BARVITA JAPONSKA

Destinacija: 

Cena od:

Število dni: 

Japonska

3.498 EUR

12

Barvita Japonska

Dežela vzhajajočega sonca ponuja enkratno mešanico zelo sodobnega in zelo tradicionalnega in vsega vmes. Od futurističnih mestnih džungel s tradicionalno podrastjo ter izjemno klasično in pop kulturo, mogočnih krajinskih vedut, spokojnega podeželja, potovanj z bliskovitimi vlaki do bogatega stoletnega izročila.

V 12 dneh se – na pestrem, bogatem in ravno prav napornem potovanju – naužijemo vseh teh poudarkov. Izkusimo različne vrste urbanega vrveža in življenja. Vozimo se s hitrimi vlaki. Zapustimo javni prevoz in uhojene poti ter po japonsko razvajamo dušo in telo v spokojnem gorskem okolju. Okusimo tudi tradicionalno gostoljubje.

Začnemo seveda v Tokiu, kjer se podamo k “uradnim” in tudi manj resnobnim znamenitostim in skušamo v različnih tokijskih okrajih dobiti vpogled v pisanost mestnih ambientov. Nemudoma se podamo tudi v japonsko kulinariko. Iz Tokia se kot domačini podamo na izlet v nacionalni park Fuji–Izu-Hakone. Ob pogledu na mogočni Fuji se nam začetna japonska slika dopolni s čisto druge plati.

Nato pa z našim prvim šinkansenom odbrzimo proti severozahodu v osrčje Japonskih Alp. Ne moremo mimo Unescove dediščine v vasici Shirakawa-go. V tem sklopu obiščemo tudi slikovito, odlično ohranjeno staro podeželsko mesto Takayama. In med gorami prenočujemo nadvse japonsko, na futonih na tatamijih, seveda temeljito okopani vonsenu pod milim nebom, s pravo japonsko večerjo in zajtrkom.

Sledi večdnevno bivanje v kulturni prestolnici Japonske, v Kyotu, kjer si ogledamo najlepše posvetne in sakralne spomenike, stare lesene mestne četrti in znameniti bambusov gozd na zelenem obrobju mesta. Po želji se tam seznanimo tudi s tradicionalnimi umetnostmi, vključno z nastopom gejš. Kjoto pa je ob vsem starosvetnem in turističnem tudi živo sodobno mesto.

Iz Kjotaselahkoodpravimonaizletvnekdanjo,sorazmernokratkotrajnoanadvse pomembno prestolnico Naro. Tam nas najprej zanima svetovno znani budistični tempelj Todai-ji, vendar se po parku, ki ga naseljujejo priljudne srne in srnjaki, simbolne živali tako v budizmu kot v šintoizmu, sprehodimo še do kakšne druge lepe, manj oblegane znamenitosti.

Obiščemo mesto miru, Hirošimo in bližnji otok Miyajima. V Osaki se spet vključimo v sodobni japonski velemestni utrip, ki tu deluje nekoliko bolj zemeljsko kot v Tokiu. Udeležimo se tudi kuharskega tečaja, kjer nas poučijo, kako pravi kuharski mojstri pripravljajo suši. Imamo dovolj časa, tudi nekaj prostega, da lahko polno doživimo mestni utrip.

Program:

1. dan LJUBLJANA – TOKIO
Polet iz ljubljanskega ali okoliškega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) preko vmesnega letališča do letališča v Tokiu. (letalo)

2. dan TOKIO
Nadaljevanje poleta preko vmesnega letališča do letališča v Tokiu. Vožnja do hotela, namestitev in nočitev. (H)

3. dan TOKIO
Zajtrk. Dan namenimo spoznavanju “Vzhodne prestolnice”. Najprej se mimo vladnih palač in parlamenta sprehodimo do cesarske palače. In že smo pri stolpnicah poslovne četrti z elegantnimi atriji, vežami in podzemnimi trgovskimi pasažami. Do starega poslopja tokijske železniške postaje nam je že marsikaj bolj jasno o razvoju mesta. Obiščemo že tudi prvi japonski vrt, kjer lahko posedimo in se okrepčamo. Pohajkovanje po mestu nas vodi čez znamenito križišče pri postaji Shibuya, nekaj časa pa bo tudi za elitno nakupovalno in siceršnjo četrt Ginza. Sledi obisk templja v Asakusi, posvečenega za Japonce tako pomembni bodisatvi Kan’non/Avalokitešvara, ob izteku nakupovalne ulice Nakamise, kjer so naprodaj tradicionalni izdelki domače obrti. Sprehodimo se še do najvišje zgradbe na Japonskem – Skytree (za doplačilo se lahko tudi povzpnemo nanj). Povratek v našo četrt in prosto. Nočitev. (H, Z)

4. dan TOKIO – izlet v NACIONALNI PARK FUJI-IZU-HAKONE
Zajtrk. Za večji del dneva se odpravimo občudovati veličino gore Fuji. Ta izjemni in edinstveni simbol Japonske je še prav posebej lepo doživeti z ladje na jezeru Ashi. Ko se sprehajamo po nacionalnem parku, naletimo še na vrsto drugih zanimivosti, ki so nam iztočnica za uvod v deželo. Povratek v Tokyo. Zvečer se lahko pa se podamo v gnečo v izobilje neona ter neštetih lokalov in lokalčkov. Nočitev. (H, Z)

5. dan TOKIO – SHIRAKAWA-GO in JAPONSKE ALPE 
Zajtrk. Zgodnji odhod s prvim šinkansenom in nato avtobusom globoko v Japonske Alpe. Vrhunec dneva je obisk vasi Shirakawa-Go, vpisane na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, ki je pravi živi muzej tradicionalne kmečke arhitekture na prostem. Večer preživimo v eni od odmaknjenih gorskih dolin v namestitvi v japonskem slogu, rjokanu, z vsem kar sodi zraven: jokata, onsen, tatami, futon, bogata japonska večerja in zajtrk z množico skledic in krožničkov, sedenje na tleh – seveda po želji tudi sake. (P, ZV)

6. dan JAPONSKE ALPE – TAKAYAMA – KYOTO 
Zajtrk. Zjutraj se najprej pomudimo v prijetni Takayami, se sprehodimo do živahne tržnice, po želji pa imamo tudi čas za ogled tradicionalne premožnejše hiše. Nato se vkrcamo na vlak in udobno uživamo v panoramski vožnji proti industrijski Nagoyi in naprej proti Kyotu, ki s svojim izjemnim kulturnim bogastvom v deželi uživa poseben pomen in ugled. Za začetek se zvečer odpravimo v tradicionalno četrt Gion, kjer si po želji lahko ogledamo predstavitev tradicionalnih umetnosti, vključno z nastopom gejš (za doplačilo). Nočitev. (H, Z)

7. dan KYOTO – izlet v mesto NARA 
Potem, ko pregledamo posvetni jutranji utrip na tržnici Nishiki, dan namenimo pohajkovanju med svetišči in templji. Z vlakom se odpravimo proti nekdanji prestolnici Nari. Vendar najprej postanemo pri enem tamkajšnjih najstarejših šintoističnih svetišč – Fushimi Inari taisha, posvečenemu božanstvu Inariju (pristojnemu za riž, sake in sploh blaginjo). Obiskovalcem in domačinom se je to svetišče prikupilo predvsem s pravcatimi predori na gosto nanizanih cinobrastih toriijev. V Nari si ogledamo tempelj Todai-ji, v katerem domuje gromozanski bronasti kip Bude. Po parku, ki ga prosto naseljuje okoli 1200 priljudnih srn in srnjakov, se sprehodimo tudi do nekaterih drugih, manj obleganih biserov. Potem, ko na mistični verandi enega od njih pričakamo sončni zahod, se odpravimo nazaj proti Kyotu. Nočitev. (H)

8. dan KYOTO
Obiščemo četrt Arashiyama, kjer se sprehodimo skozi osupljiv bambusov gozd in ob reki Katsura. Po nekaj prostega časa za številne zanimive trgovinice se s starim mestnim vlakom odpravimo dalje in skozi tiha predmestja prispemo do budističnega kompleksa Ryoan-ji. Tam skušamo razvozlati smisel značilno oblikovanega suhega zenovskega vrta. Sledi pa še ogled preslavnega templja Kinkaku-ji – Zlatega paviljona. Ostanek dneva porabimo za sprehod po osrednjem starem Kyotu ali za prosti čas skladno z lastnimi interesi – morda za obisk uglednega Kyoto International Manga Museum? Nočitev. (H)

9. dan KYOTO – OSAKA
Od Kyota se poslovimo z jutranjim obiskom gradu Nijo-jo, ki je bil prizorišče nekaterih najpomembnejših dogodkov v japonski zgodovini, zlasti v povezavi z dinastijo Tokugawa. Ob skrivnostnih šogunskih sobanah in hodnikih se kompleks ponaša tudi s čudovitimi vrtovi in čajno hišo. Sledi vožnja z vlakom do Osake in namestitev. Sledi obisk muzeja bivanjske kulture, v zadnji luči dneva pa še sprehod ob enem od osrednjih kanalov, ki ga krasijo številne zanimive skulpture. Nočitev. (H)

10. dan OSAKA – izlet v HIROŠIMO 
Zajtrk. Vožnja s šinkansenom do Hirošime, ki je danes mesto miru. Opazimo, da se je presunljivo živo dvignilo iz pepela atomske tragedije. Obiščemo Muzej miru ter se sprehodimo čez bližnji spominski park, ki je posvečen vsem žrtvam. Pot še malce nadaljujemo z vlakom, nato pa s trajektom odplujemo na romarski otok Miyajima, kjer si ogledamo predvsem slavna »plavajoča sveta vrata« in pripadajoče svetišče. Po želji si ogledamo tudi prikupen, mnogim očem skriti tempelj Daishōin. Povratek v Osako, prosto in nočitev. (H, Z)

11. dan OSAKA - vmesno letališče
Zajtrk. Odjava iz sobe do 10.00 ure. Nekaj prostega časa za zadnje oglede, opravke in nakupe. Lahko se odpravimo do kulinarično nadvse zanimive tržnice Kuromon, nakupovalnih pasaž, najznamenitejših veleblagovnic, do katere od galerij ali arhitekturno pomembnih nebotičnikov. Ali pa do mestnega smetišča po navdihu našega znanca Hundertwasserja (nujno taxi-za doplačilo). Možen je tudi ogled osaškega gradu, prav tako zelo pomembnega v japonski zgodovini, tokrat v povezavi z velikaško družino Toyotomi. Popoldne vožnja do letališča. Polet preko vmesnega letališča proti Ljubljani ali okoliškem letališču. (letalo)

12. dan vmesno letališče – LJUBLJANA
Nadaljevanje poleta preko vmesnega letališča proti Ljubljani ali okoliškem letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane). (letalo)

TERMINI IN CENE:
- 15.03.-26.03.2024 – 3.498 EUR na osebo - ZAGOTOVLJENO
- 25.03.-05.04.2024 – 3.699 EUR na osebo - ZAGOTOVLJENO
- 05.04.-16.04.2024 – 3.498 EUR na osebo - ZAGOTOVLJENO
Termini in cene na povpraševanje.

Cena na osebo v dvoposteljni sobi (najmanj 20 udeležencev) vključuje: prevoz do odhodnega/iz prihodnega letališča do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana, prevoz po programu, letališke in varnostne pristojbine (188 EUR), nočitve po spodnjem opisu in prehrano glede na opis v programu, vse izlete, vstopnine (muzej na prostem, Zlati paviljon) in prevoze po programu (z lokalnimi prevoznimi sredstvi – vlaki, avtobusi), vožnjo z ladjico po jezeru Aishi, trajekt na otok Miyajima, kuharski tečaj v Tokiju/Osaki, slovensko vodenje, stroške priprave in organizacije potovanja.

Nočitve: 8 nočitev v hotelih lokalne kategorije 3* (zajtrki kot zapisano v programu), 1 nočitev z polpenzionom predvidoma v tradicionalni japonski namestitvi ryokan. Sobe na Japonskem so manjše, kot smo jih vajeni v Evropi. V dvoposteljnih sobah je možna namestitev v zakonski postelji ali dveh ločenih posteljah, odvisno od razpoložljivosti (ne jamčimo, da bo enak tip sobe v vseh hotelih na potovanju). Zakonske postelje so praviloma manjše kot smo jih vajeni.

Obvezna doplačila (na osebo)
Doplačilo za skupino v velikosti 15 - 19 oseb: 180 EUR
Doplačilo za skupino v velikosti 10 - 14 oseb: 210 EUR
Prijavnina: 20 EUR na rezervacijo

Doplačila ( na osebo) po želji
Doplačilo za enoposteljno sobo: 600 EUR
Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine): 60 EUR
Celosten paket zavarovanja potovanja: od 200 EUR

Doplačila po želji – opcijski izleti – plačilo na kraju samem (na osebo):
Tokio Skytree od 19EUR dalje

VIZA: slovenski državljani vizuma za Japonsko ne potrebujemo. Potrebujemo potni list, ki je veljaven vsaj še šest mesecev po zaključku potovanja.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj ni.

Minimalno število potnikov za realizacijo potovanja: 10

ORGANIZATOR POTOVANJA: Oskar d. o. o.

LEGENDA za vrsto storitev in namestitev: Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja P*– penzion/ lokalne namestitve, dvoposteljne sobe s kopalnico H – nočitev v hotelu 1/2/3 zvezdice P – lokalne namestitve (dvoposteljne sobe s skupno kopalnico, večposteljne sobe,…) H* – nočitev v hotelu 3 /4 zvezdice PT – nočitev na vlaku ali ladijska kabina H** – nočitev v hotelu 5 zvezdic O – nočitev zunaj (šotor, jurta, ladijska paluba,....) Kategorija namestitev je odvisna od lokalnih predpisov in ni nujno enakovredna našim. V primerih, ko v državi potovanja ni predpisane kategorizacije namestitev, je ocena kategorije v programu potovanja narejena na podlagi ocene lokalnih partnerjev.