Azerbajdžan, Gruzija in Armenija

Destinacija: 

Cena od:

Število dni: 

Azerbajdžan, Gruzija in Armenija

1.998 EUR

12

Azerbajdžan, Gruzija in Armenija
21.05.-01.06.2024

Čudovito, aktivno in dinamično potovanje vas popelje v čarobni svet Zakavkazja, na civilizacijski prehod med krščanski in muslimanski svet. V dve krščanski deželici, ki sta tisočletja kljubovali velikim sosedom in bili med prvimi, ki sta sprejeli krščanstvo, a sta skozi čas ostali osamljeni na južni strani Visokega Kavkaza. Izoblikovali sta se dve civilizaciji, vsaka svojevrstna in čudovito zaokrožena, trmasto vztrajajoča pri svojem izročilu, veri, jeziku in pisavi.

Gruzija in Armenija sta čudoviti deželi za ljubitelje odmaknjenih krajev in tradicij, kulture in narave. Tu je Visoki Kavkaz z odmaknjeno dolino Kazbegi, tu je nižinska Gruzija v nekih njenih sanjah z rojstnim krajem Stalina. Vmes smo umestili Armenijo, katere velika večina ozemlja leži nad 1.000 metri nadmorske višine, povsem drugačna, višinska in vulkanska … Tu sta tudi dva feniksa – čudoviti Tbilisi in moderni Erevan!

Azerbajdžan – dežela ognja je dežela nasprotij in kontrastov. Je enigmatična država, ki leži med Kaspijskim morjem in Kavkazom. Glavno mesto Baku je svetovljanska metropola, ki se ponaša z najnovejšo futuristično arhitekturo ter bogato preteklostjo.

Program:

1. dan LJUBLJANA – BAKU
Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) preko vmesnega letališča v Baku. (letalo)

2. dan BAKU – polotok ABŠERON
Po pristanku zgodaj zjutraj vožnja do mesta in zajtrk. Sledi raziskovanje azerbajdžanske prestolnice. Ogledamo si ostanke stare utrdbe, staro mestno jedro in stolp Maiden tower, palačo Širvanšah ter ostanke stare tržnice. Obiščemo tudi studio, kjer izdelujejo preproge. Prosti čas za kosilo in vožnja do polotoka Abšeron, kjer si ogledamo hrib z večnim ognjem Yanardag in ognjen tempelj Ateshgah, ki je pod okriljem Unesca. Vožnja v hotel in nočitev. (H, Z)

3. dan BAKU – GOBUSTAN (Unesco) – SHAMAKHA – ŠEKI (okolica)
Zgodnji zajtrk. Sledi vožnja do nacionalnega parka Gobustan, kjer obiščemo muzej na prostem, ki gosti preko 4000 skalnih poslikav, ki so pod okriljem Unesca. Ogledamo si tudi blatne vulkane, nato pa nas pot dalje popelje do vasi Maraza, kjer obiščemo mavzoleja Diri Baba. V Shamakhi obiščemo zgodovinsko mošejo Juma in mavzolej Yeddija Gumbeza. Sledi vožnja do Šekija – enega izmed najlepših azerbajdžanskih mest. Tu si ogledamo srednjeveško trdnjavo in palačo Shaki Khans. Za konec dneva še obisk lokalne rokodelske delavnice. Vožnja v hotel in nočitev. (H, Z)

4. dan ŠEKI – mejni prehod LAGODEKHI – TBILISI
Zajtrk. Jutranji obisk albanske cerkve v vasi Kish. Vožnja do mejnega prehoda Lagodekhi in prestop meje. Vožnja do Tbilisija. Namestitev v hotelu in prosto. Nočitev. (H, Z)

5. dan TBILISI
Zajtrk. Dopoldanski ogled Tbilisija, čudovitega mesta ob reki Mtkvari. Začnemo pri cerkvici Metekhi ter kipu Vahtanga Gorgasalija. Mimo bivše stolnice Sioni se po ozkih ulicah počasi odpravimo do Trga svobode, sredi katerega so postavili kip sv. Jurija, zaščitnika Gruzije. Tu obiščemo Narodni muzej. Vožnja v hotel in počitek. Popoldne se z žičnico odpeljemo do kipa Matere Gruzije, potem pa se sprehodimo do trdnjave Narikala, iz katere se odpira enkraten pogled na mesto. Vstopimo v muslimansko četrt z žveplenimi kopelmi in malo mošejo. Po želji se lahko za konec dneva sprehodite še do nove stolnice sv. Trojice, ki je ena izmed največjih pravoslavnih cerkva na svetu. Vrnitev v hotel. Nočitev. (Z, žičnica, H)

6. dan TBILISI – JVARI - UPLITSIHE - GORI – ANANURI – STEPANDSMINDA
Zajtrk. Krajša vožnja. Na hribčku nad Mtskheto nas čaka cerkev Jvari (Unesco) s panoramskim pogledom na sotočje rek Mtkvari in Aragvi. Prija nam kratek jutranji sprehod. Na poti proti Goriju mimo nas drvijo prizori tradicionalne Gruzije vse do jamskega mesta Uplitsihe, kjer raziščemo ostanke v skalo vklesane antične prestolnice ob reki Mtkvari. V Goriju, rojstnem mestu velikega Stalina, obiščemo njegov muzej in rojstno hišo. Siesta na vožnji po vojaški transkavkaški cesti do postanka pri utrdbi Ananuri. Od tam se odpeljemo globoko v osrčje veličastnega Kavkaza. Objamejo nas čudoviti pogledi in svežina višinskega zraka. Preko 2400 m visokega prelaza prispemo v vas Stepantsminda. Tu nas pričaka pogled na očaka Kazbeg, kamor so antični bogovi pribili Prometeja, ki je človeštvu podaril ogenj Namestitev v hotelu, večerja in nočitev. (H, ZV)

7. dan STEPANTSMINDA - MTSKHETA - TBILISI
Zajtrk. Lahko uživamo v sproščenem vzdušju, čudovit pa je dopoldanski pohod do cerkvice Gergeti, od koder je Kazbeg videti še mogočnejši (hoje okoli 3 ure, lahko pa se do tja za doplačilo tudi odpeljete). Po pohodu vsi skupaj uživamo v sproščeni vožnji proti dolini in spontanih krajših postankih v objemu veličastne narave. Za kulturni posladek dneva pa nas čaka srčika gruzijske identitete – Mtskheta (Unesco). V stari gruzijski prestolnici in verskem središču dežele obiščemo katedralo Svetitskhaveli. Vožnja v Tbilisi, namestitev v hotelu in uživanje v živahnem tbilisijskem vzdušju. Nočitev. (H, Z)

8. dan TBILISI – TSINANDALI – SIGHNAGHI - TBILISI
Po zajtrku sledi vožnja do osrčja vinorodne regije Kakheti. Najprej obiščemo posestvo romantičnega pesnika Aleksandra Čavčavadzeja, ki je bil kljub temu, da je bil krščenec ruske carice Katarine Velike, vpleten v proti-carske aktivnosti. V njegovi 200 let stari vinski kleti še vedno pridelujejo vino sorte Tsinandali. Obiščemo vinsko klet v Sighnaghiju, kjer poskusimo vino narejeno po starodavnem »kvevri postopku«, se spoznamo s tradicijo tamade (mojstra nazdravljanja) in pomagamo pri pripravi tradicionalnih jedi. Vrnitev v Tbilisi. Nočitev. (H, ZK, degustacija vina)

9. dan TBILISI – HAGHPAT – VANADZOR – jezero SEVAN – EREVAN
Zajtrk. Dan začnemo zgodaj na vožnji do meje z Armenijo. Naš prvi postanek je pri samostanu Haghpat (Unesco), kjer se prvič srečamo tudi z za Armenijo tako značilnimi hačkarji. Pot nas vodi po soteski Debed mimo Vanadzorja, kjer v kilometrih zapuščenih tovarn začutimo propadle sovjetske sanje težke industrije – tudi to je del zakavkaškega življenja. Mimo Dilijana nas pot pripelje do armenskega bisera – jezera Sevan. Povzpnemo se na panoramsko točko pri samostanu Sevanavank s čudovitim pogledom na jezero in okolico. Sledi še vožnja v Erevan, kozmopolitansko prestolnico, ki z enim očesom gleda v prihodnost, z drugim pa je zakoreninjena v nostalgično preteklost. Obiščemo Mati Armenijo in se sprehodimo po središču mesta. Prihod v hotel in nočitev.(H*, Z)

10. dan EREVAN – ECHMIADZIN - EREVAN
Zajtrk. Odpeljemo se na obisk armenskega Vatikana – Echmiatzina (Unesco). V verskem središču Armenije obiščemo katedralo in njeno okolico. Po vrnitvi v Erevan se najprej ustavimo v parku in muzeju, posvečenem žrtvam armenskega genocida, ki je še danes jabolko spora med Armenijo in Turčijo. Nato obiščemo inštitut Matenadaran, kjer hranijo najdragocenejše rokopise. Prosti čas za kosilo. Za lep zaključek dneva pa obiščemo še tovarno armenskega konjaka. Po želji se odpravimo na tradicionalno armensko večerjo s plesom. Nočitev.(H*, Z, degustacija konjaka)

11. dan EREVAN – KHOR VIRAP – GARNI - EREVAN – TBILISI
Zajtrk. Jutranja vožnja po rodovitni araratski nižini ob turški meji. Na poti zavijemo proti Khor Virapu, saj se nam tam odpre čudovit pogled na goro Ararat. Sledi vožnja proti antičnemu templju Garni. Kar mistično je raziskovanje grškorimskih ostankov na armenskem višavju, daleč od matične dežele. Še lepši pa je sprehod po soteski in uživanje v neverjetnih bazaltnih konturah. Vožnja nazaj v Erevan, kjer preživimo še zadnje ure pred odhodom nazaj proti Gruziji. Morda še nočni postanek na poganskem pokopališču v vasici Ria Taza, potem pa sledi počitek na vožnji proti meji, prehod meje in vožnja na letališče v Tbilisi. (Z, ni nočitve)

12. dan TBILISI - LJUBLJANA
Polet preko vmesnega letališča proti Ljubljani ali bližnjemu letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane). (letalo)

Potovanje Klasičen Azerbajdžan, Gruzija in Armenija 12 dni je krovno potovanje katerega del je potovanje Klasična Gruzija in Armenija 9 dni.

TERMIN IN CENA:
21.05.-01.06.2024 – od 1.998 EUR

Cena (izračunana pri 30 udeležencih) vključuje: prevoz do odhodnega/iz prihodnega letališča do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana, letalski prevoz po programu, letališke in varnostne pristojbine, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, 9 nočitev v hotelih 3 – 4* z zajtrkom, 1 večerja, 1 kosilo z degustacijo vina, 1 degustacija konjaka, slovensko vodenje in lokalne vodnike, vstopnine po programu, stroške priprave in organizacijo potovanja.

Obvezna doplačila:
- Doplačilo za skupino v velikosti 20 - 29 oseb (drugi del potovanja): 99 EUR na osebo
- Prijavnina: 20 EUR na rezervacijo

Doplačila po želji:
- Doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če potujete sami): 360 EUR
- Doplačilo za vizum za Azerbajdžan: 40 EUR na vizo

Doplačila po želji na kraju samem (na osebo):
– vožnja na Gergeti – okoli 5 – 10 EUR na osebo
– napitnine vodniku na kraju samem – priporočljivo 40 EUR na osebo
– tradicionalna armenska večerja s plesom 30 EUR na osebo

Popusti:
- Popust za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču: 10%
- Popust za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču: 20%

VIZE: Za Gruzijo in Armenijo Slovenci potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list. Za vstop v Azerbajdžan je potreben vizum, ki ga lahko pridobite s spletno prijavo na https://evisa.gov.az/en/ (cena 26 USD). Obrazec lahko ob doplačilu in predložitvi kopije potnega lista izpolnimo tudi v Agenciji Oskar. Potni list mora imeti veljavnost še najmanj šest mesecev na dan izstopa iz države.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj za to potovanje ni.

Minimalno število potnikov za realizacijo potovanja: 20

ORGANIZATOR POTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrsto storitev in namestitev: Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja P*– penzion/ lokalne namestitve, dvoposteljne sobe s kopalnico H – nočitev v hotelu 1/2/3 zvezdice P – lokalne namestitve (dvoposteljne sobe s skupno kopalnico, več posteljne sobe,…) H* – nočitev v hotelu 3 /4 zvezdice PT – nočitev na vlaku ali ladijska kabina H** – nočitev v hotelu 5 zvezdic O – nočitev zunaj (šotor, jurta, ladijska paluba,....) Kategorija namestitev je odvisna od lokalnih predpisov in ni nujno enakovredna našim. V primerih, ko v državi potovanja ni predpisane kategorizacije namestitev, je ocena kategorije v programu potovanja narejena na podlagi ocene lokalnih partnerjev.