Pogosta vprašanja

Potovalni dokumenti, dokumenti, vize in cepljenja

Za potovanja v nekatere države, ki niso članice EU, državljani Republike Slovenije potrebujejo vizo.

TURČIJA
Državljani republike Slovenije za potovanje v Turčijo vize ne potrebujejo. Za potovanje je potreben potni list, ki na dan povratka velja še vsaj 6 mesecev.
Več informacij na: http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/evropa/turcija/

SEVERNI CIPER
Državljani republike Slovenije za potovanje na Severni Ciper vize ne potrebujejo. Za potovanje je potreben potni list, ki na dan povratka velja še vsaj 6 mesecev.

ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI
Državljani republike Slovenije za potovanje v ZAE vize ne potrebujejo. Za potovanje je potreben potni list, ki na dan povratka velja še vsaj 6 mesecev. Potniki, ki imajo v potnem listu izraelski žig, jim bo vstop v ZAE zavrnjen.
Več informacij na:
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/azija_kavkaz_in_bliznji_vzhod/zdruzeni_arabski_emirati/

TAJSKA
Državljani republike Slovenije za potovanje na Tajsko vize ne potrebujejo. Za potovanje je potreben potni list, ki na dan povratka velja še vsaj 6 mesecev.
Več informacij na:
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/azija_kavkaz_in_bliznji_vzhod/tajska/

KITAJSKA
Državljani republike Slovenije za potovanje na Kitajsko potrebujejo vizo in potni list, ki na dan povratka velja še vsaj 6 mesecev. Vizo lahko pridobite na Veleposlaništvu Ljudske republike Kitajske, Ob Ljubljanici 12, 1000 Ljubljana. Za pridobitev vize je potrebno izpolniti spletni obrazec COVA ( https://cova.cs.mfa.gov.cn) ter se prijaviti na termin prihoda na ambasado AVAS (https://avas.cs.mfa.gov.cn). Na ambasado je potrebno iti osebno. Več informacij najdete na: http://si.chineseembassy.org/eng/lsfw/visastochina/t1606777.htm. Cena vize je 60,-EUR. Vizo si začnite urejati vsaj en mesec pred odhodom.
Več informacij na:
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/azija_kavkaz_in_bliznji_vzhod/kitajska/

ŠRILANKA
Državljani republike Slovenije za potovanje na Šrilanko potrebujejo vizo in potni list, ki na dan povratka velja še vsaj 6 mesecev. Za vizo lahko zaprosite preko spleta na http://www.eta.gov.lk/slvisa/. Cena vize je 30USD.
Več informacij na:
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/azija_kavkaz_in_bliznji_vzhod/srilanka/

INDIJA
Državljani republike Slovenije za potovanje v Indijo potrebujejo vizo in potni list, ki na dan povratka velja še vsaj 6 mesecev. Za vizo lahko zaprosite preko spleta na https://indianvisaonline.gov.in/evisa/Registration. Cena vize je 80USD.
Več informacij na:
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/azija_kavkaz_in_bliznji_vzhod/indija/

ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE
Državljani republike Slovenije za potovanje v ZDA potrebujejo potni list, ki na dan povratka velja še vsaj 6 mesecev. Prav tako se je potrebno registrirati na spletni strani https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Cena registracije (ESTA) je 14USD.
V kolikor ste po 1.3.2011 potovali v Irak, Iran, Sirijo, Sudan, Libijo, Somalijo ali Jemen, morate zaprositi za vizo na Veleposlaništvu Združenih držav Amerike, Prešernova cesta 31, 1000 Ljubljana. Cena vize je 160USD. Dodatne informacije prejmete na: https://si.usembassy.gov/.
Več informacij na:
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/severna_amerika/zdruzene_drzave_amerike/

KANADA
Državljani republike Slovenije za potovanje v Kanado potrebujejo potni list, ki na dan povratka velja še vsaj 6 mesecev. Prav tako se je potrebno registrirati na spletni strani
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply.html. Cena registracije (ETA) je 7CAD.
Več informacij na:
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/severna_amerika/kanada/

DRŽAVE EVROPSKE UNIJE
Državljani republike Slovenije za potovanje v države EU vize ne potrebujejo. Za potovanje je potreben potni list ali osebna izkaznica, ki na dan povratka velja še vsaj 3 mesece.

Pri pridobitvi vize ali postopku pridobitve vam lahko pomaga tudi agencija Nikal. Za več informacij in pogojih pridobitve vize nas pokličite na 080 72 57.

Za putovanje u Za potovanje v države EU potrebujejo državljani Republike Slovenije potni list ali osebno izkaznico, ki na dan povratka velja še vsaj 3 mesece.
Za države izven EU potrebujejo državljani Republike Slovenije potni list, ki na dan povratka velja še vsaj 6 mesecev.

Dokumentacijo vam bomo po pošti poslali na vaš naslov približno 7 dni pred odhodom.

Hišni ljubljenčki

Na žalost na naša potovanje hišnih ljubljenčkov ne morete vzeti.

Na potovanju

Priporočamo, da imate na potovanju pas za denar, majhne torbice ob telesu, ipd. Kreditne kartice in dokumente hranite na različnih mestih. Priporočamo, da si naredite kopije vseh pomembnih dokumentov, katere hranite ločeno od originalov. Ker noben hotel na svetu ne prevzema odgovornosti za denar in vredne predmete, katere pustite v hotelski sobi, priporočamo, da le te hranite v sefu v sobi, če ga pa v sobi ni, pa v hotelskem sefu.

Vsa naša potovanja vključujejo zajtrk v hotelu, v katerem prenočite. Za večino potovanj lahko ob rezervaciji doplačate še za večerjo.

Glede na to, da ima vsak potnik različne potrebe in želje, je to žal nemogoče predvideti. Predlagamo, da s seboj vzamete zraven gotovine še kreditno kartico, s katero lahko tudi plačujete ali po potrebi denar dvignete na bankomatu.

Odvisno od destinacije in če je dovolj časa, se lahko udeležite še fakultativnih izletov, na katere se prijavite in plačate direktno pri vodniku. Ti dodatni izleti niso vključeni v osnovni program in bodo organizirani v prostem času.

Otroci

Večina naših potovanj je krožnih potovanj in so lahko ponekod precej naporna za manjše otroke. V kolikor smatrate, da vašemu otroku izbrano potovanje ne bo prenaporno, se potovanja vsekakor lahko udeleži.

Plačila in vračila denarja

Da. Agencija Nikal je zavarovana za primer nelikvidnosti pri Zavarovalnici Triglav d.d.

V kolikor stranke vplačajo potovanje, katero organizator potovanje kasneje odpove, stranki vrnemo vplačan denar v celoti na njen tekoči račun. Lahko pa tudi stranki prenesemo vplačani znesek na drugo potovanje.

V roku 3 dni od narejene rezervacije se plača 30% zneska celotnega potovanja, preostanek se plača do 45 dni pred odhodom. V kolikor je rezervacije narejena manj kot 45 dni pred odhodom, se takoj vplača celoten znesek potovanja. Stranke lahko plačajo s plačilom plačilnega naloga ali preko spletnega bančništva. Podrobnosti o plačilu so navedene na potrdilu o rezervaciji.

Celoten znesek potovanja mora biti poravnan do 45 dni pred odhodom. V kolikor potovanje rezervirate dovolj zgodaj, lahko znesek potovanja razdelite na več obrokov.

Potovanje z letalom

V kolikor potujete v naši organizaciji in letite z letališča Ljubljana, vam lahko ponudimo parkiranje na letališču po promocijskih cenah. Za več informacij nas pokličite na 080 72 57 ali napišite na info@nikal.si.

Potniki so dolžni spoštovati dogovorjeni čas zbora potnikov na letališču (po navadi je to dve uri pred letom). Potnikom, ki zamujajo in pridejo na letališče v zadnjem momentu se lahko zgodi, da jih pričaka zaprto okence za prijavo na let in tako ostanejo brez možnosti za vkrcanje na letalo. Pravilno ime in priimek potnikov, kot je zapisano na potrditvi rezervacije, se uporablja za izdajo letalskih vozovnic. Zato je dolžnost potnikov, da nam posredujejo pravilne podatke. V primeru spremembe imena ali priimka potnika, nosi strošek spremembe ali nove vozovnice potnik sam (ime in priimek morata biti identična, kot sta zapisana v osebnem dokumentu, s katerim potujete).

Le to je odvisno od prevoznika. V večini primerov lahko vzamete en kos ročne prtljage in en kos oddane prtljage, katero oddate pri prijavi na let. Točne informacije prejmete zapisane na obvestilu o odhodu ali nas pokličite na 080 72 57 oz. pišite na info@nikal.si. Bodite pa še posebej pozorni na omejitve v ročni prtljagi.

Rezervacije

Potovanje lahko rezervirate hitro in preprosto na naši brezplačni telefonski številki 080 72 57 od ponedeljka do petka med 8:00 in 20:00 uro ter v soboto med 8:00 in 14:00 uro, preko elektronskega sporočila info@nikal.si ali preko spleta na www.nikal.si. Rezervacije sprejemamo do zapolnitve prostih mest.

Za rezervacijo potovanja potrebujemo naslednje podatke: ime in priimek potnika (ista, kot sta v osebnem dokumentu, s katerim potnik potuje), datum rojstva, naslov, kontaktni telefon, elektronski naslov (če ga imate), naziv potovanja, termin potovanja in katere dodatne storitve bi želeli. V kolikor imate kodo za rezervacijo, navedite tudi to.

Zavarovanje potovanja

V tem primeru se sklicujemo na splošne pogoje in zaračunamo stroške odpovedi potovanja v skladu s splošnimi pogoji.

Ne, vendar vam ga vsekakor priporočamo, saj nikoli ne veste, kdaj ga boste potrebovali. Če pride do višje sile (bolezen, smrt itd.) in ste prisiljeni potovanje odpovedati ali če potrebujete med potovanjem nujno medicinsko pomoč ali vam je bila odtujena prtljaga med potovanjem, se z zavarovanjem izognete nepotrebnim dodatnim stroškom, ki so lahko zelo visoki. V agenciji vam nudimo celosten paket zavarovanja potovanja, ki vključuje zavarovanje za primer odpovedi potovanja, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini in zavarovanje prtljage.