MADEIRA - EKSOTIČNI VRT ATLANTIKA

Destinacija: 

Cena od:

Število dni: 

Portugalska

1.198 EUR

6

Madeira 6 dni

Madeira je idilični vulkanski otok v Atlantskem oceanu. Slovi po blagem podnebju, saj je praktično celo leto pomlad, zato ima otok upravičeno vzdevek "biser Atlantika" in "otok večne pomladi".
Razgibani relief otoka obrobljajo visoke pečine s spketakularinimi razgedi na širni ocean in črne peščene plaže v zalivih pod njimi. Notranjost se terasasto dviguje in strnjene nasade bananovcev zamenja prostrana planota na vrhu otoka.
Posebnost otoka so (tudi) levade, rečna korita, ki prepredajo otok po dolgem in po čez. Ob njih so speljane odlično označene sprehajalne poti, ki zaradi bujnega zelenja delujejo pravljično.
Vulkanski otok na severu ponuja lavine "bazenčke", v katerih je kopanje posebno doživetje. Vasice v notranjosti so tradicionalne in ruralne, ob morju pa ribiške in slikovite. Največje mesto na otoku je vedno živahni Funchal , tu so elegantni hoteli, številne restavracije, promenada, mestni park, znamenita tržnica in stari del mesta, od koder se z žičnico povzpnemo na simbolični Monte.
Madeiro priporočamo vsem in vsakomur, za aktivne popotnike ali za sproščene počitnice, še posebej navduši ljubitelje narave, pohodništva, botaničnih vrtov, eksotičnega rastlinja in ljubitelje izvrstne hrane in vina. Madeira je otok, ki preprosto začara.

Program dogajanja

1. DAN
LJUBLJANA – MADEIRA
letalo
Zbor potnikov na letališču JP Ljubljana in polet proti Madeiri. Vožnja do hotela in nastanitev. Sprehod, raziskovanje okolice in prvi vtisi.

2. DAN
MADEIRA - celodnevni izlet na VZHOD in ZAHOD OTOKA (Ribeiro Frio, Santana, Porto Moniz, Paul de Serra)
zajtrk
Celodnevni izlet na vzhodni in zahodni del otoka. Pot nas bo najprej vodila po slikoviti poti na vzhod otoka, vse do naravnega parka ter kraja Ribeiro Frio (Mrzli Potok). Obiščemo ribogojnico postrvi in pokusimo tipično otoško pijačo "poncha", ki jo pripravijo iz brandija, sladkornega trsa, limoninega soka in medu. Nadaljujemo proti Santani, vasici, znani po značilnih pisanih hišah trikotne oblike in slamnato streho. Nekdaj so v njih živeli domačini, danes pa so v njih prodajalnice spominkov. nadaljujemo z vožnjo po severni obali in občudujemo dih jemajoče razglede na slapove, globoke doline ter otoške vrhove. Ustavimo se v Porto Moniz, zanimivem obmorskem mestecu, ki je znano po naravnih vulkanskih bazenih, kjer se lahko tudi okopamo. Po kosilu (doplačilo) preko 1.500 m visokega prelaza prečkamo notranjost otoka in se vrnemo na izhodišče v Funchal.

3. DAN
MADEIRA - poldnevni izlet po okolici NUNSKA DOLINA IN MONTE
zajtrk
Poldnevni izlet. Naš prvi postanek bo v neposredni bližini Funchala, na razgledni točki Pico dos Barcelos, ki na 335 metrih višine ponuja vrtoglav razgled na peščen zaliv tik pod nami in seveda na širni Atlantski ocean vsenaokrog. Nadaljujemo vzpon po ovinkasti cesti, obrasli z evkaliptusovimi drevesi do Eira do Serrado. Kratek sprehod do nove razgledne točke, od koder se nam odpre slikovit pogled proti najvišjim vrhovom otoka, ter v 800 metrov globoko brezno, kjer je skrita vasica Curral das Freiras. Nunska dolina je dobila ime po nunah, ki so se sem zatekle v 16. stoletju pred pirati. Pot bomo nadaljevali do vasice Monte nad Funchalom, ki še danes velja za znani romarski kraj. Na vrhu stoji znamenita romarska cerkev in grobnica poslednjega cesarja Karla Habsburškega. Po želji (doplačilo) se bomo v dolino popeljali kar na tradicionalnih lesenih saneh

4. DAN
MADEIRA - (poldnevni izlet JEEP SAFARI)
zajtrk
Prosti dan za uživanje ali po želji poldnevni izlet (doplačilo) z jeep safari po otoku. Po zajtrku, se po makedamskih cestah zapodimo v osrčje otoka s čudovitimi razgledi na najvišje vrhove. Pot nas bo peljala po stranskih poteh, skozi znameniti Unescov lovorjev gozd, vse do Portele. Ustavili se bomo na obisku tovarne ruma v vasici Porto de la Cruz, kjer proizvajajo glavno sestavino za značilno otoško pijačo "poncha". Na povratku proti Funchalu občudujemo "vulkanske solze" rta Sao Lourenco in na zadnjem postanku, na razgledni točki Ponta do Rosto, nam oko seže do sosednjega otoka Porto Santo ter Desertas.

5. DAN
MADEIRA - (celodnevni izlet-treking POHOD OB LEVADI)
zajtrk
Prosti dan za samostojne oglede, nakupe ali preprosto uživanje. Lahko pa dan preživimo skupaj - aktivno, v kolikor se odločite za celodnevni izlet (doplačilo). Podamo se na treking oz. sproščujoč pohod (11 km) po levadi Rabacal. Levada je portugalska beseda, ki izvira iz besede levar in pomeni nositi. Gre za umetne vodne kanale oz. namakalni sistem, ki dovaja vodo iz severnih vlažnih, v južne sušne predele otoka. Tako z vodo oskrbujejo nasade bananovcev, vinogradov, sadovnjakov, vrtov in hidroelektraren po celem otoku. Skupna dolžina levad meri kar 2500 km, prav toliko pa je tudi urejenih sprehajalnih poti, ki se vijejo skozi pravljične gozdove. Naša pot ob levadi se prične na planoti Paul da Serra, vmes si odpočijemo pri gostišču Rabacal, nadlajujemo do čudovith slapov Risco, se spustimo po lepo vzdrževani poti, imenovani »Levada 25 slapov« do manjšega jezera na dnu pečine, po kateri se spušča 25 naravnih slapov. Odmor za uživanje v neokrnjeni naravi, nato pa vrnemo skozi tunel, s pomočjo katerega dovajajo vodo na južno stran otoka. Vsekakor posebno doživetje!

6. DAN
MADEIRA – LJUBLJANA
zajtrk, letalo
Počitek, sprostitev, zadnji nakupi in v skladu s časom prevoz na letališče. Polet proti Ljubljani.

TERMIN IN CENA:
- 07.04.-12.04.2024 – od 1.198 EUR - ZAGOTOVLJENO
Termin in cena na povpraševanje.

Cena vključuje
• letalski prevoz s posebnim letalom Ljubljana - Funchal - Ljubljana
• letališke in varnostne pristojbine
• 5 nočitev z zajtrkom v hotelu 4*
• celodnevni izlet na vzhod in zahod otoka
• poldnevni izlet po okolici Nunska dolina in Monte
• prevoze po programu
• lokalnega vodnika na izletih
• slovensko vodenje, spremstvo in organizacijo potovanja

Pomembno:
Vrstni red ogledov po dnevih se lahko spremeni. Nastanitev je lahko v različnih hotelih.

Doplačila

DOPLAČILO (obvezno na osebo):
• za manjšo skupino med 25 in 34 potniki: 70 €
• za manjšo skupino med 35 in 44 potniki: 35 €
• prijavnina: 20€ na rezervacijo

DOPLAČILA OB PRIJAVI NA OSEBO (za kasnejše prijave ne garantiramo cene in razpoložljivih mest) :
• enoposteljna soba 270 €
• 5 x večerja v hotelu: 130 €
• celodnevni izlet treking Levada Rabacal 46 €
• poldnevni izlet jeep safari 46 €

DOPLAČILA na poti:
• strošek morebitnih vstopnin približno 20 €

POPUSTI:
• otrok 2–12 let v sobi z dvema odraslima osebama na dodatnem ležišču 10 %-soba z dodatnim ležiščem na vprašanje.

DOPLAČILO ZA GORIVO:
Doplačilo bo potniku obračunano k osnovni ceni aranžmaja v obliki doplačila za gorivo. Točen izračun bomo poslali 21 dni pred odhodom.

MIN. ŠTEVILO POTNIKOV: 45
ODGOVORNI ORGANIZATOR POTOVANJA: agencija Palma