Mehiška nagajivščina

Destinacija: 

Cena od:

Število dni / nočitev: 


Mehika

2.790 EUR

16

MEHIŠKA NAGAJIVŠČINA

Mehika je prava hrana za dušo, močno prepojena z zgodovino in kulturo. Tu stojijo nekateri izmed svetovno največjih arheoloških spomenikov, od visokih piramid v Teotihuacanu do čudovito okrašenih majevskih templjev. Špansko kolonialno obdobje pa je za seboj pustilo prelepa mesta, polna sanjskih trgov in dovršenih kamnitih cerkva in dvorcev.

Moderno Mehiko je preplavil val velike umetnosti, predvsem po zaslugi Diega Rivere in Fride Khalo. Prvovrstni muzeji in galerije prikazujejo dolgo in fascinantno mehiško zgodovino, ter njen neskončen ustvarjalni zanos. Živahna pa je tudi popularna kultura, vse od plesnih klubov v Mexico Cityju pa do čustvenih pevskih nastopov tradicionalne glasbe, t.i. “ranchera”.

V osrčju doživetja Mehike pa so njeni prebivalci Mehičani. Kljub njihovi raznolikosti je vsem skupna ljubezen do barv, pogostih zabav, filozofije in gostoljubnosti . So izjemno šarmantni in vedo, kako zadovoljiti svoje goste.

PROGRAM POTOVANJA

1. dan: LJUBLJANA – EVROPA - let proti CIUDAD DE MEXICO
Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) proti Mehiki. (letalo)

2. dan: CIUDAD DE MEXICO
Predviden pristanek v jutranjih urah. Prevoz do hotela. Zajtrk. Dan posvetimo prestolnici Mehike, velikanskemu Mexico Cityu. Pričnemo na glavnem trgu Zocalo, ki je srce mehiškega glavnega mesta. Tu stoji velika vladna palača s čudovitimi freskami mehiške zgodovine samega Diega Rivere. Drugo stran pa zapirata mestna katedrala in ostanki nekdanjega azteškega mesta Tenochtitlan. Spehod po ulicah starega mestnega jedra je poln zgodb in znamenitosti. Frančiškanski samostan, slavni stolp Latinoamericana, Palača lepih umetnosti in še kaj. Morda kavica v čudoviti kolonialni kavarni? Zapeljemo se po znameniti La Reformi, enemu izmed najdaljših in najslavnejših bulevarjev na svetu in popoldan namenimo ogledu izjemnega antropološkega muzeja, ki nam dodobra razkrije navade in mistiko življenja predkolumbijskih civilizacij ter kulturo Aztekov. Kaj pa nočno življenje mehiškega glavnega mesta? Nočitev. (H, Z)

3. dan: CIUDAD DE MEXICO – izlet do Basilice Guadalupe in obisk mesta Teotihuacan - CIUDAD DE MEXICO
Zajtrk. Dan začnemo na Trgu Tlatelolco, ki ponazarja tri mehiške kulture – predkolumbijsko, špansko kolonialno in neodvisno mestizo. Odpeljemo se do romarskega središča Guadalupe, kjer domuje temnopolta Marija, brez katere Mehika ne bi bila to, kar je. Zlijemo se z množico in vsrkavamo vzdušje tega svetega kraja. Nadaljujemo proti starodavnemu mestu Teotihuacan. Kdo so bili prebivalci tega nekdaj mogočnega mesta, kakšna sta bila njihova kultura in način življenja, sploh pa kako in zakaj so kar na enkrat izginili iz zgodovine? To ostaja skrivnost in buri duhove mnogih raziskovalcev ter strokovnjakov. Sončeva piramida sodi med največje piramide na svetu, njena sestra, piramida Lune zaključuje pot po Aveniji smrti. V bližini piramid se ustavimo pri domačinih, ki na posestvu gojijo kaktuse nopal. Izvemo vse o zdravilnih učinkih kaktusa. Morda poizkusimo kaktusov liker in marmelado. Kaj pa kaktusova solata s tortiljo? Popoldne bo ravno še dovolj časa, da si pogledamo tudi Modro hišo, nekdanji dom slavne slikarke Fride Kahlo (doplačilo ob prijavi). Nočitev. (H, Z)

4. dan: CIUDAD DE MEXICO – PUEBLA - OAXACA
Zajtrk. Vožnja preko atraktivne pokrajine, na kateri se menjajo panoramski pogledi. Polsuha pokrajina, kaktusi, vulkani, visoki vrhovi… Ustavimo se v Puebli, kolonialnem mestu pod zaščito UNESCA. Mesto slovi po keramiki talavera, najmanjšem vulkanu na svetu pa tudi po slavni omaki mole poblano. Nadaljujemo proti mestu Oaxaca, glavnemu mestu istoimenske pokrajine, kjer živi še veliko potomcev staroselskih indijancev. Tu je doma prav posebna mehiška kulinarika in kultura rokodelskih izdelkov, najbolj znana je keramika iz črne gline. Mesto ima vzdevek »la verde Antequera«, zaradi starega imena in različnih objektov, zgrajenih iz avtohtonega zelenega kamna. Večerni sprehod po šarmantnem mestu se več kot prileže. Namestitev in nočitev. (H, Z)

5. dan: OAXACA – TULE – MITLA - TEHUANTEPEC
Zajtrk. Zapustimo simpatično Oaxaco in nadaljujemo pot proti JV. Ustavimo se v kraju Tule in občudujemo eno največjih in najstarejših cipres na svetu. Nadaljujemo do Mitle, ene najpomembnejših predkolumbovskih arhitekturnih regij v zvezni državi Oaxaca. Ogledamo si ruševine vasi, kjer je bil nekoč sedež znanosti in astronomije. Kraj je znan tudi po tradicionalni tržnici domačih obrti, kjer stojnice polnijo barvita, ročno tkana tradicionalnih oblačila, preproge, prti, torbice in drugi izdelki. Zvečer prispemo v Tehuantepec, ki nam služi kot izhodišče za nadaljevanje naše poti. Namestitev in nočitev. (H, Z)

6. dan: TEHUANTEPEC – kanjon Sumidero - SAN CRISTOBAL
Zajtrk. Vožnja do zvezne države Chiapas, kjer se nahaja ena največjih mehiških naravnih znamenitosti, kanjon Sumidero. Spustimo se v samoto 1000 m globokega kanjona in uživamo v vožnji s hitrimi čolni. Tu se srečujejo različni ekološki svetovi. Na poti po reki med visokimi stenami srečujemo lenobne krokodile, iguane, različne vrste ptic, tudi mrhovinarje, nekje v krošnjah dreves se skrivajo opice. Po doživetem stiku z neokrnjeno naravo pa se dvignemo na 2000 m n. v. in popoldne prispemo v uporniško mestece San Cristobal de las Casas. Preostanek dneva izkoristimo za barantanje na nočni majevski tržnici in sprehod po izjemno lepih ulicah. Je zaradi njih to mesto dobilo uradni naziv “pueblo magico” (»čarobno mesto«)? Že ime pomeni veliko in zvečer osvetljene hiške različnih pisanih barv zares pričarajo pravo čarobno vzdušje. Največ dogajanja je na glavnem trgu pred pisano cerkvijo, kjer se lahko pridružimo domačinom, ki uživajo večer! Nočitev. (H, Z, čolni)

7. dan: SAN CRISTOBAL – izlet v Zinacantan in Chamulo - SAN CRISTOBAL
Zajtrk. Odpravimo se v Zinacantan, kjer še vedno živijo Maji. Morda naletimo na praznovanje enega izmed njihovih številnih praznikov? V hribih obiščemo zanimivo vasico San Juan Chamula. Tukaj se starodavno majevsko verovanje prepleta s krščanstvom. Najbolj zanimivo je v cerkvi, ki na noben način ni podobna nam znanim cerkvam in je polna skrivnosti. Sprehodimo se po vaških cesticah in razkrijemo pomen tistih nenavadnih simbolov, občudujemo to drugačno, a tako zanimivo kulturo. Prav posebno doživetje, ki si ga bomo še dolgo zapomnili. Vrnitev v San Cristobal in prosto popoldne. Nočitev. (H, Z)

8. dan: SAN CRISTOBAL – LA VENTA - PALENQUE
Zajtrk. Zapeljemo se preko obronkov Lacandonske džungle in sestopimo s hribovitega uporniškega Chiapasa v nižino. Na poti preko Tabasca obiščemo La Vento, čudovit muzej na prostem, kjer spoznamo kulturo starodavne civilizacije Olmekov. La Venta je bilo eno izmed njihovih najpomembnejđih središč, njihova civilizacija pa velja za “mati srednjeameriških kultur”. Ostali so od njih prevzeli veliko navad in verovanj – od astronomije, religije do znamenite “igre z žogo”. Kaj pa skrivnost slavnih kolonialnih glav? Proti večeru prispemo v mesto Palenque, ki se nahaja v prijetnem okolju tropskega gozda. Nočitev. (H, Z)

9. dan PALENQUE – MODRI SLAPOVI - MISOL HA - PALENQUE
Po zajtrku se odpravimo na ogled starodavnega majevskega mesta. Okrog nas zaživijo podobe nekdanjega življenja in izvemo nešteto zgodbic iz zlatega obdobja mesta. Očara nas znanje, ki so si ga skozi stoletja pridobili Maji, njihova iznajdljivost, izjemno natančen koledar, presenetljiva arhitektura, polna skritih simbolov … A Palenque niso samo ruševine, ampak tudi neka posebna energija v prekrasnem okolju. Maji so že vedeli, zakaj mesto postaviti prav tu. Popoldne se odpeljemo do veličastnih Modrih slapov, eni največjih naravnih znamenitosti Mehike, kjer se osvežimo v turkizno modri vodi. V skladu s časom se na poti nazaj okopamo še pri slapovih Misol-Ha. Povratek v Palenque in nočitev. (H, Z)

10. dan PALENQUE - MEHIŠKI ZALIV / CAMPECHE
Zajtrk. Prepustimo se ravnicam Jukatana in zgodbam mehiške preteklosti in njihovega vsakdana. Morda si privoščimo kakšen chicle, predhodnika žvečilnih gumijev. In že smo v bližini mesta Campeche, kjer si privoščimo prosto popoldne za uživanje na plaži ob obali Mehiškega zaliva. Večer lahko preživimo na živih ulicah prikupnega, šarmantnega mesteca… Nočitev. (H, Z)

11. dan MEHIŠKI ZALIV / CAMPECHE - MERIDA - nočna predstava CHICHEN ITZA
Zajtrk. Odpravimo se na sprehod skozi fotogenični Campeche, prijetno in prijazno obmorsko mestece, ki je že od kolonialnih časov veljalo za pomembno obmorsko pristanišče. Vstopimo v čas velikih galej, ki so plula po Karibskem morju, čas grmenja topov, ki so branili mesto pred mnogimi zloglasnimi pirati. Zaradi svojega očarljivega značaja ga je pred leti pod svoje okrilje vzel UNESCO. Za kosilo se ustavimo na glavnem trgu v Meridi in v rumenem šarmantnem mestu Izamal, eden izmed mehiških čarobnih mest. Za zaključek dneva pa obiščemo še najslavnejšo izmed vseh piramid predkolumbijskih kultur, kjer dodamo piko na i in naredimo rezime naši majevski zgodbi. Prepričamo se, zakaj Chichen Itza spada med sedem čudes sodobnega sveta. Navduši nas izjemna domiselnost starodavnih arhitektov in mojstrovina, tista piramida z vseh fotografij, slavni El Castillo. Naš obisk Chichen Itze je nekaj posebnega, saj si jo ogledamo ponoči, v soju barvnih reflektorjev in projekcij majevske mitologije na piramide, kar daje zgodbam čaroben pridih. Nočitev. (H, ZK)

12. dan CHICHEN ITZA – PUERTO MORELOS
Zajtrk. Preden si privoščimo oddih na čudoviti karibski plaži, se odpravimo še na obisk pravljične jame – cenote, ki je Majem pomenila vstop v mistične svetove podzemlja. Za nas pa bo tudi prav posebno doživetje, saj se lahko v tem naravnem bazenu s konstantnimi 25 stopinjami Celzija tudi okopamo.
Popoldne se odpeljemo na karibsko obalo Jukatana in se prepustimo morskim užitkom. Izognemo se množicam in hrupu slavnih letovišč na majevski rivieri in si privoščimo malo bolj posebno zgodbo le streljaj stran od preveč uhojenih turističnih poti. Vožnja do hotela,
namestitev in nočitev. (H, Z)

13. dan PUERTO MORELOS - POČITNICE
Počitnice!!! Čas za zaslužen oddih in počitniške užitke na sanjskih karibskih lokacijah. Za doplačilo si lahko privoščimo izlet v kakšnega izmed tematskih parkov v bližini (npr. Xcaret ali Xplor) ali pa morda izlet v bolj slavna – vendar tudi bolj komercialna – sosednja letovišča Playa del Carmen ali Tulum.
Morda celo potapljanje na otoku Cozumel, ki je znana potapljaška destinacija. (H, Z)

14. dan PUERTO MORELOS - CANCUN
Zajtrk. Odpeljemo se proti Cancunu. Prosto za lastno raziskovanje mesta, zvečer pa izkoristimo še zadnje trenutke na živahnih ulicah. Nočitev. (H, Z)

15. dan CANCUN – let v EVROPO
Po zajtrku prosto za nakup spominkov ali zadnje mehiške užitke. V skladu s časom prevoz na letališče v Cancunu in polet proti Evropi. (letalo, Z)

16. dan EVROPA – LJUBLJANA
Pristanek v Ljubljani ali na bližnjem letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane). (letalo)

TERMINI IN CENE:
18.10.-02.11.2024 – ZAGOTOVLJENO
29.11.-14.12.2024
19.12.-03.01.2024

CENA OD 2.790 EUR na osebo

Termini in cene na povpraševanje. Za aktualno ceno v določenem terminu in trenutno zasedenost nas pokličite na 02 33 00 390.

V terminu 29.11.-14.12.2024 bo let iz Ljubljane.

Cena (najmanj 20 udeležencev) vključuje: letalski prevoz, letališke in varnostne pristojbine (472 EUR), prevoz do odhodnega /iz prihodnega letališča do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana, nočitve glede na spodnji opis, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, kombiji in ostalimi prevoznimi sredstvi, vožnjo s čolni v Sumidera kanjonu, kosilo pri domačinih, vstopnine glede na spodnji opis, slovensko vodenje in lokalne vodnike, stroške priprave in organizacije potovanja.

Namestitev: 13 nočitev z zajtrkom v hotelih 3*- 4*.

***Opomba glede troposteljnih sob. V Mehiki je nekoliko drugačen standard glede hotelov, sob, ipd. kot pri nas, saj so troposteljne sobe s 3 enakovrednimi posteljami po Mehiki zelo redko možne. V primeru želene troposteljne sobe je le-ta možna z dvema zakonskima posteljama 135 cm širine, kar pomeni, da si dve osebi delita eno zakonsko posteljo.

Obvezna doplačila:
- Doplačilo za skupino v velikosti 10- 14 oseb: 210 EUR
- Doplačilo za skupino v velikosti 15 - 19 oseb: 150 EUR
- Vstopne in izstopne pristojbine (na kraju samem): 30 EUR
- Prijavnina: 20 EUR na rezervacijo

Doplačila po želji:
- Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine): 66 EUR na osebo
- Vstopnina Frida Kahlo (doplačilo ob prijavi): 15 EUR na osebo
- Doplačilo za enoposteljno sobo: 384 EUR na osebo
- Celosten paket zavarovanja potovanja: od 185 EUR na osebo

Popusti:
- Popust za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču: 20%
- Popust za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču: 10%

Vključene vstopnine: Nacionalni antropološki muzej, arheološki park Teotihuacan, Chamula in Zinacantan, slapovi Agua Azul, ruševine Palenque, starodavno mesto majev Uxmal, Chitzen Itza, Misol-Ha, cenote Dzit Nup.

VIZE: Slovenci vize za Mehiko ne potrebujemo, potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list od konca potovanja.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj za to potovanje ni.

Minimalno število potnikov za realizacijo potovanja: 10

Odgovorni organizator: Oskar d.o.o.