Klasični Uzbekistan

Destinacija: 

Cena od:

Število dni: 

Uzbekistan

1.797 EUR

9

Klasični Uzbekistan

Klasični Uzbekistan je potovanje, ki vas na varen in udoben način popelje skozi deželo, naš vodnik pa vam deželo približa in predstavi, da jo tudi začutite. Potovanje začnemo v Taškentu – središču nekdaj ruskega Vzhoda in sodobni prestolnici Uzbekistana. Nadaljujemo s Samarkandom, Timurlenkovim Shahrisabzem, karavanski Buhari ter čutni vzdušja polni Khivi. V njej čas zavrtimo za nekaj stoletij nazaj.

Uzbekistan je območje nekdanje osrednjeazijske Mezopotamije med mogočnima rekama Amur Darjo in Sir Darjo, med dvema mogočnima puščavama Kizilkum in Karakum, med visokimi gorovji Tian Šana in neskončnimi ruskimi stepami Kazahstana … Tu lahko doživite najlepša mesta na karavanski poti Svile in začimb, najlepše zgradbe srednjeveške muslimanske arhitekture ter enkratna večerna vzdušja, ko vstopite v neko vzporedno resničnost … Vse skupaj je danes zmešano z ostanki komunistične gradnje nekdanje SZ, ki se umika bolj modernim pristopom sedanjosti. Na podeželju pa lahko še vedno doživimo tradicionalno deželo iz nekega drugega časa …

Program:

1. dan LJUBLJANA – TAŠKENT.
Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) preko vmesnega letališča v Taškent. (letalo)

2. dan TAŠKENT – vlak v SAMARKAND.
Jutranji pristanek v Taškentu. Zajtrk v mestu. V prestolnici si ogledamo trg Amir Timur ter trg neodvisnosti. Sprehodimo se mimo palače Romanovih in aveniji Broadway ter obiščemo bazar. Prevoz na železniško postajo in vožnja z vlakom v opevani Samarkand. Večerja in nočitev v hotelu.(H, ZV)

3. dan SAMARKAND (Unesco).
Zajtrk. Timurlenkovo mesto je eno najlepših mojstrovin svetovne arhitekture, ki so ga gradili Grki, Arabci in Mongoli. V pestri mešanici starega in novega nas očarajo najlepše zgradbe, ki smo jih kadarkoli videli. Obiščemo slavni trg Registan, ki poleg Ishafanskega trga velja za najlepšega na svetu. Obkrožajo ga tri mogočne medrese. V bližini se nahaja tudi mošeja Bibi Hanum, ki jo je Timur posvetil svoji ženi, o kateri krožijo zanimive legende. Seveda obiščemo Timurlenkov mavzolej Gur-i Mir. Pika na i dnevu pa je obisk Timuridske nekropole Shah-i Zinde, kjer nas očara kalejdoskopska zbirka keramičnega okrasja mavzolejev princes in princev. Prosto za lastno raziskovanje. Odpravimo se še na znamenito pokušino vina. Skupno večerno raziskovanje osvetljenih mestnih znamenitosti nas zapelje v pravljico iz 1001 noči. Večerja in nočitev. (H, ZV)

4. dan SAMARKAND – NURATA - JEZERO AJDARKUL.
Zajtrk. Najprej obiščemo Ulug-begov observatorij. Nadaljujemo pot v Nurato, mesto, ki naj bi ga ustanovil Aleksander Veliki. Mesto je obdano z Rdečo puščavo na eni strani in neskončno uzbeško stepo in nuratskimi gorami na drugi. Sprehodimo se med ostanki Aleksandrove “Nure” ter obiščemo kameljo farmo. Odpravimo se proti čudovito turkiznemu jezeru Ajdakul v osrčju neskončne Rdeče puščave. Za večerjo poskrbijo kazaški gostitelji. Nočitev. (Z, V, jurte)

5. dan JEZERO AJDARKUL - BUHARA.
Puščavski zajtrk. Jezero je nastalo kot posledica naravne nesreče, ko je leta 1969 reka Sir Darja zalila bližnji rezervoar. Dopoldan bomo imeli priložnost za skok v jezero, daljši sprehod okoli jezera ali po puščavi ali za opazovanje ptičjega življenja ob jezeru. Čaka nas tudi krajša ježa dvogrbih kamel v “črni” puščavi. Vožnja v Buharo. Namestitev in nočitev v hotelu. (kamele, H, ZKV)

6. dan BUHARA (Unesco).
Zajtrk. Eno najslavnejših mest na Svileni poti skriva bogastvo zgodovinskih in arhitekturnih poslastic. Dan posvetimo ogledovanju in raziskovanju mestnih znamenitosti in vzdušij: tu je simbol mesta – minaret Kalon, ki nas navduši z opečnatimi vzorci ter mavzoleja Tšora Bakra in Ismaila Samanija. Obiščemo letno palačo buharskih emirjev, trdnjavo v obliki mogočne barke ter se sprehodimo med ostanki mestnega obzidja. Vrhunski primerki osrednjeazijske islamske arhitekture! Ogledamo si še tradicionalno izdelavo preprog. V prostem času se lahko izgubimo v vzdušju starega mesta tudi sami, brskamo po “srednjeveških” trgovinicah. Po želji obiščemo zanimivo buharsko kopališče (za doplačilo). Večerja in nočitev. (H, ZV)

7. dan BUHARA - HIVA.
Zajtrk. Zapustimo Buharo in se odpravimo v osrčje puščave Kizil Kum. Postanemo in se naužijemo razgleda na Amur Darjo in turkmensko puščavo Kara Kum. Z nekaj sreče zagledamo puščavsko kamelo ali kuščarja. Postanki na poti in nadaljevanje poti. Pozno popoldanski prihod v Hivo. Večerni sprehod. Večerja in nočitev v hotelu. (H, ZV)

8. dan HIVA (Unesco) – večerni let v TAŠKENT.
Zajtrk. Srednjeveška Hiva je pravi muzej na prostem – v njej preprosto zaživimo bleščeči čas Svilene ceste, karavanskega vzdušja in takratnega mestnega življenja! Turkizno mesto je obdano s srednjeveškim obzidjem, v njem pa nas čakajo odlično ohranjene palače, medrese in mošeje, mavzoleji in druge javne zgradbe. Tu najdemo tudi pravo uzbekistansko tržnico. Prosto za lastno raziskovanje mesta, obisk čajnic, potepanje po tržnici. Polet v Taškent. Nadaljevanje poleta proti vmesnemu letališču. (Z, letalo, ni nočitve)

9. dan TAŠKENT – LJUBLJANA.
Polet preko vmesnega letališča proti Ljubljani ali bližnjemu letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane). (letalo)

TERMINI IN CENE:
- 26.04.-04.05.2024 – redna cena 1.890 EUR – aktualna cena 1.860 EUR
- 080.6.-16.06.2024 – redna cena 1.890 EUR – aktualna cena 1.797 EUR
- 20.07.-29.07.2024 – redna cena 1.890 EUR – aktualna cena 1.830 EUR – let iz Ljubljane
- 04.08.-12.08.2024 – redna cena 1.890 EUR – aktualna cena 1.830 EUR – let iz Ljubljane
- 19.09.-27.09.2024 – redna cena 1.890 EUR – aktualna cena 1.797 EUR – let iz Ljubljane
- 25.10.-02.11.2024 – redna cena 1.890 EUR – aktualna cena 1.797 EUR – let iz Ljubljane
Termini in cene na povpraševanje.

Cena (najmanj 20 udeležencev) vključuje:
prevoz do odhodnega/iz prihodnega letališča do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana, letalski prevoz, letališke in varnostne pristojbine (306 EUR), notranji let Urgenč – Taškent, vlak Taškent – Samarkand, 6 nočitev v hotelih 3-4* s polpenzionom in 1 nočitev v jurti v Rdeči puščavi*, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, slovensko vodenje in lokalne vodnike, vstopnine, priprava in organizacija potovanja.
*Nočitev v jurtah je posebno doživetje! Domačini nam pripravijo tradicionalno puščavsko večerjo ter večerni dogodek, potem pa se namestimo v jurte in nočimo na podlogah, pripravljena je tudi posteljnina. V jurtah ni enoposteljnih sob.

Obvezna doplačila:
Doplačilo za skupino v velikosti 15 - 19 oseb: 120 EUR na osebo
Prijavnina: 20 EUR na rezervacijo

Doplačila po želji:
Zavarovanje odpovedi: od 98 EUR na osebo
Paket zavarovanja: od 139 EUR
Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine): 40 EUR na osebo
Doplačilo za enoposteljno sobo (razen v jurti): 165 EUR

Doplačila po želji na kraju samem:
Tradicionalno kopališče z masažo v Bukhari: okvirno 35 EUR.

Popusti:
Popust za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču: 5%
Popust za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču: 10%

VIZE: Slovenci za obisk Uzbekistana ne potrebujemo vizuma. Potni list mora biti veljaven najmanj 6 mesecev od vstopa v Uzbekistan.
ZDRAVJE: obveznih cepljenj za to potovanje ni.

Minimalno število potnikov za realizacijo potovanja: 15

ORGANIZATOR POTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrsto storitev in namestitev: Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja P*– penzion/ lokalne namestitve, dvoposteljne sobe s kopalnico H – nočitev v hotelu 1/2/3 zvezdice P – lokalne namestitve (dvoposteljne sobe s skupno kopalnico, večposteljne sobe,…) H* – nočitev v hotelu 3 /4 zvezdice PT – nočitev na vlaku ali ladijska kabina H** – nočitev v hotelu 5 zvezdic O – nočitev zunaj (šotor, jurta, ladijska paluba,....) Kategorija namestitev je odvisna od lokalnih predpisov in ni nujno enakovredna našim. V primerih, ko v državi potovanja ni predpisane kategorizacije namestitev, je ocena kategorije v programu potovanja narejena na podlagi ocene lokalnih partnerjev.