Sicilija 2019

koda za rezervacijo:
Izberi termin:
Število oseb:
       
Število sob:

SICILIJA


Odkrijte Sicilijo, čarobni otok južne Italije. Največji mediteranski otok osvaja s svojo lepoto in kulturnimi zakladi. Znan je po pomarančah, vinih in gastronomiji. Obdan je z gorskimi vrhovi, peščenimi plažami in slavnim vulkanom Etna. Ko vidite Sicilijo - ste odkrili ves svet. - stavek, s katerim Italijani opišejo vso razkošje Sicilije.

1. dan: polet proti Cataniji
V zgodnjih jutranjih urah zbor potnikov na letališču Zagreb in polet proti Cataniji. Po pristanku sledi prevoz do največjega mesta južne Sicilije, do Catanije. Občudovali boste elegantne ulice in čudovite baročne trge. Videli boste arheološke ostanke iz rimskih časov, kot tudi veličastne cerkve, od katerih je najbolj znana katedrala, posvečena sv. Agati, zaščitnici mesta. Veličastna in razkošna baročna cerkev ima še tri apside iz črne lave in del transepta iz 11. stoletju, ko ga je postavil Norman grof Roger I. Poleg katedrale, je najbolj znan simbol mesta slonov vodnjak, ki se nahaja v središču mesta. Na vrhu vodnjaka nosi slon iz črnega vulkanskega kamna 
na hrbtu obelisk iz svetlega granita. Legenda pravi, da so stari prebivalci Catanie, s pomočjo slona Diotra, obranili mesto pred napadi grozljivih zveri. Ko je slon zveri pregnal in tako rešil mesto, so mu prebivalci postavili spomenik, ki je tako postal simbol mesta. Poskusite granito, tipično sicilijansko sladico –sladoled, ki ga pripravijo iz sladkornega sirupa in ledu. Popoldan sledi prevoz do hotela, prijava, večerja in nočitev.


2. dan: izlet Etna in Taormina
Zajtrk. Danes obiščemo vulkan Etno, najvišji delujoči vulkan v Evropi. Etno uvrščajo med najbolj nevarne vulkane na svetu. Od junija 2013 je vulkan uvrščen na seznam kulturne dediščine UNESCO. Avtobus vas zapelje do približno 1.900m nadmorske višine, do kraterja Monte Silvestri, od koder lahko občudujete kraterje, nastale po izbruhih leta 2001 in 2002. Popoldan obiščemo očarljivo mesto Taormina, od koder je čudovit razgled na Etno in kjer se nahajajo številne znamenitosti, kot so grško-rimsko gledališče, katedrala sv. Nikolaja in Corso Umberto – najbolj znana in najlepša mestna ulica s številnimi trgovinicami, kjer prodajajo čudovite spominke. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: prosto ali fakultativni izlet v Siracuso in Noto
Zajtrk. Danes se nam lahko pridružite na izletu v Siracuso in Noto (za plačilo). Najprej se odpeljemo do Siracuse, ki je pravi raj za ljubitelje zgodovine in kjer prav vsaka znamenitost priča o pomenu tega mesta skozi stoletja. Siracusa je bila v antičnem obdobju ena izmed največjih sil v Sredozemlju. Videli boste slikovito središče, katedralo, zgrajeno na antičnih temeljih, Aretuzin vodnjak in tudi srednjeveški dvorec Maniace z burno zgodovino – služil je kot zapor, obrambna trdnjava in orožarna. Popoldan obiščemo mesto Noto, ki je na seznamu UNESCO. Noto se nahaja ob vznožju gorovja Iblea. Po njemu se imenuje tudi planota Val di Noto. Noto je primer dokončnega razcveta baroka v Evropi. V mestu je približno štirideset cerkva, od katerih sta najbolj znani cerkev sv. Karla Boromejskega in cerkev sv. Dominika. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

4. dan: Agrigento- dolina templjev
Zajtrk in odjava iz hotela. Agrigento je mesto na južni obali Sicilije in glavno mesto pokrajine Agrigento s čudovitimi plažami in kristalno čistim morjem. V bližini mesta se je razvilo kmetijstvo, rudniki žvepla in zdravilišča. V Agrigentu se nahajajo bogati arheološki ostanki, zlasti iz antične Grčije, kot je sedem templjev v dorskem slogu iz 6. in 5. stoletja pred našim štetjem. Nahajajo se na grebenu, znanem tudi kot "Dolina templjev" (Valle dei Templi; vstopnina vključena) in so od leta1997 del kulturne dediščine UNESCO. Samo 15 minut od doline se vidi veličastna plaža Scala dei Turchi (Turške stopnice), katera je dobila ime po arabskih piratih (lokalno imenovanih Turkih), kateri so na tem mestu, med ropanjem okoliških krajev, zasidrali svoje ladje. Popoldan prispemo v Cefalu, priljubljeno italijansko letovišče. Navdušile vas bodo očarljive uličice s številnimi restavracijami, slaščičarnami z odličnim sladoledom in kavarnami. Cefalu je znan tudi po katedrali, v kateri se nahajajo odlično ohranjeni mozaiki. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

5. dan: Palermo

Zajtrk. Danes obiščemo Palermo, središče Sicilije. Od tod izhaja znamenita italijanska mafija (Cosa Nostra). Mesto je polno kulturno-zgodovinskih spomenikov. Ponaša se z neoklasičnimi stavbami, vijugastimi uličicami in mediteranskim šarmom. Mesto je znano po katedrali Marijinega vnebovzetja (vstopnina ni vključena), ki je posebna zaradi mešanice različnih slogov in fontane Pretoria v samem središču mesta. Fontana je bila zgrajena v Firencah in bila po 20 letih preseljena v Palermo. Palermo je znan tudi po okusnih prigrizkih - arancini in pizzi Sfincione, značilni za Sicilijo. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

6. dan: prosti čas ali fakultativni izlet v Segesto in Erice

Zajtrk. Danes se nam lahko pridružite na izletu v Segesto in Erice (za plačilo). Videli boste osupljiv Segestin tempelj, ki se je nahajal zunaj dvojnih mestnih obzidij, najverjetneje v središču svetišča. Zgrajen je bil v 30 letih 5. stoletja pred našim štetjem, v dorskem slogu. Enako imenovano območje Segeste je eno najpomembnejših arheoloških območij na Siciliji. Obiščemo še srednjeveško trdnjavo Erice. Trdnjava se nahaja na pečini, od koder je osupljiv razgled na sredozemsko obalo ter doline zahodne Sicilije. S trdnjave je čudovit razgled ne samo na nižji del pokrajine ob morju in hribe v ozadju, temveč tudi na fascinantno manjšo trdnjavo, ki stoji na pečini in se imenuje Normanska trdnjava. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

7. dan: povratek na vzhodno obalo - Savoca

Zajtrk in odjava iz hotela. Med prijetno vožnjo ob severni obali, s pogledom na Eolske otoke, prispemo do srednjeveškega mesta Savoce. Mestece se nahaja v provinci Messina in je najbolj znano po filmu Boter, katerega so snemali prav v tem mestecu. Sprehodili se bomo po čudovitih mestnih uličicah in videli tudi mistične katakombe (vstopnina ni vključena) kapucinskega samostana. V samostanski grobnici so pokopani člani višjega družbenega sloja: zdravniki, odvetniki, umetniki. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

8. dan: povratek domov

Zajtrk in odjava iz hotela. V skladu s časom odhoda, transfer do letališča in let proti Zagrebu, kamor prispemo v večernih urah.


Pomembno opozorilo: Za to potovanje potrebujete potni list ali osebno izkaznico, ki mora biti veljaven še vsaj 6 mesecev od datuma zaključka potovanja.

Najmanjše število potnikov za izvedbo potovanja v posameznem terminu je 25.

ČAS POTOVANJA: 8 dni / 7 noči

Cena vključuje:
- letalski prevoz Zagreb - Catanija - Zagreb preko Frankfurta s pristojbinami
- 7 x nočitev v hotelu s 4* v dvoposteljni sobi
- 7 x polpenzion
- prevoze po programu s klimatiziranim in udobnim turističnim avtobusom
- oglede po programu: Catanija, Etna in Taormina, Agrigento - dolina templjev, Palermo, Savoca
- slovensko oz. hrvaško spremstvo in lokalni vodnik
- organizacijo potovanja

Opomba: first minute popust velja do 3 mesece pred odhodom.

Cena ne vključuje:
- celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu
- dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete
- napitnine za lokalne vodnike in šoferje
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)

Doplačilo za manjšo skupino:
- med 25 in 34 potnikov: 40,-EUR na osebo

Možna doplačila v agenciji:
• celosten paket zavarovanja potovanja od 57,-EUR na osebo
- Zavarovanje za primer odpovedi potovanja
- Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
- Zavarovanje prtljage.
• paket izletov (Siracuso & Noto in Segesta & Erice z vključeno vstopnino v katedralo v Siracusi in templji ter gledališčem v Segesti): 89,-EUR na osebo
• izlet Siracuso & Noto (vključena vstopnina v katedralo v Siracusi) 50,-EUR na osebo,
• izlet Segesta in Erice (vključena vstopnina za ogled templjev in gledališča v Segesti) 50,-EUR na osebo
• transfer Ljubljana-letališče Zagreb-Ljubljana 40,-EUR na osebo
• obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama
- doplačilo za enoposteljno sobo: 199,-EUR

Možna doplačila vodniku na poti:
- vstopnina v katedralo v Palermu cca 6,-EUR na osebo
- vstopnina v katakombe v Savoci cca 3,-EUR na osebo

Obvezno doplačilo na poti/v hotelu:
- turistična taksa cca 2,-EUR osebo/noč

Dokumenti potrebni za potovanje:
Za potovanje v Italijo potrebujete potni list ali osebno izkaznico, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka.

Opomba
Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije Nikal d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije Nikal d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri Nikalu), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. Za potovanje na Sicilijo cepljenje ni obvezno. Več informacij najdete na: http://www.zdravinapot.si/destinacije/evropa/italija.
Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest.


V roku 7 dni od narejene rezervacije kupec vplača 25% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.

Minimalno število potnikov na termin: 25

Splošne pogoje najdete tukaj.

Predviden letalski prevoz:

06.11.-13.11.2019 - iz Zagreba
LH1405 06.11.2019 ZAGREB FRANKFURT 0625 0800 - let traja 1 uro in 35 min
LH306   06.11.2019 FRANKFURT CATANIJA 0955 1220 - let traja 2 uri in 25 min 
LH307   13.11.2019 CATANIJA FRANKFURT 1310 1550 - let traja 2 uri in 30 min
LH1404 13.11.2019 FRANKFURT ZAGREB 2030 2150 - let traja 1 uro in 20 min

17.11.-24.11.2019 -iz Zagreba
LH1405 17.11.2019 ZAGREB FRANKFURT 0625 0800 - let traja 1 uro in 35 min
LH306   17.11.2019 FRANKFURT CATANIJA 0940 1205 - let traja 2 uri in 25 min 
LH307   24.11.2019 CATANIJA FRANKFURT 1300 1540 - let traja 2 uri in 40 min 
LH1404 24.11.2019 FRANKFURT ZAGREB 2020 2140 - let traja 1 uro in 20 min

Prevoznik: Lufthansa

Informacije o državi: Italija

Italija - domovina testenin, bogate kulturne dediščine in mode

Republika Italija je unitarna parlamentarna republika v južni Evropi in je visoko razvita država. Pokriva območje Apeninskega polotoka , ki ga zaradi značilne oblike včasih imenujejo lo Stivale, to je škorenj, ter dva otoka v Sredozemlju - Sicilijo in Sardinijo.. Prevladuje sredozemsko podnebje. Od antike dalje so na ozemlju dandanašnje Italije cvetele različne kulture, kot recimo etruščanska kultura, Magna Graecia, Rim, stoletja dolgo vodilno politično in versko središče zahodne civilizacije, glavno mesto Rimskega imperija in krščanstva. Od 11. stoletja dalje pa so zacvetele pomorske republike, ki so z ladijskim prometom, trgovino in bančništvom dosegle veliko blaginjo (moderni kapitalizem ima gotovo svoje korenine v srednjeveški Italiji). Posebno v času renesanse je italijanska kultura dosegla nove višave in človeštvu dala učenjake, umetnike in velikane, kot so bili Leonardo da Vinci, Galileo, Michelangelo in Machiavelli. Italijanski raziskovalci, kot so bili Marco Polo, Krištof Kolumb, Amerigo Vespucci so odkrili nove poti na Daljni vzhod in v Novi svet ter odprli vrata v evropejsko dobo odkritij. Kljub temu pa je preostali srednji vek Italija ostala razdrobljena na številne sprte države, ki so druga za drugo postale plen evropskih velikih sil, kot so bile Francija, Španija in pozneje Avstrija. V Italiji je nastopilo dolgo obdobje usihanja, ki je trajala vse do sredine 19. stoletja.
Danes se lahko pohvali z največjim številom spomenikov, ki so pod zaščito UNESCA, z bogato kulturno in naravno dediščino, ki je vidna na vsakem koraku, z bogato in ugodno gastronomsko in vinsko ponudbo , živahnim večernim življenjem ter ogromno proizvodnjo sadja in zelenjave vzdolž celotnega „škornja“.

Značilnosti Italije:
Uradni Jeziki: italijanščina, nemščina na Južnem Tirolskem in francoščina v Dolini Aoste
Državna himna: Il Canto degli Italiani
Glavno mesto: Rim
Površina: 301.230 km²
Prebivalstvo: 60.782.668
Gostota: 201,7 prebivalcev/ km²
Valuta: evro (EUR), italijanski kovanci za evro
Časovni pas: UTC+1 (+2 poletni čas )
Vrhnja internetna domena: .it
Nacionalna klicna koda: ++39

Generalni konzulat Republike Slovenije, Gospodarski urad Republike Slovenije Milano
Ekonomski svetovalec: Gregor Šuc, vodja urada
Galleria Buenos Aires 1, I-20124 Milano, Italy
T: 00 39 022 940 5910
M: 00 39 3938644585
F: 00 39 022 951 4071
E: gregor.suc@gov.si
E: s.stamenkovic.slo@gmail.com

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu, Gospodarski oddelek
Ekonomski svetovalec: mag. Boris Antolič
Via Leonardo Pisano 10, 00197 Rim, Italija
T: 00 39 06 80 914 310
F: 00 39 06 80 81 471
E: b.antolic@gov.si

Podnebje: Za raznolikost italijanskega podnebja se je zahvaliti veliki dolžini polotoka in njeni gorati notranjosti. Pogorja so zelo pomemben dejavnik v razvoju podnebnih pogojev. Alpe so zapreka za mrzle tokove, ki prihajajo s severa, pa tudi za vlažne dotoke iz Atlantika. Apenini imajo kljub skromni višini gorovja kontinentalno podnebje z dolgimi in mrzlimi zimami ter skromnimi padavinami. Alpe in Apenini zapirajo padsko-beneško nižavje, ki ima zato večinoma celinsko podnebje, z ostrimi zimami in vročimi poletji. V ostalih področjih polotoka in na večjih otokih je zaradi različne zemljepisne širine podnebje zelo raznoliko, od vlažno subtropskega do vlažno celinskega in oceanskega. Obalne pokrajine imajo blage zime in topla ter na splošno suha poletja, pri tem je lahko v nižinskih dolinah v poletnih mesecih precej vroče. Povprečne zimske temperature so od 0 °C v Alpah do 12 °C na Siciliji, povprečne poletne temperature pa se gibljejo od 20 °C do več kot 30 °C.

Mestni promet: Vsa večja mesta imajo podzemno železnico. Prav tako se po Italiji lahko vozite s tramvaji, avtobusi in taxiji.

Hrana in pijača: Sodobna italijanska kuhinja se je razvila čez stoletja družbenih in političnih sprememb, njene korenina pa segajo v 4. stoletje. Italijanska kuhinja je močno zaznamovala etruščanska, grška, rimljanska, bizantinska in židovska kuhinja. Do znatnih sprememb je prišlo po odkritju Novega sveta, ko so se začeli uveljavljati krompir, paradižnik, paprika in koruza, ki so sicer sedaj osrednji gradniki italijanske kuhinje, vendar je do širše uporabi prišlo šele v 18. stoletju. Italijanska kuhinja je poznana po pokrajinski raznolikosti, širokemu razponu okusov, ter je znana kot ena svetovno najbolj priljubljenih kuhinj, z močnim mednarodnim vplivom.
Osnovo italijanske kuhinje tvori sredozemska prehrana, bogata s testeninami, ribami in zelenjavo, in jo zaznamuje izjemna preprostost in raznolikost, pri kateri veliko jedi sestavlja le štiri do osem sestavin. Italijanski kuharji se običajno bolj kot skrbni pripravi posvečajo kvaliteti sestavin. Jedi in recepture so pogosteje kot na kuharski domišljiji chefov zasnovani na lokalni in družinski tradiciji, zaradi česar so zelo primerni za domačo kuho. To je verjetno eden glavnih razlogov za naraščajočo svetovno priljubljenost italijanske hrane.. Sestavine in jedi se med posameznimi regijami sicer močno razlikujejo.
Italija ima v EU največje število zaščitenih tradicionalnih specialitet. Siri, mesnine, in vina so ene glavnih sestavin italijanske kuhinje, od katerih mnogi nosijo oznako o zaščitenem geografskem poreklu, in skupaj s kratko kavo (espresso) tvorijo pomemben del italijanske prehranske kulture. Sladice se naslanjajo na dolgoletno tradicijo združevanja lokalnih okusov, kot so citrusi, pistacija in mandlji s sladkimi siri kot so maskarpone (mascarpone) in rikota (ricotta) ali z eksotičinimi okusi kakava, vanilije in cimeta. Sladoled, tiramisu in ''cassata'' so najbolj znani primeri takih jedi.
V Italiji se je leta 1989, kot odgovor na širjenje fast food prehranjevanja, rodilo tudi t.i. gibanje »slow food«, ki se zavzema za ohranjanje kulturnih, družbenih in družinskih vrednot, prehranjevalnih navad, jedi in kulture mize nasploh.
Slovenska kuhinja se je razvijala pod vplivom sosednjih dežel, med drugimi tudi italijanske kuhinje.

Moda in oblikovanje: Italijanska moda ima dolgoletno tradicijo, in velja za eno najpomembnejših v svetu. Večja imena italijanske mode, kot so Gucci, Armani, Prada, Versace, Valentino, Dolce & Gabbana, Missoni, Fendi, Moschino, Max Mara, Trussardi in Ferragamo, če omenimo le nekatere, se štejejo med najboljše modne hiše sveta.
Možnosti nakupovanja v Italiji so ogromne, od večjih nakupovalnih centrov, do vasic s trgovinami, ki nudijo visoke popuste celo leto, do manjših, butičnih trgovin, predvsem v starih mestnih jedrih. Vendar je treba biti pazljiv predvsem pri delovnikih manjših trgovin, saj je še vedno prisotna popoldanska pavza, ki traja vsaj dve uri.

Varnost: Italija je varna dežela. Pozorni moramo biti na osebno lastnino, še posebej v večjih mestih, kjer se pojavljajo žeparji. Dragocene predmete (denar, kreditne kartice, potni list in druge vrednosti) imejte vedno pri sebi ali jih shranite v hotelski sef.


Primera hotelov med potovanjem po Siciliji

 

Atlantic Palace**** ali podobni

Hotel se nahaja ob obali Fondachello di Mascali (Sant'Anna) in je samo 50 m oddaljen od plaže. Regionalni park Etna je od hotela oddaljen 35 km, Taormina 18 km, Giardini Naxos 15 km in turistično pristanišče Marina of Riposto 2 km.

Hotel obkroža park, kjer sta tudi dva zunanja bazena in prostor za sprostitev. Gostom nudi še 3 bare ter restavracijo z domačimi pizzami ter klasično italijansko kulinariko. Na voljo so različne športne aktivnosti (tenis, nogomet, odbojka na mivki – odvisno od sezone) ter lepotni center (za plačilo).

Vse sobe so klimatizirane in nudijo lastno kopalnico s sušilcem za lase, balkon ali teraso, sef, TV.

Spletna stran: http://www.hotelatlantis.it/en

Hotel Santa Lucia Le Sabbie d'Oro**** ali podobni



H
otel Santa Lucia Le Sabbie d'Oro je od mesta Cefalù oddaljena samo 2 km ter ima direkten dostop do plaže.

Hotel svojim gostom nudi zunanji bazen, lastno plažo, WiFi skupnih prostorih, restavracijo, bar.

Stilsko opremljene sobe imajo SAT TV, kopalnico s sušilcem za lase, sef in klimatsko napravo.

Spletna stran: https://lesabbiedoro.it/


booked.net booked.net

Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019 Sicilija II 2019