SONČNA LIKIJA

koda za rezervacijo:
Izberi termin:
First Minute
499 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
16.-23.9.2024. (8 dni)
First Minute
499 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
23.-30.9.2024. (8 dni)
First Minute
479 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
30.9.-7.10.2024. (8 dni)
First Minute
479 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
7.-14.10.2024. (8 dni)
First Minute
459 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
14.-21.10.2024. (8 dni)
First Minute
439 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
21.-28.10.2024. (8 dni)
First Minute
439 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
28.10.-4.11.2024. (8 dni)
First Minute
399 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
4.-11.11.2024. (8 dni)
First Minute
379 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
11.-18.11.2024. (8 dni)
First Minute
359 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
18.-25.11.2024. (8 dni)
First Minute
339 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
25.11.-2.12.2024. (8 dni)
Število oseb:
       
Število sob:

TURČIJA

LIKIJA: Antalya, Myra, Efez, Pamukkale, Hierapolis

 

Likija - področje izvira iz starega veka in se nahaja v današnji jugozahodni Turčiji. Dinamični zgodovini pod vplivom močnih civilizacij, so danes priča zanimive izkopanine mest iz časa antike. Ob edinstvenih antičnih izkopaninah, Vas bodo vsekakor očarali še ugodna klima, gastronomija, kultura in naravne lepote. Ne zamudite največjih znamenitosti tega potovanja: Efez - edinstveno rimsko mesto, ki fascinira s svojo velikostjo in ohranjenostjo in kjer se v bližini nahaja hiša Device Marije; Pamukkale - kompleks naravnih bazenčkov s termalno vodo, v katerih je nekoč uživala tudi Kleopatra; Antalya - eno najlepših mest turške riviere in še veliko več...

1. dan: let proti Antalyi
Zbor potnikov na letališču Ljubljana ali bližnjem letališču (z vključenim transferjem iz Ljubljane do bližnjega letališče) dve uri pred letom in let proti Antalyi. Pri izhodu z letališča vas pozdravi vaš spremljevalec tekom potovanja. Sledi prevoz do hotela ter nastanitev. Nočitev na območju Antalye.

2. dan: Myra
Zajtrk. Ta dan se boste peljali ob obali, s katere se vam ponujajo čudoviti prizori. Kmalu prispete v Myro. Obiskali boste grobnice (za plačilo oz vključeno v paketu kultura in večerje), vklesane v stene, ki so del fascinantnih znamenitosti Turčije. Pri Myri se nahaja cerkev sv. Nikolaja (za plačilo oz vključeno v paketu kultura in večerje), kjer je sv. Nikolaj tudi pokopan. Med potjo boste imeli možnost, da se z ladjico zapeljete do potopljenega mesta v Kekovi (za plačilo). Nočitev na območju Mugle.

3.dan: Likija
Zajtrk. Danes se nam lahko pridružite na čudoviti vožnji z ladjico po dolini reke Dalyan (fakultativno - za plačilo). Dostop do plaže Iztuzu, tako imenovane ‘’plaže želv’’, ki je na samem koncu lagune, je mogoč le z ladjo. Sledi krajši postanek za kopanje, nato pa povratek proti obali. Z avtobusom se vožnja nadaljuje proti Kusadasiju, kjer sta na območju Kusadasija predvideni naslednji dve nočitvi.

4. dan: Efez
Zajtrk. Nato obiščemo antično mesto Efez (za plačilo oz vključeno v paketu kultura in večerje), eno izmed največjih arheoloških izkopanin na svetu. Ohranjenost tega zgodovinskega mesta je izredna. Antikvitete čakajo na vas, da jih raziščete: agora oz. javni prostor, kjer se je odvijalo trgovsko in politično življenje, Artemidin tempelj, Celsusova knjižnica, kopališči, eno največjih gledališč tistega časa, aleja iz marmorja... Popoldan prosto ali udeležba na fakultativnem izletu (za plačilo). 

5. dan: Pamukkale
Zajtrk. Vožnja skozi čudovito dolino Meander proti Pamukkalam, kar v slovenščini pomeni ‘’bombažni grad’’. Snežno bele terase iz apnenca se vidijo že od daleč. Ustvarja jih odtekajoča termalna voda, usedline pa nastajajo v obliki bazenčkov in so kot bela čipka, naravni čudež in prava paša za oči. Po prihodu v hotel boste imeli možnost kopanja v termalni vodi vašega hotela. Nočitev na območju Pamukkal.

6. dan: Hierapolis – Antalya
Zajtrk. Ruševine znamenitega mesta Hierapolis (za plačilo oz vključeno v paketu kultura in večerje) se raztezajo nad apnenčastimi terasami. Tam je moč videti temelje Apolonovega templja iz 3. stoletja in razkošno rimsko gledališče, kot tudi druge ostanke iz tistega časa. Nato sledi vožnja preko gorovja Taurus nazaj v Antalyo. Na poti postanek v tkalnici svetovno znanih turških preprog, kjer boste spoznali celoten proces ročnega tkanja in imeli priložnost ugodnega nakupa. Dve nočitvi na območju Kemerja ali Beleka.

7. dan: Antalya - slap Karpuzkaldiran
Zajtrk. Ogled Antalye, enega najlepših mest turške riviere. Med drugim boste lahko občudovali mestne znamenitosti: minaret Yivli Minare, stolp z uro na stari mestni trdnjavi, Hadrijanova vrata iz leta 130 p.n.št., pristanišče in najbolj ohranjen del mestnega obzidja. Center starega mestnega jedra, nekoč rimsko pristanišče, je danes marina iz katere potekajo ozke uličice s številnimi lokalčki, trgovinicami in manjšimi hoteli, ki so preurejene hiše še iz časa otomanskega cesarstva. Zaradi svoje lege v Sredozemlju je turistično in kulturno središče tega območja. Med izletom boste imeli tudi številne možnosti nakupovanja, še posebej nakit in usnjene izdelke, po ugodnih cenah. Za zaključek dneva si bomo privoščili ogled znamenitega slapa Karpuzkaldiran. 

8. dan: povratek domov
Zajtrk. Skladno s časom leta transfer do letališča Antalya in let do Ljubljane oz. bližnjega letališča z vključenim transferjem do Ljubljane.


POMEMBNO:
Po turških predpisih mora biti vaš potni list veljaven še vsaj 6 mesecev od datuma zaključka potovanj. 


ČAS POTOVANJA: 8 dni / 7 noči

*********************************************************************************************
Efez: V starem veku je bil Efez eno največjih in najpomembnejših grških mest v Mali Aziji. Tam se nahaja eno izmed sedmih svetovnih čudes, Artemidin tempelj. Efez se danes smatra za enega največjih arheoloških najdišč na svetu in je ena najbolj znanih znamenitosti Turčije.

Zdravilišče Pamukkale: Pamukkale, imenovane tudi bombažni grad, so poznane po svojih snežno belih terasah iz apnenca. Te formacije so se razvijale stoletja s pomočjo termalnih vod z vsebovanim apnencem. V zdravilnih učinkih teh voda so uživali že stari Rimljani. Danes so Pamukkale del UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine in priljubljena turistična destinacija ter tudi zdravilišče.

Antično mesto Hierapolis se razprostira nad sanjskimi apnenčastimi terasami. Najbolj je poznan po dobro ohranjenem gledališču iz 2. stoletja, rimskih termah, ostankih Apolonovega templja in mestnih vratih.

Antalya se nahaja ob vznožju gorovja Taurus in je eno od najlepših mest turške riviere. Iz leta v leto privablja številne nove obiskovalce s čudovitimi plažami, naravnimi lepotami in številnimi kulturnimi spomeniki. Center starega mesta je rimsko pristanišče, katero je danes preurejeno v marino in do katere potekajo ozke tlakovane uličice. V uličicah so številne kavarne, prodajalne s spominki ter hotelčki v hišah iz otomanskega obdobja. S svojo lokacijo ob Sredozemskem morju je turistično in kulturno središče regije.

Cena vključuje:
- letalski prevoz Ljubljana ali bližnje letališče-Antalya-Ljubljana ali bližnje letališče* s pristojbinami, čarterski let in redna linija
- 20 kg oddane in 7 kg ročne prtljage
- 7 x nočitev v hotelih oz. hotelskih resortih s 4* v dvoposteljni standardni sobi
- 7 x zajtrk
- prevoze po programu s klimatiziranim turističnim avtobusom
- slovenski/hrvaški spremljevalec ter lokalni vodnik vam zaželita dobrodošlico na letališču Antalya
- organizacijo potovanja

* V kolikor bo odhod z drugega letališča (predvidoma Zagreb), bomo organizirali brezplačen povratni transfer iz Ljubljane. Na letu proti Antalyi je možen tehnični postanek v Istanbulu.

Predvideno vodenje:
- v slovenskem jeziku: odhodi: 16.09., 30.09., 14.10., 28.10., 11.11., 25.11.2024
- v hrvaškem jeziku: odhodi: 23.09., 07.10., 21.10., 04.11., 18.11.2024

Cena ne vključuje:
- paketa kultura in večerje
- celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu
- dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete
- napitnine za lokalne vodnike in šoferje
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)

Možna doplačila ob rezervaciji:
Paket kultura in večerje 129,-EUR na osebo - priporočamo
- 7 x večerja (samopostrežna oz. strežena)
- ogledi z vstopninami: Myra, cerkev Sv. Nikolaja, Efez, Hierapolis
Celosten paket zavarovanja potovanja: od 45,-EUR na osebo
Celosten paket zavarovanja vključuje: zavarovanje odpovedi, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, zavarovanje prtljage
• Parkiranje na zunanjem parkirišču letališča Ljubljana: 64€ na vozilo, na teden (sep.) oz. 39€ na vozilo na teden (okt, nov, dec)

• Obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama
- Doplačilo za enoposteljno sobo: 110,-EUR

 

Možna doplačila vodniku na poti

• Kekova s kosilom cca 55€ na osebo (izvedba izleta odvisna od vremena)
Vožnja z ladjo do starodavnega potopljenega mesta Kekova, ki je nekoč bilo del celine. Zaradi močnega potresa se je velik del tega mesta potopil, preostali del mesta pa se je spremenil v otok, ki je danes eden najbolj slikovitih in znanih krajev v Turčiji. Občudovali boste še trdnjavo in vasico Kalekoy (Simena). Med plovbo si boste lahko ogledali veličastne zgodovinske starodavne spomenike, potopljene v morje, in uživali v slikoviti pokrajini.

vožnja z ladjico po dolini reke Dalyan z vključenim kosilom cca 50€ na osebo (izvedba izleta odvisna od vremena)
Na tem poldnevnem izletu se bomo podali na spektakularno vožnjo skozi trstičje vzdolž privlačne delte reke Dalyan. Z ladjo se zapeljemo do plaže Iztuzu, imenovane tudi plaža želv, ki se nahaja na koncu lagune in je dostopna le z ladjo. Tam sledi postanek za sprehod in v primeru ugodnih vremenskih razmer, tudi za kopanje. Nato se vrnemo na obalo. Izvedba tega izleta je odvisna od vremenskih razmer.

• vasica Sirince in hiša Device Marije z vključenim kosilom cca 60€ na osebo
Ogled Marijine hiše, ki velja za zadnji dom Marije. Ta kraj je zaslovel kot sveti romarski kraj, katerega so obiskali tudi zadnji trije poglavarji Rimskokatoliške cerkve. Zunaj hiše so trije vodnjaki, za katere verjamejo, da prinašajo zdravje, ljubezen in bogastvo. Tukaj si lahko ogledate tudi steno želja. Pot nadaljujete do majhne vasice Sirince, ki leži na hribih na približno 350 m nadmorske višine. Pred prvo svetovno vojno je bila vas naseljena pretežno z Grki. Prosti čas v slikoviti vasici in obisk vinske hiše z degustacijo lokalnih vin.

• polet z balonom - starostna omenitev! (cena in izvedba odvisni od prostih kapacitet in vremenskih pogojev)
Čarobno edinstvena pokrajina Pamukkal je tako edinstvena, da kar takšnega še niste videli. Povzpnite se na nadmorsko višino približno 1000 metrov za panoramski pogled na Pamukkale in njegove bele terase. Ne glede na to, kako dolgo nameravate ostati v Pamukkalah, je let z balonom edinstvena izkušnja, ki je ne smete zamuditi. Cena je odvisna od povpraševanja, izvedba pa od vremenskih razmer in razpoložljivih kapacitet. Več informacij na destinaciji.
*Opomba: minimalna starost je 5 let, cena pa je enaka kot za odraslo osebo.

ples dervišev cca 30€ na osebo
Ogled plesne predstave dervišev, ki z glasbo in plesom ustvarijo mistično stanje. Ko zaigra glasba, se začnejo vrteti in njihova dolga krila se napihnejo ter dajejo vtis, kot da lebdijo v zraku.

• akvarij cca 40€ na osebo
Obiščite akvarij v Antalyi, kjer boste lahko občudovali čudovit podvodni svet. Atrakcijski center poleg 131 metrov dolgega in 3 metre visokega tunela ponuja še hišo tropskih plazilcev, 3D kino in muzej na temo snega.

Dodatni izleti se izvedejo, če je prijavljenih vsaj 10 oseb. Cene in dodatne storitve so informativne. Organizacija dodatnih izletov in storitev, cena, vsebina in izvedba so izključno v pristojnosti partnerske agencije v Turčiji.

 

Doplačila na poti:
V Turčiji je napitnina za storitve lokalnih vodnikov in voznikov običajna praksa in z njihove strani tudi pričakovana. Priporočen znesek napitnine za oba vodnika in voznika je za ves teden skupaj 30 EUR na potnika in je namenjena nagradi za dobro opravljeno delo lokalnih sodelavcev. Višina zneska napitnine je pa odvisna tudi od vašega zadovoljstva z delom lokalnih sodelavcev.

 

Dokumenti potrebni za potovanje:

Za potovanje v Turčijo potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka.
V kolikor niste državljan R Slovenije se pravočasno na pristojnem uradu pozanimajte, kakšne dokumente potrebujete za vstop v Turčijo.

Opomba
Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije Nikal d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije Nikal d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri Nikalu), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. Za potovanje v Turčijo cepljenje ni obvezno. Več informacij najdete na: http://zdravinapot.si/destinacije/bliznji-vzhod/turcija. Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest.
V roku 3 dni od narejene rezervacije kupec vplača 30% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.


Minimalno število potnikov na termin: V primeru posebnih letal (charter let) je najmanjše število 140 potnikov na letalu in najmanj 35 potnikov na posameznem avtobusu.

V kolikor bo prijavljeno manj, kot 140 oseb na termin, bo odhod v vseh terminih z letališča Zagreb z organiziranim brezplačnim transferjem iz Ljubljane do letališča Zagreb in nazaj.

Splošne pogoje najdete tukaj.

Informacije o državi: Turčija


Turčija svojim gostom nudi veliko več kot le sonce, plaže in morje. V Turčiji najdemo osupljive naravne lepote, kulturne in zgodovinske znamenitosti, zanimiva mesta in impresivne stavbe. Z agencijo NIKAL doživite vznemirljiva potovanja z mešanico 1001 noči in sedanjosti. Ljubeznivost in gostoljubnost sta v Turčiji zelo pomembni. Prav tako zmerne cene omogočajo ugoden dopust z vsem udobjem in zelo dobro opremljenimi hoteli. Prepričajte se sami v čarobnost te turistične destinacije – Turčije.

Značilnosti Turčije
Površina: 814.578 km²
Prebivalstvo: 74.724.300
Gostota naseljenosti: 91 prebivalcev/km²
Glavno mesto: Ankara
Največja mesta: Istanbul, Ankara, Izmir, Adana in Antalya
Uradni jezik: Turški
Valuta: Turška Lira
Časovni pas: CET +1
Klicna številka: +90
Električna napetost: 220 V/50 Hertzev, izmenični tok

Geografske značilnosti
Turčija se geografsko razprostira na dveh celinah in tako tvori prehod med Evropo in Azijo. Anatolija zavzema približno 97% površine Turčije (790 955 km²), medtem ko vzhodna Trakija, evropski del, zavzema približno 3% površine dežele (23.623 km²). Turška obala je dolga 7.200 km ter leži ob Egejskem morju na zahodu, Mediteranskem morju na jugu in Črnem morju na severu.

Podnebje
Turčija sega v več podnebnih pasov. Poletja so vroča in zime v glavnem blage. Mediteransko podnebje je poleti najbolj primerno za uživanje na turških plažah ter kopanje, medtem ko sta pomlad in jesen idealni za krožna potovanja po Turčiji.

Potovalni dokumenti

Državljani Republike Slovenije za vstop v Turčijo vize ne potrebujejo. Po turških zakonih, mora Vaš potni list na dan povratka veljati še vsaj 6 mesecev.

Način plačevanja
Domača valuta je Turška Lira (1 turska lira = 100 Kurus).
Drugi načini plačila: kreditne kartice, evropski potovalni čeki

Državni prazniki
1. januar Novo leto
23. april Dan suverenosti in otrok
19. maj Dan spomina na Atatürka, dan mladih in športa
30. avgust Dan zmage
28. / 29. oktober dan republike (29. oktober je državni praznik)

Verski prazniki se ravnajo po islamskem Luninem koledarju in tako nimajo točno določenega datuma. Ti prazniki so: Ramadan / Ramazan ter Praznik žrtvovanja / Kurban Bayram. Za razliko od drugih islamskih dežel, kjer je dela prost dan petek, je v Turčiji dela prost dan nedelja.

Hrana in pijača

Kot tudi v drugih mediteranskih deželah, je turška kuhinja zelo zdrava, sveža in okusna. Glavne sestavine v turški prehrani so meso (jagnjetina, perutnina, teletina) in zelenjava (npr. fižol, paprika, čebula, česen, krompir idr.), za prilogo pa postrežejo riž ali žitarice. Pomemben del turške kuhinje so tudi ribe in morski sadeži.


Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024 Sončna Likija II 2024