Istanbul city tour

koda za rezervacijo:
Izberi termin:
Število oseb:
       
Število sob:

ISTANBUL, 4 dni

 
1. dan: prihod v Istanbul
V jutranjih urah zbor potnikov na letališču Ljubljana in polet proti Istanbulu. Pristanek v Istanbulu v zgodnjih popoldanskih urah, kjer vas pričakata vaš spremljevalec in lokalni vodnik. Z letališča se odpravimo proti Zlatem rogu, ki ločuje stari del Istanbula od sodobnega dela. Ob ožini med Bosporjem in Marmornim morjem je naravno pristanišče. Pot nadaljujemo proti Eminonu, četrti, ob obali Marmornega morja, kjer se nahajajo številne mestne znamenitosti. Videli bomo panoramo starega dela mesta s palačo Topkapi, Modro mošejo in srednjeveškim stolpom Galat. Vožnjo nadaljujemo do četrti Pera, kjer se odpravimo na panoramski sprehod. Videli bomo znamenit hotel Palace, v katerem je v sobi 411 pogosto bivala Agatha Christie. Govori se, da je prav tukaj napisala knjigo Umor na Orient Expressu. Sprehod nadaljujemo vzdolž nakupovalne ulice Istiklal, kjer je tudi znana pasaža Cite de Pera, s številnimi trgovinami in tavernami. Ogled zaključimo na trgu Taksim od koder se z avtobusom odpeljemo proti hotelu.

2. dan: Modra mošeja – Hipodrom – palača Topkapi – Hagija Sofija – Cisterna Bazilika (vključeno)
Zajtrk. Istanbul, fascinantno mesto ob Bosporju. Edinstveno mesto s številnimi silhuetami kupol, visokimi minareti, ozkim zalivom, imenovanim Zlati rog in številnimi bazarji je hkrati skrivnostno in čarobno. Videli bomo Modro mošejo, najpomembnejši oratorij v Istanbulu. Je edina mošeja s šestimi minareti, ki prispevajo k njenemu veličastnemu videzu. Obiskali bomo območje nekdanjega Carigrajskega hipodroma (danes Konjski trg) ter videli tri spomenike iz pozne antike: Egipčanski oz. Teodozijev obelisk (po bizantinskem carju Teodoziju I, kateri je v poznem 4. stoletju obelisk pripeljal iz Egipta in ga postavil na kraj, kjer se nahaja še danes), kačji steber (Burmali Sutun) in Konstantinov obelisk (Kolosus). Nato obiščemo palačo Topkapi, ki je bila skoraj 400 let glavna rezidenca osmanskih sultanov. Tedaj je bila palača prizorišče številnih zgodovinskih državnih dogodkov in zabav, danes pa je muzej, kjer se nahaja kolekcija mnogih vrednih umetnin. Obiščemo tudi mojstrovino bizantinske umetnosti in eno najlepših zgradb na svetu, Hagijo Sofijo. Najprej je bila krščanska cerkev, nato mošeja, danes pa je muzej. Ogledamo si še Cisterno Baziliko, največjo izmed nekaj sto cistern pod Istanbulom. Cisterna se nahaja 150 metrov od Hagije Sofije, pod nekdanjo antično baziliko. Nočitev.

3. dan: Veliki bazar – Egipčanski bazar – vožnja z ladjo po Bosporju
Zajtrk. Zjutraj se odpravimo proti Velikemu bazarju, zgodovinsko razvejani mreži pokritih bazarjev in trgovin z usnjenimi izdelki, nakitom in drugimi izdelki. Niz labirintov in prehodov skriva številne trgovine, ki nudijo ročna dela, začimbe, slaščice ter tudi najboljša usnjena oblačila in galanterijo. Nato obiščemo še Egipčanski bazar, znan tudi kot bazar začimb, kjer se mešajo številne vonjave in okusi. Popoldan se odpravimo na fascinantno vožnjo po Bosporju, kjer se boste znašli med dvema kontinentoma – Evropo in Azijo. Priča boste lepoti obal, kjer so imeli svoje rezidence in hiše samo najbogatejši in najmočnejši. Med plovbo boste videli čudovite zgradbe in njihove elegantne fasade. Obiščemo tudi Taksim, ki je središče sodobnega evropskega dela Istanbula. Tekom dneva obiščemo še trgovino z usnjenimi izdelki in zlatarno, kjer vam bodo predstavili umetnost tradicionalne obrti, na katero je Turčija še posebej ponosna in kjer boste lahko izdelke tudi kupili. Ob koncu dneva se skupaj odpravimo še na večerjo v lokalno restavracijo s tradicionalno turško kuhinjo. Nočitev.

4. dan: povratek domov
Zajtrk. Zjutraj obiščemo palačo Dolmabahce (Selamlık tura). Zgrajena je bila med letoma 1843 in 1856 in je bila upravno središče Otomanskega cesarstva. Zgrajena je bila na evropski strani mesta, kar kaže sultanovo privrženost Evropi. Za palačo je značilna mešanica baročnega, rokoko in neoklasičnega sloga s tradicionalnimi otomanskimi gravurami. Šest sultanov je vladalo v palači Dolmabahce, vse do leta 1924, ko je bila ustanovljena republika Turčija. Novoizvoljeni predsednik sodobne Turčije, Kemal Ataturk, je palačo uporabljal kot poletno rezidenco. V palači je preživel svoje zadnje dni, zato je palača postala znana tudi kot grobnica ustanovitelja moderne Turčije. Sledi kosilo in prevoz do letališča ter let domov.


Pomembno opozorilo:
Za potovanje v Turčijo potrebujete potni list, ki velja na dan odhoda iz Turčije še vsaj 6 mesecev. 


ČAS POTOVANJA: 4 dni / 3 noči


VIZUM ZA DRŽAVLJANE SLOVENIJE - NE
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/evropa/turcija/

CEPLJENJE - NI OBVEZNO
http://www.zdravinapot.si/destinacije/bliznji-vzhod/turcija



Cena vključuje:
- letalski prevoz Ljubljana-Istanbul-Ljubljana s pristojbinami
- 3 x nočitev v hotelu s 3*, v dvoposteljni sobi
- 3 x samopostrežni zajtrk
- 1 x tradicionalna večerja
- 1 x kosilo
- ogledi z vstopninami: Modra Mošeja, Hagija Sofija, Hipodrom, palača Topkapi, Cisterna Bazilika, palača Dolmabahce, Veliki in Egipčanski bazar, vožnja z ladjico po  Bosporju, Taksim
- prevozi po programu s klimatiziranim turističnim avtobusom
- slovensko spremstvo v Turčiji in lokalni vodnik
- organizacijo potovanja in zavarovanje rizika insolventnosti

Cena ne vključuje:
- celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu
- dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete
- napitnine za lokalne vodnike in šoferje
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)


Doplačila v agenciji:

• Celosten paket zavarovanja potovanja od 32,-EUR na osebo
- Zavarovanje za primer odpovedi potovanja
- Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
- Zavarovanje prtljage
• Obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama
- Doplačilo za enoposteljno sobo: 150,-EUR


Dokumenti potrebni za potovanje:
Za potovanje v Turčijo potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka.

Opomba
Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije Nikal d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije Nikal d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri Nikalu), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. Za potovanje v Turčijo cepljenje ni obvezno. Več informacij najdete na: http://zdravinapot.si/destinacije/bliznji-vzhod/turcija.
Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest.
V roku 7 dni od narejene rezervacije kupec vplača 25% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.

Minimalno število potnikov na termin: 35

Splošne pogoje najdete tukaj.



Predviden letalski prevoz:

13.10.-16.10.2019 
TK1062 13.10.2019 LJUBLJANA ISTANBUL 09:10 12:30 - let traja 2 uri in 20 minut 
TK1063 16.10.2019 ISTANBUL LJUBLJANA 17:50 19:05 - let traja 2 uri in 15 minut

Prevoznik: Turkish Airlines



Cena vključuje:
- letalski prevoz Ljubljana-Istanbul in Antalya—Istanbul-Ljubljana s pristojbinami
- 7 x nočitev v hotelih s 4* in 5* v dvoposteljni sobi
- 7 x samopostrežni zajtrk
- prevozi po programu s klimatiziranim turističnim avtobusom
- slovensko oz. hrvaško spremstvo na destinaciji in lokalni vodnik
- organizacijo potovanja in zavarovanje rizika insolventnosti

Cena ne vključuje:
- paketa kultura in večerje
- celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu
- dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete
- napitnine za lokalne vodnike in šoferje
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)


Doplačila v agenciji:
• Paket kultura in večerje: 129,-EUR na osebo
- 7 x samopostrežna ali strežena večerja v hotelu
- strokovno vodenje z vstopnino v Modro mošejo ter Hagijo Sofijo v Istanbulu
- mošeja Ulu in Koza Han
- strokovno vodenje z vstopnino Pergamon
- strokovno vodenje z vstopnino Efez
- strokovno vodenje z vstopnino Hierapolis
• Celosten paket zavarovanja potovanja od 48,-EUR na osebo
- Zavarovanje za primer odpovedi potovanja
- Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
- Zavarovanje prtljage
• Parkirišče na zunanjem parkirišču Letališča Ljubljana: 35,-EUR na vozilo, na teden
• Obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama
- Doplačilo za enoposteljno sobo: 150,-EUR


Možna doplačila vodniku na poti:
Vožnja z ladjico po Bosporju cca 35€ na osebo (min. 10 oseb), Istanbul by Night cca 20€ na osebo (min. 10 oseb), palača Topkapi cca 20€ na osebo (min. 10 oseb), vasica Sirince in hiša Device Marije z vključenim kosilom cca 55€ na osebo (min. 10 oseb).


Dokumenti potrebni za potovanje:
Za potovanje v Turčijo potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka.

Opomba
Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije Nikal d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije Nikal d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri Nikalu), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. Za potovanje v Turčijo cepljenje ni obvezno. Več informacij najdete na: http://zdravinapot.si/destinacije/bliznji-vzhod/turcija.
Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest.
V roku 7 dni od narejene rezervacije kupec vplača 25% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.

Minimalno število potnikov na termin: 35

Splošne pogoje najdete tukaj.



Predviden letalski prevoz:

08.10.-15.10.2019 - iz Zagreba
TK1054 08.10.2019 ZAGREB ISTANBUL 09:10 12:30 - let traja 2 uri in 20 min
TK2433 15.10.2019 ANTALYA ISTANBUL 15:15 16:40 - let traja 1 uro in 25 minut
TK1055 15.10.2019 ISTANBUL ZAGREB 18:10 19:20 - let traja 2 uri in 10 minut

15.10.- 22.10.2019 - iz Zagreba
TK1054 15.10.2019 ZAGREB ISTANBUL 09:10 12:30 - let traja 2 uri in 20 min
TK2433 22.10.2019 ANTALYA ISTANBUL 15:15 16:40 - let traja 1 uro in 25 minut
TK1055 22.10.2019 ISTANBUL ZAGREB 18:10 19:20 - let traja 2 uri in 10 minut

22.10.-29.10.2019 - iz Ljubljane
TK1062 22.10.2019 LJUBLJANA ISTANBUL 09:10 12:30 - let traja 2 uri in 20 min
TK2403 29.10.2019 ANTALYA ISTANBUL 03:35 05:05 - let traja 1 uro in 30 minut
TK1061 29.10.2019 ISTANBUL LJUBLJANA 08:20 08:40 - let traja 2 uri in 20 minut

29.10.-05.11.2019 - iz Zagreba
TK1054 29.10.2019 ZAGREB ISTANBUL 09:10 13:15 - let traja 2 uri in 05 min
TK2403 05.11.2019 ANTALYA ISTANBUL 03:35 05:05 - let traja 1 uro in 30 minut
TK1053 05.11.2019 ISTANBUL ZAGREB 08:05 08:15 - let traja 2 uri in 10 minut

05.11.-12.11.2019 - iz Zagreba
TK1054 05.11.2019 ZAGREB ISTANBUL 09:10 13:15 - let traja 2 uri in 05 min
TK2403 12.11.2019 ANTALYA ISTANBUL 03:35 05:05 - let traja 1 uro in 30 minut
TK1053 12.11.2019 ISTANBUL ZAGREB 08:05 08:15 - let traja 2 uri in 10 minut

Prevoznik: Turkish Airlines



Cena vključuje:
- letalski prevoz Ljubljana-Istanbul in Antalya—Istanbul-Ljubljana s pristojbinami
- 7 x nočitev v hotelih s 4* in 5* v dvoposteljni sobi
- 7 x samopostrežni zajtrk
- prevozi po programu s klimatiziranim turističnim avtobusom
- slovensko oz. hrvaško spremstvo na destinaciji in lokalni vodnik
- organizacijo potovanja in zavarovanje rizika insolventnosti

Cena ne vključuje:
- paketa kultura in večerje
- celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu
- dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete
- napitnine za lokalne vodnike in šoferje
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)


Doplačila v agenciji:
Paket kultura in večerje: 129,-EUR na osebo
- 7 x samopostrežna ali strežena večerja v hotelu
- strokovno vodenje z vstopnino v Modro mošejo ter Hagijo Sofijo v Istanbulu
- mošeja Ulu in Koza Han
- strokovno vodenje z vstopnino Pergamon
- strokovno vodenje z vstopnino Efez
- strokovno vodenje z vstopnino Hierapolis
Celosten paket zavarovanja potovanja od 48,-EUR na osebo
- Zavarovanje za primer odpovedi potovanja
- Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
- Zavarovanje prtljage
Parkirišče na zunanjem parkirišču Letališča Ljubljana: 35,-EUR na vozilo, na teden 
• Obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama

- Doplačilo za enoposteljno sobo: 150,-EUR

Možna doplačila vodniku na poti:
Vožnja z ladjico po Bosporju cca 35€ na osebo (min. 10 oseb), Istanbul by Night cca 20€ na osebo (min. 10 oseb), palača Topkapi cca 20€ na osebo (min. 10 oseb), vasica Sirince in hiša Device Marije z vključenim kosilom cca 55€ na osebo (min. 10 oseb).


Dokumenti potrebni za potovanje:
Za potovanje v Turčijo potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka. 

Opomba
Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije Nikal d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije Nikal d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri Nikalu), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. Za potovanje v Turčijo cepljenje ni obvezno. Več informacij najdete na: http://zdravinapot.si/destinacije/bliznji-vzhod/turcija.
Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest.

V roku 7 dni od narejene rezervacije kupec vplača 25% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.

Minimalno število potnikov na termin: 35

Splošne pogoje najdete tukaj.

  

Predviden letalski prevoz:

08.10.-15.10.2019 - iz Zagreba
TK1054 08.10.2019 ZAGREB ISTANBUL 09:10 12:30 - let traja 2 uri in 20 min
TK2433 15.10.2019 ANTALYA ISTANBUL 15:15 16:40 - let traja 1 uro in 25 minut 
TK1055 15.10.2019 ISTANBUL ZAGREB 18:10 19:20 - let traja 2 uri in 10 minut

15.10.- 22.10.2019 - iz Zagreba
TK1054 15.10.2019 ZAGREB ISTANBUL 09:10 12:30 - let traja 2 uri in 20 min
TK2433 22.10.2019 ANTALYA ISTANBUL 15:15 16:40 - let traja 1 uro in 25 minut 
TK1055 22.10.2019 ISTANBUL ZAGREB 18:10 19:20 - let traja 2 uri in 10 minut

22.10.-29.10.2019 - iz Ljubljane
TK1062 22.10.2019 LJUBLJANA ISTANBUL 09:10 12:30 - let traja 2 uri in 20 min
TK2403 29.10.2019 ANTALYA ISTANBUL 03:35 05:05 - let traja 1 uro in 30 minut 
TK1061 29.10.2019 ISTANBUL LJUBLJANA 08:20 08:40 - let traja 2 uri in 20 minut

29.10.-05.11.2019 - iz Zagreba
TK1054 29.10.2019 ZAGREB ISTANBUL 09:10 13:15 - let traja 2 uri in 05 min
TK2403 05.11.2019 ANTALYA ISTANBUL 03:35 05:05 - let traja 1 uro in 30 minut 
TK1053 05.11.2019 ISTANBUL ZAGREB 08:05 08:15 - let traja 2 uri in 10 minut

05.11.-12.11.2019 - iz Zagreba
TK1054 05.11.2019 ZAGREB ISTANBUL 09:10 13:15 - let traja 2 uri in 05 min
TK2403 12.11.2019 ANTALYA ISTANBUL 03:35 05:05 - let traja 1 uro in 30 minut 
TK1053 12.11.2019 ISTANBUL ZAGREB 08:05 08:15 - let traja 2 uri in 10 minut


Prevoznik: Turkish Airlines


Informacije o državi: Turčija


Turčija svojim gostom nudi veliko več kot le sonce, plaže in morje. V Turčiji najdemo osupljive naravne lepote, kulturne in zgodovinske znamenitosti, zanimiva mesta in impresivne stavbe. Z agencijo NIKAL doživite vznemirljiva potovanja z mešanico 1001 noči in sedanjosti. Ljubeznivost in gostoljubnost sta v Turčiji zelo pomembni. Prav tako zmerne cene omogočajo ugoden dopust z vsem udobjem in zelo dobro opremljenimi hoteli. Prepričajte se sami v čarobnost te turistične destinacije – Turčije.

Značilnosti Turčije
Površina: 814.578 km²
Prebivalstvo: 74.724.300
Gostota naseljenosti: 91 prebivalcev/km²
Glavno mesto: Ankara
Največja mesta: Istanbul, Ankara, Izmir, Adana in Antalya
Uradni jezik: Turški
Valuta: Turška Lira
Časovni pas: CET +1
Klicna številka: +90
Električna napetost: 220 V/50 Hertzev, izmenični tok

Geografske značilnosti
Turčija se geografsko razprostira na dveh celinah in tako tvori prehod med Evropo in Azijo. Anatolija zavzema približno 97% površine Turčije (790 955 km²), medtem ko vzhodna Trakija, evropski del, zavzema približno 3% površine dežele (23.623 km²). Turška obala je dolga 7.200 km ter leži ob Egejskem morju na zahodu, Mediteranskem morju na jugu in Črnem morju na severu.

Podnebje
Turčija sega v več podnebnih pasov. Poletja so vroča in zime v glavnem blage. Mediteransko podnebje je poleti najbolj primerno za uživanje na turških plažah ter kopanje, medtem ko sta pomlad in jesen idealni za krožna potovanja po Turčiji.

Potovalni dokumenti

Državljani Republike Slovenije za vstop v Turčijo vize ne potrebujejo. Po turških zakonih, mora Vaš potni list na dan povratka veljati še vsaj 6 mesecev.

Način plačevanja
Domača valuta je Turška Lira (1 turska lira = 100 Kurus).
Drugi načini plačila: kreditne kartice, evropski potovalni čeki

Državni prazniki
1. januar Novo leto
23. april Dan suverenosti in otrok
19. maj Dan spomina na Atatürka, dan mladih in športa
30. avgust Dan zmage
28. / 29. oktober dan republike (29. oktober je državni praznik)

Verski prazniki se ravnajo po islamskem Luninem koledarju in tako nimajo točno določenega datuma. Ti prazniki so: Ramadan / Ramazan ter Praznik žrtvovanja / Kurban Bayram. Za razliko od drugih islamskih dežel, kjer je dela prost dan petek, je v Turčiji dela prost dan nedelja.

Hrana in pijača

Kot tudi v drugih mediteranskih deželah, je turška kuhinja zelo zdrava, sveža in okusna. Glavne sestavine v turški prehrani so meso (jagnjetina, perutnina, teletina) in zelenjava (npr. fižol, paprika, čebula, česen, krompir idr.), za prilogo pa postrežejo riž ali žitarice. Pomemben del turške kuhinje so tudi ribe in morski sadeži.


Ibis Istanbul Zeytinburnu Hotel*** (ali podoben)

Hotel Ibis Istanbul Zeytinburnu je od letališča oddaljen 50km, od trga Taskim 12 km in od Modre mošeje samo 8 km. Stoji tik ob Marmarskem morju.

Opis: hotel nudi svojim gostom recepcijo, dvigalo, restavracijo, bar, WiFi, shuttle do mesta (za plačilo)

Sobe: prijetne sobe velikosti cca 17m2. Vse sobe imajo lastno kopalnico s sušilcem za lase, SAT TV, sef, WiFi dostop, grelec vode za čaj/kavo

Spletna stran: https://www.accorhotels.com/gb/hotel-5998-ibis-istanbul-zeytinburnu/index.shtml#section-rooms


Istanbul, 4 dni 2019 Istanbul, 4 dni 2019 Istanbul, 4 dni 2019 Istanbul, 4 dni 2019 Istanbul, 4 dni 2019 Istanbul, 4 dni 2019 Istanbul, 4 dni 2019 Istanbul, 4 dni 2019 Istanbul, 4 dni 2019 Istanbul, 4 dni 2019 Istanbul, 4 dni 2019 Istanbul, 4 dni 2019 Istanbul, 4 dni 2019 Istanbul, 4 dni 2019