Skrivnostna škotska lepotica

Destinacija: 

Cena od:

Število dni: 

Velika Britanija

1.599 EUR

8

Skrivnostna škotska lepotica

Škotska, dežela na skrajnem severu Velike Britanije je poleg viskija, kiltov in dud, poznana tudi po svoji divji, neokrnjeni, nepojmljivo lepi naravi. Osupljiva in neomadeževana pokrajina, ki jo zaznamujejo neskončna morja barvitih zelenih pašnikov, na katerih se brezskrbno pasejo ovce in znamenito dolgodlako škotsko govedo. V visoki travi, ki jo "razbijajo" mehki hribi, starodavne vasice, gozdovi, oviti v meglice, in globoka ledeniška jezera, ki v svojih globinah varujejo pošasti iz pradavnine, pa se skrivajo številni zajčki.

Edinburg, znan tudi pod imenom "Severne Atene", velja za eno najlepših in najbolj šarmantnih mest v Evropi. Mesto nas očara s svojo pravljičnostjo, s svojo mešanico tradicije in sodobnosti ter z edinstveno staro arhitekturo … Slikovite ulice, ki v svojih nedrjih skrivajo čudovite vrtove, kjer si popotnik lahko za trenutek oddahne od mestnega vrveža, vabijo s svojim pestrim dogajanjem in utripom življenja! In sredi mesta, na vrhu ugaslega vulkana, se bohoti mogočen grad, od koder se ponuja čudovit pogled na vse strani …

Ogledamo si nekaj osupljivih in preprosto spektakularnih gradov, s katerimi je posejana škotska pokrajina. Ponosni Blair, kjer ima sedež edina zasebna vojska v Evropi, mogočni Stirling, kjer so kronali škotske kralje, Glamis, kjer je odraščala kraljica mati, idilični in največkrat fotografirani Eilean Donan ter drugi. Tudi prostrana posestva, ki obdajajo gradove, po katerih se šopirijo pisani pavi, niso nič manj impresivna kot gradovi sami … Ko pa zaslišimo igranje škotskih dud in se srečamo s fanti v kiltih (pod katerimi menda ne nosijo ničesar), začutimo, da smo zares na Škotskem …

Škotska vas bo tako navdušila in začarala, da si boste vedno znova želeli vrniti!

 

Program:

1. dan LJUBLJANA – EDINBURG.

Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) preko vmesnega letališča Edinburg. Vožnja do hotela v Edinburgu. Namestitev. Ogledamo si nekatere največje znamenitosti starega dela. Začnemo pri znameniti palači Holyrood, ki je ena izmed treh rezidenc kraljice. Nadaljujemo mimo škotskega parlamenta in veličastne normanske katedrale.Starodavni utrip glavnega mesta Škotske začutimo na Kraljevi milji, kjer zanimivosti kar ne zmanjka. Sprehod do veličastnega edinburškega gradu, ki kraljuje na vrhu ugaslega vulkana sredi mesta. Na hitro si odpočijemo v čudovitih vrtovih pod gradom, nato pa nadaljujemo sprehod po glavni nakupovalni ulici Princess Street. Prosto za uživanje v utripu (nočnega) življenja na edinburških ulicah. Nočitev. (letalo, H)

2. dan EDINBURG – ROSSLYN – STIRLING.

Zajtrk. Nadaljujemo z ogledom Edinburga, nato pa se odpeljemo do vasice Rosslin, v bližini katere se je še pred nekaj leti pasla klonirana ovca Dolly. Obiščemo skrivnostno kapelo Rosslyn, ki je že od nekdaj zavita v tančico skrivnostnosti in vpletena v številne mite in legende. Svetovno prepoznavnost pa je dosegla po zaslugi knjige Da Vincijeva šifra. Postanek pri mostu Queensferry, kjer navduši znameniti železniški most. Nadaljujemo do Falkirškega kolesa, vrtečega dvigala za čolne, ki omogoča prehod med kanali z različno višino. Še vožnja do Stirlinga, do spektakularnega gradu Stirling, ki stoji visoko nad mestom in je iz treh strani zaščiten s pečinami. Tu so kronali več škotskih kraljev in kraljic, bil pa je tudi nekoč najljubše bivališče dinastije Stuart. Namestitev v hotel. Večerja in nočitev. (H, ZV)

3. dan STIRLING – ST. ANDREWS - grad GLAMIS – palača SCONE – PERTH.

Zajtrk. Vožnja do mesta St. Andrews, ki je nekdanja kraljeva prestolnica Škotske in dom najstarejše univerze na Škotskem. Vožnja do palače Scone, nekdanjega sedeža škotskih kraljev. Ogledamo si razkošne vrtove in repliko kamna usode (Stone of Scone), simbola škotske suverenosti, na katerem so nekdaj kronali škotske kralje. Nadaljujemo do gradu Glamis, kjer je sedanja kraljica mati preživela svoja otroška leta. Dan zaključimo v Perthu. Namestitev v hotel. Večerja in nočitev. (H, ZV)

4. dan PERTH – katedrala DUNKELD - PITLOCHRY - grad BLAIR - AVIEMORE.

Zajtrk. Postanek v Dunkeldu, kjer si ogledamo eno najbolj romantičnih škotskih katedral. Sledi vožnja proti mestu Pitlochry,na poti obiščemo destilarno viskija. Le kdo ne pozna škotskega viskija, ene najbolj znanih žganih alkoholnih pijač na svetu? Škoti svoj viski starajo v hrastovih sodih, in ker niso mešani, jim rečejo single malt. Spoznamo se z izdelavo te “vode življenja”, kakor Škoti imenujejo to žlahtno pijačo, seveda pa jo tudi poskusimo. Nadaljujemo proti čudovitemu gradu Blair, kjer ima svoj sedež edina zasebna vojska v Evropi. V družbi pisanih pavov in račk se sprehodimo skozi mogočen park, ki obdaja grad, lahko pa si ogledamo tudi del gradu, ki je na ogled za obiskovalce. Vožnja v Aviemore. Namestitev v hotel. Nočitev. (H, ZV)

5. dan AVIEMORE – CULLODEN – INVERNESS – LOCH NESS – grad EILEAN DONAN – otok SKYE.

Zajtrk. Vožnja skozi hribovito škotsko Višavje, po katerem se množično pasejo ovce in govedo. Ustavimo se v kraju Culloden, ki je sveti kraj za Škote. Velikansko polje je bilo prizorišče krvave bitke, s katero so Angleži zatrli še zadnje upe Škotov po samostojni državi. Vožnja do mesta Inverness, ki je središče škotskega Višavja. Sprehodimo se do mogočnega gradu, ki kraljuje nad mestom in nam nudi prekrasne razglede na mesto. Vozimo se po slikoviti pokrajini do jezera Loch Ness, ki že dolga leta buri domišljijo z legendarno pošastjo iz pradavnine Nessie, ki kraljuje v globinah tega skrivnostnega jezera. Sprehod po ruševinah nekoč največjega gradu na Škotskem, gradu Urquhart, ki je bil v preteklosti priča številnim krvavim spopadom, z njegovega stolpa pa naj bi tudi prvič opazili Nessie. Na poti do hotela še foto postanek pri idiličnem gradu Eilean Donan. Grad je danes ena najbolj fotografiranih znamenitosti na Škotskem in prizorišče številnih filmskih uspešnic. Namestitev, večerja in nočitev. (H, ZV)

6. dan otok SKYE – MALLAIG- GLENFINNAN - FT. WILLIAM.

Zajtrk. Vožnja proti slikovitemu otoku Skye, kjer se naužijemo veličastnih pogledov na naravne lepote otoka, ki jih kar ne zmanjka. Pri Portree-ju, največjemu mestu na otoku, se odpravimo na krajši pohod do vulkanske skale, imenovane Starec s Storra, od koder se v lepem vremenu ponujajo nepozabni pogledi na zahodno obalo otoka. Zapustimo Otok bogov (kar pomeni Skye v galščini) in nadaljujemo proti Fort Williamu. Na poti si ogledamo še viadukt Glenfinnan, kjer so snemali Harry Potter-ja. Nadaljujemo proti največjemu mestu višavja Fort Williamu, ki leži pod vznožjem najvišje škotske gore Ben Nevis (1.344 m). Namestitev v hotel, nato pa se odpravimo na sprehod po slikoviti bližnji okolici. Nočitev. (H, Z)

7. dan FT. WILLIAM – GLEN COE - INVERARAY – LOCH LOMOND – GLASGOW.

Zajtrk. Vožnja skozi Glen Coe, kjer čas izkoristimo za sprehod v naravi. Nadaljujemo do mesta Inveraray, postanemo pri impresivnem gradu, ki je že stoletja v lasti enega največjih škotskih klanov, klana Campbell. Na poti proti največjemu škotskemu mestu postanemo pri največjemu britanskemu jezeru Loch Lomondu. Jezero je ”posuto” z otočki in znano po svoji presunljivi lepoti, tako da si je prislužilo nadimek ”kraljica škotskih jezer”. V Glasgowu najprej opravimo panoramski ogled z avtobusom (trg George, katedrala, mestna hiša, galerija moderne umetnosti, muzej St. Mungo,…), potem pa se peš odpravimo na odkrivanje ulic mestnega središča. Namestitev v hotel. Nočitev. (H, Z)

8. dan GLASGOW – EDINBURG – LJUBLJANA.

Zgodnji zajtrk. Vožnja do Edinburga. Škotsko pravljico zaključimo z ogledi nekaterih največjih znamenitosti starega dela. Začnemo pri znameniti palači Holyrood, ki je ena izmed treh rezidenc kraljice. Nadaljujemo mimo škotskega parlamenta in veličastne normanske katedrale. Na hitro si odpočijemo v čudovitih vrtovih pod gradom, nato pa nadaljujemo sprehod po glavni nakupovalni ulici Princess Street. Vožnja na letališče in polet proti Ljubljani ali bližnjemu letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane). (Z, letalo)

V skladu z razpoložljivostjo so nočitve lahko tudi v okolici navedenih krajev. Program ostaja vsebinsko nespremenjen.

TERMINI IN CENE:
22.06.-29.06.2024 – ZAGOTOVLJENO
07.07.-14.07.2024 –ZAGOTOVLJENO
28.07.-04.08.2024 –ZAGOTOVLJENO
21.09.-28.09.2024 - ZAGOTOVLJENO
26.04.-03.05.2025

CENA OD 1.599 na osebo

Termini in cene na povpraševanje. Za aktualno ceno v določenem terminu in trenutno zasedenost nas pokličite na 02 33 00 390.

Cena (najmanj 40 udeležencev) vključuje: letalski prevoz po programu, letališke in varnostne pristojbine (106 EUR), prevoz do odhodnega/iz prihodnega letališča do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana, 7 nočitev v hotelih 2 – 3* z zajtrkom, 4 večerje, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, obisk destilarne viskija z degustacijo, slovensko vodenje, organizacijo potovanja.

 

Obvezna doplačila (na osebo):

Doplačilo za skupino v velikosti 20 - 29 oseb: 135 EUR

Doplačilo za skupino v velikosti 30 - 39 oseb: 75 EUR

Prijavnina: 20 EUR na rezervacijo

 

Doplačila po želji:

Doplačilo za enoposteljno sobo: 330 EUR

Celosten paket zavarovanja potovanja: od 86 EUR na osebo

 

Popusti:

Popust za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču: 10%

Popust za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču: 15%

 

Vstopnine v ceno potovanja niso vštete in jih potnik v okvirni višini po želji poravna na kraju samem. Okvirni zneski vstopnin so naslednji: edinburški grad 18 GBP, grad Stirling: 18 GBP, kapelica Rosslyn 9,5 GBP, palača Scone: 16,5 GBP, grad Glamis: 15,50 GBP, grad Blair (vrt + grad): 16 GBP, Culloden center za obiskovalce: 11 GBP, grad Urquhart: 13 GBP, grad Inveraray: 14,50 GBP.

Doplačila po želji na kraju samem: 

napitnine: 20 GBP.

OBVEZNI DOKUMENTI: Za vstop potrebujete veljavni potni list. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj ni.

 

Minimalno število potnikov za realizacijo potovanja: 20

ORGANIZATOR POTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrsto storitev in namestitev: Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja P*– penzion/ lokalne namestitve, dvoposteljne sobe s kopalnico H – nočitev v hotelu 1/2/3 zvezdice P – lokalne namestitve (dvoposteljne sobe s skupno kopalnico, večposteljne sobe,…) H* – nočitev v hotelu 3 /4 zvezdice PT – nočitev na vlaku ali ladijska kabina H** – nočitev v hotelu 5 zvezdic O – nočitev zunaj (šotor, jurta, ladijska paluba,....) Kategorija namestitev je odvisna od lokalnih predpisov in ni nujno enakovredna našim. V primerih, ko v državi potovanja ni predpisane kategorizacije namestitev, je ocena kategorije v programu potovanja narejena na podlagi ocene lokalnih partnerjev.