskovalce.

8. DAN
DRAČ – PODGORICA/TIVAT – SLOVENIJA
zajtrk, večerja, nočitev
Po zajtrku se odpravimo proti Črni gori. Kratki postanki na poti. V kolikor nam bo čas dopuščal se ustavimo tudi v mestu Lezha, ki sodi med starodavna mesta Albanije, velik pečat mu je pustil heroj Skenderbeg. Tu je bil tudi pokopan. Popoldan prihod v Podgorico/Tivat, od koder bomo poleteli v Slovenijo.

TERMINI IN CENE
13.10.-20.10.2023 – od 879 EUR na osebo (ZAGOTOVLJENO)
27.10.-03.11.2023 – od 879 EUR na osebo
17.11.-24.11.2023 – od 879 EUR na osebo

Cena vključuje
• letalski prevoz Ljubljana - Podgorica/Tivat - Ljubljana
• vključene letališke in varnostne pristojbine
• 1 kos oddane prtljage do 20 kg in kos ročne prtljage
• prevoze z udobnim turistipnim avtobusom
• vstopnine: grad Rozafa, Kruje – muzej, Drač - amfiteater, Gjirokaster – trdnjava, arheološko najdišče Butrinit, samostan Ardenica, arheooško najdišče Apollonija, Berat - Onufri muzej
• 7 polpenzionov v hotelih 4* (včasih namesto večerje v hotelu, večerja v kateri od lokalnih restavracij)
• spremstvo in organizacijo potovanja

Doplačila

DOPLAČILA za manjšo skupino
• med 35 in 44 potniki 45€
• med 25 in 34 potniki 90€

DOPLAČILA ob prijavi
• enoposteljna soba 140€

OBVEZNO DOPLAČILO OB PRIJAVI:
• prijavnina 20 € na rezervacijo

DOPLAČILA NA POTI:
• napitnine 25 €/osebo
• vstopnine, ki niso vključene v osnovno ceno potovanja pribl.5 € po muzeju

POPUST: otroci 2-12 let v sobi z dvema odraslima osebama 15 %

Odgovorni organizator: Palma d.o.o.