NEPAL IN INDIJA

koda za rezervacijo:
Izberi termin:
First Minute
1.899 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
18.-29.11.2024. (12 dni)
Število oseb:
       
Število sob:

 NEPAL IN INDIJA

 

1. dan: let proti Katmanduju
Zbor potnikov na letališču Ljubljana dve in pol uri pred letom ter let preko Istanbula do Katmanduja.

2. dan: Katmandu – Nagarkot
Pristanek v Katmanduju v poznih jutranjih urah. Nato sledi prevoz do tipične nepalske vasice Nagarkot in nastanitev v hotelu. Preostanek dneva je prost.
Nagarkot se nahaja 32 km vzhodno od Katmanduja, na nadmorski višini 2.195 metrov in ponuja nekaj najlepših razglednih točk. Hkrati pa je znan tudi po osupljivih sončnih vzhodih s pogledom na Himalajo ali dolino Katmandu. Uživajte v pogledu na položne hribe, preko dolin in gozdov, vse do gorovja Himalaje. Na jasen dan lahko vidite celo Mount Everest. Dolina Katmandu je najboljši kraj za uživanje v dih jemajočem sončnem vzhodu in zahodu nad spektakularno Himalajo.

3. dan: Nagarkot – Bhaktapur – Katmandu
Zgodaj zjutraj uživamo v fantastičnem sončnem vzhodu (odvisno od vremenskih razmer), po zajtrku pa se odpravimo proti Bhaktapurju. To mesto se nahaja v vzhodnem kotu doline Katmandu in je mesto Newarjev, starodavnih prebivalcev doline. V času velikega kraljestva Malla in vse do druge polovice 15. stoletja, je bil Bhaktapur glavno mesto Nepala, danes pa je tretje največje mesto v dolini Katmandu. Bhaktapur je zaradi svoje bogate kulturne dediščine, templjev in umetnin iz lesa, kovine in kamna vpisan na Unescov seznam kulturne dediščine. Ime Bhaktapur pomeni mesto privržencev. Raziskovali bomo Dubar Square Bhaktapura, nekdanji kraljevi kompleks palač in templjev, ki je videti kot fantastični muzej na prostem. Sledi vožnja v Katmandu, namestitev v hotelu in nočitev.

4. dan: Kathmandu – Patana
Po zajtrku se odpravimo na ogled mesta Patan, imenovano tudi ''mesto obrtnikov''. Je eno najpomembnejših zgodovinskih mest v dolini Katmandu. Znano je kot središče likovne umetnosti in odličnega mojstrstva rokodelcev. Zgodovinski napisi vzpostavljajo Patan kot pomembno mesto še iz starodavnih časov (domnevno ga je ustanovil cesar Ashoka v 3. stoletju pr. n. št., čeprav ni zgodovinskih dokazov). Trg Patan Durbar je fascinanten - znan je tudi kot ena najlepših znamenitosti urbane arhitekture na svetu. Ta čudež nevarske arhitekture vključuje starodavne spomenike, templje, svetišča, kipe in idole. Leta 1979 je bil vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine. Zvečer se bomo zapeljali z rikšo, nato sledi prosti čas za nakupe na znameniti tržnici Thamel. Povratek v hotel in nočitev.

5. dan: Katmandu
Po zajtrku se odpravimo na ogled mesta Katmandu. Obiskali bomo trg Durbar, srce starega mestnega jedra Katmanduja in kompleks številnih templjev in kipov. Ena od struktur je Hanuman Dhoka (Hanumanova vrata) s kraljevo palačo, kompleks pa sestavljajo palača, dvorišča in templji, ki so jih med 12. in 18. stoletjem zgradili starodavni nepalski kralji Malla. Popoldan bomo obiskali tempelj Pashupatinath, tempelj presenetljive arhitekturne lepote, simbol vere, religije, kulture in tradicije. Velja za najsvetejši tempelj hindujskega boga Šive na svetu, njegov obstoj pa sega v leto 400 pr.n.št. Na tisoče romarjev z vsega sveta se pride vsako leto poklonit temu templju, ki je znan tudi kot "tempelj živih bitij". Nato se odpravimo v Boudhantatho. Ta velika stupa je eden najvidnejših nepalskih spomenikov in en od najpomembnejših budističnih krajev v Nepalu, s premerom več kot 100 metrov pa sodi tudi med največje na svetu. Obstaja več legend, ki opisujejo njegovo gradnjo, vendar se na splošno verjame, da sega v 5. stoletje. Vse stupe vsebujejo svete relikvije, ta pa naj bi vsebovala ostanke preteklega Bude Kasyape. Boudha je posebno središče tibetanske skupnosti v Katmanduju, kjer je ves dan neprekinjen tok ljudi, ki krožijo okoli stupe, vrtijo molitvena kolesa in pojejo mantre. Okoli stupe je šest glavnih in številni manjši samostani, pa tudi kavarne, restavracije in trgovine, kjer prodajajo tibetanske izdelke, ki so ročno izdelani. Če bo vreme dopuščalo, lahko prisostvujete pri večerni Aarti slovesnosti. Povratek v hotel in nočitev.
Fakultativno: Zgodnji jutranji let na gorami (za plačilo)
Če želite doživeti najbolj impresiven pogled na Mount Everest, rezervirajte polet v zgodnjih jutranjih urah, ki vas popelje nad gore. Traja 45 minut in ponuja fascinanten pogled na najvišje vrhove sveta.

6. dan: Katmandu – Delhi
Skladno s časom leta transfer do letališča in let v Delhi. Po pristanku prevoz do hotela. Nato sledi ogled starega Delhija. Najprej obiščemo Raj Ghat (spomenik Mahatma Gandhija) in hkrati uživamo v lepem sprehodu. Pot nadaljujemo z avtobusom mimo Rdeče utrdbe do Chandni Chowk (najstarejše in najbolj priljubljene tržnice na tem področju) ter ene od najstarejših mošej v Indiji – Jamma Masjid. Naslednja posebna izkušnja za vas, vožnja z rikšo po živahnih ulicah Chandi Chowk in starega Delhija. Med vožnjo uživajte v edinstvenem in šarmantnem kaosu Indije. Nato si boste, glede na razpoložljiv čas, ogledali Qutab Minar, najvišji kamniti stolp v Indiji, mogočni slavolok Indijska vrata, predsedniško palačo, stavbo parlamenta, državne in upravne zgradbe ter mavzolej Humayun. Če bomo zaradi pomanjkanja časa kaj zamudili, bomo oglede prenesli na dan pred vrnitvijo (11. dan). Povratek v hotel in nočitev.

7. dan: Delhi - Mandawa
Po zajtrku sledi vožnja do mesta Mandawa. Prijava v hotel in namestitev. Po krajšem počitku si ogledamo Mandawo, majhno mesto v osrčju regije Shekhawati. Kraj ni znan samo po havelijih (tradicionalnih plemiških hišah), ampak tudi po svoji palači Fort. Veličastnost palače spominja na kulturni in družbeni pomen tega območja v preteklosti. Od havelijev so najpomembnejši Chokhani, Ladia, Binsidhar Newatia in Gulab Rai Ladia Haveli. Znani so po svojih fascinantnih slikah v polnih barvah, Gulab Rai Ladia Haveli pa je znan po slikah z erotično vsebino, ki so večinoma precej poškodovane. Povratek v hotel in nočitev.
Fakultativni izlet (za plačilo oz. vključen v paket izletov): Jeep safari do vasi in sipin (trajanje cca 1 uro)
Mandawa je pol puščavska regija, kjer najdete peščene sipine, pomešane z nekaj zelenja. Vznemirljiv in nekoliko pustolovski jeep safari vas popelje do bližnjih sipin skozi zanimivo naravo. Pribl. 1-urni jeep safari po vasi in sipinah vam nudi pravo izkušnjo vaškega življenja.

8. dan: Mandawa – Jaipur
Po zajtrku vožnja do Jaipurja in po pristanku namestitev v hotelu. Prosti čas za počitek ali lastne aktivnosti.
Fakultativna ponudba (za plačilo oz. vključeno v paketu kulinarike): Predstavitev kuhanja z večerjo v družinski hiši
V tej resnično izjemni izkušnji boste skupaj z indijskimi kulinaričnimi strokovnjaki ustvarili jedi, ki jih radi jedo doma. Tekom večera boste dobili praktične izkušnje s kuhinjskimi orodji, tehnikami in sestavinami, ki se uporabljajo v radžastanski kuhinji. Tukaj boste lahko cenili radžastansko kuhinjo kot še nikoli prej in najbolj od vsega uživali v indijski gostoljubnosti.

9. dan: Jaipur
Po zajtrku v hotelu se odpravimo do Amber Fort – navkreber na slonih, navzdol z džipi. Utrdba Amber, glavno mesto države Jaipur do leta 1728, je dom čudovitih arhitekturnih mojstrovin: templjev, palač, sprejemnih dvoran, sob z ogledali in številnih drugih čudes, ki vas bodo navdušila. Po prostem času za kosilo sledi ogled kompleksa Mestne palače – nekdanje kraljeve rezidence, zgrajene z mešanico radžastanskega in mogulskega sloga, v kateri je muzej z vrhunsko zbirko radžastanskih kostumov in orožja. Iz mestne palače vstopimo v izjemen Jantar Mantar, astronomski observatorij, zgrajen leta 1827. Instrumenti, ki spominjajo na masivne futuristične strukture, so v resnici visoko sofisticirani instrumenti, ki so še danes zelo natančni. Nato se zapeljemo po prometnih ulicah in se ustavimo za fotografiranje pri Hawa Mahalu, stavbi z okrašeno rožnato fasado, ki je hkrati ikona mesta. Ta petnadstropni "zaslon", sestavljen iz štrlečih oken, balkonov, zaščitenih s finimi mrežastimi zasloni, je bil namenjen damam iz harema in je omogočal opazovanje živahnih uličnih prizorov mesta iz zasebnosti. Povratek v hotel in nočitev.

10. dan: Jaipur - Fatehpur Sikri - Agra

Po zajtrku vožnja do Agre. Na poti si ogledamo zapuščeno mesto Fathepur Sikiri. Zgradil ga je cesar Akbar leta 1569. Glavni vzrok za zapuščenost tega čudovitega mesta, je bilo pomanjkanje vode. Obiščemo izjemno dobro ohranjene elegantne zgradbe v 'mestu duhov', vključno z Jama Masjid, grobnico Salima Chistija, palačo Panch Mahal in drugimi palačami, ki govorijo o veličini in sijaju mogulskega imperija na vrhuncu njegove moči.
Po prihodu v Agro nastanitev v hotelu in prosti čas ali se nam pridružite na fakultativnem izletu do trdnjave Agra, imenovane tudi Rdeča trdnjava (za plačilo oz. vključeno v paketu izletov). Uživajte v čudovitem pogledu na reko Yamuna s Taj Mahalom v ozadju.
V poznih popoldanskih urah vas vabimo na fakultativni gastronomski izlet »Agra Food Trail« (za plačilo oz. vključen v paketu izletov). Ta 1- do 2-urni gastronomski izlet je posebej pripravljen za ljudi, ki imajo strast do raziskovanja in okus za raznolikost ter na katerem lahko poskusite lokalne dobrote.

11. dan: Agra – Delhi
V zgodnjih jutranjih urah, ob svitu, se odpravimo do najbolj znane zgradbe Indije, do Taj Mahal (pripravite fotoaparate). Očarala vas bo mogočna arhitektura, pa tudi vrt, ki obkroža Taj Mahal. Nato se vrnemo v hotel na zajtrk. Sledi vožnja v Delhi. Po prihodu si bomo ogledali znamenitosti, katere smo morda pri prvem ogledu izpustili. Nastanitev v hotelu in nočitev.

12. dan: povratni let
V zgodnjih jutranjih urah transfer do letališča in let preko Istanbula do Ljubljane.

POMEMBNO:
INDIJA: Za potovanje v Indijo potrebujejo državljani R Slovenije potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev na dan povratka ter vizo, za katero je potrebno zaprositi vsaj en teden pred odhodom.
NEPAL: Za potovanje v Nepal potrebujejo državljani R Slovenije potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev na dan povratka ter vizo.


ČAS POTOVANJA: 12 dni / 10 nočitev

ONFORMACIJE O CEPLJENJU: https://zdravinapot.si/

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 20

**********************************************************************************
Katmandu je glavno mesto Nepala in največja urbana aglomeracija Nepala. Aglomeracijo sestavljajo metropolitanska občina Katmandu v njenem jedru in sestrska mesta Patan, Kirtipur, Thimi in Bhaktapur. Vključuje tudi nedavno priznana urbana območja Shankhapur, Karyabinayak, Champapur, Banepa, Dhulikhel in Panauti. Po popisu iz leta 2011 ima samo metropola Katmandu 975.453 prebivalcev, aglomeracija pa šteje več kot 2,5 milijona prebivalcev. Mesto se nahaja na nadmorski višini približno 1.400 metrov v skledasti dolini Katmandu, v osrednjem Nepalu. Obdajajo ga štiri glavne gorske verige: Shivapuri, Phulchoki, Nagarjun in Chandragiri.

Mandawa – mesto je bilo ustanovljeno sredi 18. stoletja in se nahaja v regiji Shekhawati v Radžastanu. Mandawa je znana po znamenitih havelijih in utrdbi. Danes je Mandawa znana kot mogočna utrdba, podobna fatamorgani, sedaj priljubljen hotel s sodobno opremo. Struktura tega kraja spominja na kulturo in tradicijo, ki sta tu obstajali v pretekli zlati dobi. Bogati in prevladujoči trgovci so za svoje bivališče zgradili velikanske havelije, okrašene s čudovitimi stenskimi poslikavami. V preteklosti so teme slikanja temeljile na mitologiji, temah fresk, živali, plesalkah, veri, portretih, ki prikazujejo lokalne legende, lovu in bojevanju itd., prevladovalo pa je tudi nekaj fascinantnih slik, ki prikazujejo Gospoda Krišno in njegove pastirje . Med vladavino britanskega imperija v Indiji, so se teme tradicije spremenile v avtomobile, vlake, balone, lov, naravo, telefone in gramofone itd. Tudi če nekdo nima nagnjenja do umetnosti, bo še vedno občudoval lepoto in sijaj raznih spomenikov v mestu.

Jaipur – priljubljeno mesto, znano tudi kot rožnato mesto, je glavno in največje mesto indijske zvezne države Radžastan. Mesto, ki ga je 18. novembra 1727 ustanovil maharadža Sawai Jai Singh II., vladar Amberja, ima danes več kot 3,9 milijona prebivalcev. Jaipur je eno najbolje načrtovanih mest v Indiji, ki se nahaja v pol puščavskih deželah Radžastana. Mesto, ki je bilo nekoč prestolnica plemstva, je zdaj glavno mesto Radžastana. Struktura Jaipurja spominja na okus Rajputov in kraljevih družin. Trenutno je Jaipur glavno poslovno središče z vsemi potrebnimi elementi metropole.

Fatehpur Sikri – je nekdanja mogulska prestolnica, zgrajena v čast sufijskega svetnika šejka Salima Čištija. Mesto sestavljajo impresivne palače, mošeje, dvorišča in fontane in je vpisano na Unescov seznam svetovne dediščine. Zgrajeno je iz rdečega peska in simbolizira zlitje hindujske in islamske arhitekture. To tempeljsko mesto je bilo od leta 1571 do 1585 prestolnica mogulskega imperija. Zdaj je mesto duhov, vendar z občutljivo ohranjenimi risbami. Na tej poti obiščite PANCH MAHAL, BULAND DARWAZA, DARGAH SHEIKH SALIM CHISTI in JAMA MASJID, ter nato Agro.

Agra – Taj Mahal: Verjetno najbolj znan simbol ljubezni na svetu, Taj Mahal, je monumentalni marmorni spomenik, ki je bil zgrajen med letoma 1631 in 1648 v čast Mumtaz Mahal, ženi cesarja Shah Jahana. Znan je kot najboljši primer muslimanske arhitekture v Indiji in je eno izmed 7. čudes sodobnega sveta. Sledi ogled utrdbe Agra, ki jo je dal zgraditi cesar Akbar leta 1565 in ogled tovarne marmorja.

Cena vključuje:
- letalski prevoz na relaciji Ljubljana-Katmandu in Delhi-Ljubljana preko Istanbula, ekonomski razred, prevoznik Turkish Airlines
- letalski prevoz Katmandu-Delhi z vključenimi pristojbinami
- 10 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah, v standardnih hotelih
- izleti in transferji po programu z udobnimi, klimatiziranimi avtobusi
- vodnika, ki govori slovenski ali hrvaški jezik in lokalnega vodnika
- organizacijo potovanja


Predvideni hoteli:
Hotel Shangrila, Nagarkot, http://www.nagarkotshangrila.com.np
Hotel Surya ili Holiday Inn Express, Kathmandu, https://www.suryaheritage.com
Hotel Anila, Delhi, https://anilahotels.com
Sara Vilas, Mandawa, https://sarahotel.in
Hotel Jaipur Central, Jaipur, https://hoteljaipurcentral.com
Hotel Avalon Palms, Agra, https://hotelavalonpalmsagra.com
ali podobni.

Cena ne vključuje:
- celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu
- dodatne storitve, obroke in fakultativne izlete
- napitnine
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)

Možna doplačila ob rezervaciji:
• Paket kulinarike: 169,-EUR na osebo
- 9 x samopostrežna večerja v hotelu
- Demonstracija kuhanja z večerjo
• Paket izletov: 99,-EUR na osebo
- Trdnjava Agra Fort
- Agra Food Trail – gastronomski izlet
- jeep safari Mandawa
• Polet nad gorami v Nepalu: 285 EUR na osebo
• Viza za Indijo: 35,-EUR na osebo + strošek izdelave vize: 20,-EUR na osebo
• Celosten paket zavarovanja potovanja: od 139,-EUR na osebo
- Zavarovanje za primer odpovedi potovanja
- Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
- Zavarovanje prtljage
• Obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama
- Doplačilo za enoposteljno sobo: 350,-EUR

Doplačila na poti (obvezno plačilo na poti):
- napitnina (za lokalnega vodnika in voznika avtobusa) 55,-EUR na osebo
- viza za Nepal cca 30 USD na oseno (plačilo na destinaciji)

Cene in dodatne storitve so informativne. Organizacija dodatnih izletov in storitev, cena, vsebina in izvedba so izključno v pristojnosti partnerske agencije v Indiji.

Dokumenti potrebni za potovanje:
INDIJA: Za potovanje v Indijo potrebujejo državljani R Slovenije potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka ter vizo. E-vizo si lahko uredite na spletni strani https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html . Vizo vam lahko uredi tudi agencija. Cena vize in agencijske storitve je 55,-EUR na vizo. O potrebni dokumentaciji vas obvestimo z dopisom. Rok za prijave in predajo dokumentacije za urejanje vizuma je 30 dni pred odhodom.
NEPAL: Za potovanje v Nepal potrebujejo državljani R Slovenije potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka ter vizo. Vizo pridobimo ob vstopu v Nepal.

Potrebujete tudi zavarovanje z asistenco v tujini.

Aktualne informacije o prestopu mej najdete na spletni strani MZZ: https://www.gov.si/drzave/indija/ in https://www.gov.si/drzave/nepal/

Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije Nikal d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije Nikal d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri Nikalu), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest. First minute popust velja do preklica.

V roku 3 dni od narejene rezervacije kupec vplača 30% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.

Minimalno število potnikov na termin: 20

Splošne pogoje najdete tukaj.

Predviden letalski prevoz:

18.11.-29.11.2024

18.11.2024 TK1064 LJUBLJANA - ISTANBUL 19:35 23:55
19.11.2024 TK726 ISTANBUL - KATMANDUI 01:10 10:55
29.11.2024 TK717 DELHI - ISTANBUL 0655 1135
29.11.2024 TK1063 ISTANBUL – LJUBLJANA 1830 1845
Prevoznik: Turkish Airlines

Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024 Nepal in Indija II 2024