PRAVLJIČNA KAPADOKIJA

koda za rezervacijo:
Izberi termin:
First Minute
599 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba, Dvoposteljna soba
16.-23.9.2024. (8 dni)
First Minute
599 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba, Dvoposteljna soba
23.-30.9.2024. (8 dni)
First Minute
579 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba, Dvoposteljna soba
30.9.-7.10.2024. (8 dni)
First Minute
579 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba, Dvoposteljna soba
7.-14.10.2024. (8 dni)
First Minute
559 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba, Dvoposteljna soba
14.-21.10.2024. (8 dni)
First Minute
539 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba, Dvoposteljna soba
21.-28.10.2024. (8 dni)
First Minute
539 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba, Dvoposteljna soba
28.10.-4.11.2024. (8 dni)
First Minute
499 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba, Dvoposteljna soba
4.-11.11.2024. (8 dni)
First Minute
479 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba, Dvoposteljna soba
11.-18.11.2024. (8 dni)
First Minute
459 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba, Dvoposteljna soba
18.-25.11.2024. (8 dni)
First Minute
439 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba, Dvoposteljna soba
25.11.-2.12.2024. (8 dni)
Število oseb:
       
Število sob:

TURČIJA

KAPADOKIJA: Konya, Paşabağı in Zelve, Antalya...

 

Turčija je tudi v letošnjem letu ena najbolj priljubljenih destinacij. Poleg ugodne klime in razširjene ponudbe poletnega turizma, je idealna tudi za potovanja v jesenskem in spomladanskem času. Številni ostanki burne zgodovine, starodavna mesta, podzemni kraji, naravna čudesa, odlična kulinarika in gostoljubnost gostiteljev so vaba za turiste, padec turške lire v primerjavi z evrom pa je destinacijo naredil še ugodnejšo in privlačnejšo.

Kapadokija je naziv za čudovito območje, ki se nahaja v trikotniku med mesti Nevsehir, Nigde in Aksaray. Je ena izmed najbolj priljubljenih destinacij Turčije zaradi svojih edinstvenih geoloških, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti. Je dežela pravljic, skrivnostna in očarljiva. Tukaj lahko uživate v neverjetnih naravnih čudesih, odkrivate skrivna podzemna mesta ter spoznavate bogato kulturo in zgodovino. Najbolj znan del turistične ponudbe Kapadokije je polet z balonom. Vsak dan ob zori, nad pravljično pokrajino poleti do 200 balonov, ki ustvarijo neverjeten prizor tako za tiste, ki so z balonom poleteli, kot tudi za tiste, ki uživajo v opazovanju s tal.

Izkoristite našo izjemno ponudbo in se z nami podajte na nepozabno pustolovščino.


1. dan | polet proti Antalyi
Zbor potnikov na letališču Ljubljana ali bližnjem letališču (z vključenim transferjem iz Ljubljane do bližnjega letališče) dve uri pred letom in let proti Antalyi. Pri izhodu z letališča vas pozdravi vaš spremljevalec tekom potovanja. Sledi prevoz do hotela ter nastanitev. Nočitev in večerja na območju Antalye.

2. dan | Antalya – Konya – Kapadokija

Zajtrk. Vožnja do Konye, ki je bila v zgodnjem srednjem veku prestolnica Turkov Seldžukov in njihovih sultanov ter je danes romarski kraj za številne Turke. Ogledali si boste znameniti samostan Mevlana od koder izhaja red vrtečih se dervišev. Danes je samostan muzej muslimanske in zakladnica turške umetnosti. Nato nadaljujete pot proti Kapadokiji. Namestitev in večerja v hotelu na območju Kapadokije.

3 dan | Paşabağı in Zelve
Zajtrk. Po zajtrku se odpravimo na raziskovanje Kapadokije. Najprej obiščemo Paşabağı, znano tudi kot dolina menihov, kjer vas pričaka očarljiv pogled na visoke pravljične dimnike. Te edinstvene formacije, ki jih oblikujejo sile vetra in vode, so videti kot mistična bitja, ki se dvigajo iz zemlje. Sprehodite se po tej čarobni deželi in opazujte zapletene podrobnosti, ki jih je v skale vklesala umetniška roka narave.
Le streljaj stran, pa leži zgodovinska vasica Zelve. Ta muzej na prostem predstavlja izjemen vpogled v preteklost. Krasijo ga jamska bivališča, cerkve in samostani, ki so jih vklesali v mehko kamnino vulkanskega tufa. Raziščite labirint hodnikov, čudite se zapletenim, v skalo vrezanim dizajnom in si predstavljajte zgodbe ljudi, ki so nekoč temu kraju rekli dom.
Obiskali bomo še lokalno tkalnico preprog. S svojimi živahnimi barvami, zapletenim dizajnom in raznolikimi vzorci je vsaka preproga edinstvena in je dokaz zgodovine ter neverjetnih veščin njenih izdelovalcev. Z raziskovanjem teh fascinantnih preprog, obiskovalci ne pridobijo le globljega razumevanja turške kulture, ampak prispevajo tudi k ohranjanju te neprecenljive tradicije.
Povratek v hotel in večerja.

4. dan | Pravljični dimniki in veličastne doline
Zajtrk. Kapadokija je fascinantna regija, katere ena največjih znamenitosti so očarljivi pravljični dimniki. To pa še ni vse. Ta neverjetna pokrajina se ponaša tudi z veličastnimi dolinami, ki jih je vredno obiskati. Sprehod po dolini Derventa, znani tudi kot Dolina domišljije, je kot bi stopil v sanjski svet, kjer neverjetna domišljija oživi. Druga izjemna dolina je dolina Üç Güzeller oz. tri lepotice, poimenovana po treh osupljivih skalnih formacijah, ki prevladujejo nad pokrajino. Poleg tega je Kapadokija dom doline Güvercinlik ali Doline golobov, ki je dobila ime po tisočih luknjah za golobe, ki so vklesane v skale. Te luknje so uporabljali za namestitev golobov, saj so bili njihovi iztrebki za domačine dragocen vir gnojila.
Popoldan možna udeležba na fakultativnem izletu (za plačilo). Večerja.

5. dan | Kapadokija – Antalya
Zajtrk. Zapustili bomo Kapadokijo ter se zapeljali do postajališča za karavane Sultanhani iz časa Seldžukov. Nato nadaljujemo pot skozi čudovito gorovje Taurus proti območju Antalye, kjer boste preživeli zadnje tri dni. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

6. dan | Antalya – slap Karpuzkaldiran
Zajtrk. Ogled Antalye, enega najlepših mest turške riviere z bogato vegetacijo in prekrasno kuliso gorovja Taurus v ozadju. Med drugim boste lahko občudovali mestno znamenitost, minaret Yivli Minare in stolp z uro na Kalekapisi, stari mestni trdnjavi ter romantični stari del mesta s pristaniščem. Tukaj boste imeli tudi možnost ugodnega nakupa nakita in usnjenih izdelkov. Obiskali bomo zlatarno in doživeli umetnost izdelave nakita ter uživali v čudoviti modni reviji z usnjenimi oblačili. Za zaključek dneva si bomo privoščili ogled znamenitega slapa Karpuzkaldiran. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

7. dan | prosto ali udeležba na fakultativnem izletu
Zajtrk. Današnji dan si lahko organizirate po svoje ali se udeležite našega fakultativnega izleta (za plačilo). Po izletu sledi povratek v hotel, večerja in nočitev.

8. dan | povratek domov
Zajtrk. Skladno s časom leta transfer do letališča Antalya in let do Ljubljane oz. bližnjega letališča z vključenim transferjem do Ljubljane. POMEMBNO:

Po turških predpisih mora biti vaš potni list veljaven še vsaj 6 mesecev od datuma zaključka potovanja.ČAS POTOVANJA: 8 dni / 7 noči

*********************************************************************************************

Kapadokija
Kapadokija je verjetno ena najbolj impresivnih in najbolj bizarnih naravnih pokrajin na svetu ter je del UNESCO-ve kulturne dediščine. V skladih mehkih ognjeniških kamnin so vklesana naselja, samostani in jamske cerkve, v katerih je več generacij kristjanov poiskalo zatočišče.

Konya / Samostan Mevlana
Konya, nekoč glavno mesto zgodnjega srednjeveškega Selevkovega kraljestva, je danes sedmo največje mesto, po velikosti, v Turčiji. Simbol mesta je samostan Mevlana, ki je danes muzej muslimanske ter zakladnica turške umetnosti in obrti.

Antalya se nahaja ob vznožju gorovja Taurus in je eno od najlepših mest turške riviere. Iz leta v leto privablja številne nove obiskovalce s čudovitimi plažami, naravnimi lepotami in številnimi kulturnimi spomeniki. Center starega mesta je rimsko pristanišče, katero je danes preurejeno v marino in do katere potekajo ozke tlakovane uličice. V uličicah so številne kavarne, prodajalne s spominki ter hotelčki v hišah iz otomanskega obdobja. S svojo lokacijo ob Sredozemskem morju je turistično in kulturno središče regije.

 

Cena vključuje:
- letalski prevoz Ljubljana ali bližnje letališče-Antalya-Ljubljana ali bližnje letališče* s pristojbinami, čarterski let in redna linija
- 20 kg oddane prtljage in 7 kg ročne prtljage
- 7 x nočitev v hotelih ali hotelskli resortih s 4* v dvoposteljni standardni sobi
- 7 x polpenzion (zajtrk in večerja)
- prevozi po programu s klimatiziranimi in udobnimi turističnimi avtobusi
- slovenski/hrvaški spremljevalec ter lokalni vodnik vam zaželita dobrodošlico na letališču Antalya
- organizacijo potovanja in zavarovanje rizika insolventnosti

* V kolikor bo odhod z drugega letališča (predvidoma Zagreb), bomo organizirali brezplačen povratni transfer iz Ljubljane. Na letu proti Antalyi je možen tehnični postanek v Istanbulu.

Predvideno vodenje:
- v slovenskem jeziku: odhodi: 23.09., 07.10., 21.10., 04.11., 18.11.2024
- v hrvaškem jeziku: odhodi: 16.09., 30.09., 14.10., 28.10., 11.11., 25.11.2024

Cena ne vključuje:
- celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu
- dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete
- napitnine za lokalne vodnike in šoferje
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)


Možna doplačila ob rezervaciji:

Celosten paket zavarovanja potovanja: 45,-EUR na osebo s kritjem do 750€ oz. 55,-EUR na osebo s kritjem do 1.000€
Celosten paket zavarovanja vključuje: zavarovanje odpovedi (tudi v primeru, če zbolite za COVID-19), zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, zavarovanje prtljage
• Parkiranje na zunanjem parkirišču letališča Ljubljana: 64€ na vozilo, na teden (sep.) oz. 39€ na vozilo na teden (okt, nov, dec)

• Obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama
- Doplačilo za enoposteljno sobo: 110,-EUR

Možna doplačila vodniku na poti

• Ortahisar ali dolina ljubezni s podzemnim mestom cca 55€ na osebo
Odpravite se na poldnevni izlet v Dolino medu (Ballidere), imenovano tudi "dolina ljubezni", dom nekaterih od najbolj impresivnih in najlepših pravljičnih dimnikov v regiji Kapadokija. Dolina je posejana s stotinami debelih stebrov s stožčastimi vrhovi, ki so prepoznavni znak te regije. Te reliefne oblike so nastajale tisočletja pod vplivom vetra in dežja. Nekateri deli skal spreminjajo barvo čez dan, odvisno od kota sončnih žarkov. Ta dolina je pravi mali raj za fotografe in geologe. Po »dolini ljubezni« sledi ogled podzemnega mesta. Tukaj imate priložnost obiskati eno od 50 mest, ki so nastala izključno z delom človeških rok.

• sema (ples dervišev) cca 30€ na osebo
Ogled plesne predstave dervišev, ki z glasbo in plesom ustvarijo mistično stanje. Ko zaigra glasba, se začnejo vrteti in njihova dolga krila se napihnejo ter dajejo vtis, kot da lebdijo v zraku.

• Kapadokijski večer z neomejeno konzumacijo lokalne alkoholne in brezalkoholne pijače cca 55€ na osebo
Doživite pravo Turčijo, njene običaje in tradicijo, ki vam jo predstavijo skozi folkloro in ples iz vseh regij države. Na ta nepozaben večer priporočamo, da s seboj prinesete fotoaparate ipd., da boste lahko zabeležili te enkratne trenutke. Za posebno vzdušje bodo poskrbele trebušne plesalke, ki bodo predstavile svojo orientalsko plesno predstavo. Čudovit večer, kjer boste uživali v odlični turški glasbi in plesu.

polet z balonom - starostna omenitev! (cena in izvedba odvisni od prostih kapacitet in vremenskih pogojev)
Ko se ob sončnem vzhodu balon dvigne visoko od tal, vas bo nadrealistična pokrajina pod njim preprosto osupnila. Balon tiho in lahkotno leti po dolinah in nad znamenitimi pravljičnimi dimniki, vinogradi in sadovnjaki. Osupljive barve skalnih formacij vam bodo vzele dih. Ne glede na to, kako dolgo nameravate ostati v Kapadokiji, je polet z balonom enkratna izkušnja, ki je ne smete zamuditi. To je tudi ena izmed največjih atrakcij te pokrajine, katero vsako leto obišče na tisoče turistov iz vsega sveta, hkrati pa tudi ena od najbolj fotografiranih. Cena je odvisna od povpraševanja, izvedba pa od vremenskih razmer in razpoložljivih kapacitet. Več informacij na destinaciji.
*Opomba: minimalna starost je 5 let, cena pa je enaka kot za odraslo osebo.

 • jeep safari cca 65 EUR na oseb
Safari velja za eno najbolj zanimivih aktivnosti v Kapadokiji. Doživite pustolovščino na umazanih, prašnih in kamnitih cestah, kanjonskih poteh, slikovitih mesečevih gričih ali rdeči dolini. Če želite kar najbolje izkoristiti neverjetne razglede na pokrajino, naravne lepote, pravljične dimnike, v skale vklesane hiše in bližnje vasi, potem vam priporočamo, da se odpravite na Cappadocia 4x4 Jeep Safari. Izvedba je odvisna od vremenskih razmer.

• Manavgat - vožnja z ladjo s kosilom cca 55€/osebo
Pri tem fakultativnem izletu se boste vkrcali na ladjo in uživali v plovbi po reki Manavgat. Izlet se začne s pomola ob reki. Po plovbi po reki se bomo z ladjo odpeljali do izliva reke, kjer si bomo privoščili odmor za kopanje in kosilo. Popoldan sledi povratek v hotel. Izvedba tega izleta je odvisna od vremenskih razmer.

• ali Alanya s kosilom cca 55€/osebo.
Odhod na celodnevni izlet v Alanyo, drugo največje mesto v regiji. Med obiskom boste prejeli informacije o zgodovini regije in si ogledali znameniti Rdeči stolp in arzenal. Za tem je čudovit ogled jame DIM, znane po znamenitih jamskih tvorbah (kapnikih). Po kosilu ob reki Dim se program nadaljuje z ogledom marine, od koder si lahko ogledate seldžuško ladjedelnico iz 13. stoletja. Nato se boste na poti do hotela peljali skozi čudovite nasade banan.

Dodatni izleti se izvedejo, če je prijavljenih vsaj 10 oseb. Cene in dodatne storitve so informativne. Organizacija dodatnih izletov in storitev, cena, vsebina in izvedba so izključno v pristojnosti partnerske agencije v Turčiji.

Doplačila na poti:
V Turčiji je napitnina za storitve lokalnih vodnikov in voznikov običajna praksa in z njihove strani tudi pričakovana. Priporočen znesek napitnine za oba vodnika in voznika je za ves teden skupaj 30 EUR na potnika in je namenjena nagradi za dobro opravljeno delo lokalnih sodelavcev. Višina zneska napitnine je pa odvisna tudi od vašega zadovoljstva z delom lokalnih sodelavcev.


Dokumenti potrebni za potovanje:
Za potovanje v Turčijo potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka
V kolikor niste državljan R Slovenije se pravočasno na pristojnem uradu pozanimajte, kakšne dokumente potrebujete za vstop v Turčijo.


Opomba
Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije Nikal d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije Nikal d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri Nikalu), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. Za potovanje v Turčijo cepljenje ni obvezno. Več informacij najdete na: http://zdravinapot.si/destinacije/bliznji-vzhod/turcija. Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

 

Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest.
V roku 3 dni od narejene rezervacije kupec vplača 30% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.


Minimalno število potnikov na termin: V primeru posebnih letal (charter let) je najmanjše število 140 potnikov na letalu in najmanj 35 potnikov na posameznem avtobusu.

V kolikor bo prijavljeno manj, kot 140 oseb na termin, bo odhod v vseh terminih z letališča Zagreb z organiziranim brezplačnim transferjem iz Ljubljane do letališča Zagreb in nazaj.


Splošne pogoje najdete tukaj.

Informacije o državi: Turčija


Turčija svojim gostom nudi veliko več kot le sonce, plaže in morje. V Turčiji najdemo osupljive naravne lepote, kulturne in zgodovinske znamenitosti, zanimiva mesta in impresivne stavbe. Z agencijo NIKAL doživite vznemirljiva potovanja z mešanico 1001 noči in sedanjosti. Ljubeznivost in gostoljubnost sta v Turčiji zelo pomembni. Prav tako zmerne cene omogočajo ugoden dopust z vsem udobjem in zelo dobro opremljenimi hoteli. Prepričajte se sami v čarobnost te turistične destinacije – Turčije.

Značilnosti Turčije
Površina: 814.578 km²
Prebivalstvo: 74.724.300
Gostota naseljenosti: 91 prebivalcev/km²
Glavno mesto: Ankara
Največja mesta: Istanbul, Ankara, Izmir, Adana in Antalya
Uradni jezik: Turški
Valuta: Turška Lira
Časovni pas: CET +1
Klicna številka: +90
Električna napetost: 220 V/50 Hertzev, izmenični tok

Geografske značilnosti
Turčija se geografsko razprostira na dveh celinah in tako tvori prehod med Evropo in Azijo. Anatolija zavzema približno 97% površine Turčije (790 955 km²), medtem ko vzhodna Trakija, evropski del, zavzema približno 3% površine dežele (23.623 km²). Turška obala je dolga 7.200 km ter leži ob Egejskem morju na zahodu, Mediteranskem morju na jugu in Črnem morju na severu.

Podnebje
Turčija sega v več podnebnih pasov. Poletja so vroča in zime v glavnem blage. Mediteransko podnebje je poleti najbolj primerno za uživanje na turških plažah ter kopanje, medtem ko sta pomlad in jesen idealni za krožna potovanja po Turčiji.

Potovalni dokumenti

Državljani Republike Slovenije za vstop v Turčijo vize ne potrebujejo. Po turških zakonih, mora Vaš potni list na dan povratka veljati še vsaj 6 mesecev.

Način plačevanja
Domača valuta je Turška Lira (1 turska lira = 100 Kurus).
Drugi načini plačila: kreditne kartice, evropski potovalni čeki

Državni prazniki
1. januar Novo leto
23. april Dan suverenosti in otrok
19. maj Dan spomina na Atatürka, dan mladih in športa
30. avgust Dan zmage
28. / 29. oktober dan republike (29. oktober je državni praznik)

Verski prazniki se ravnajo po islamskem Luninem koledarju in tako nimajo točno določenega datuma. Ti prazniki so: Ramadan / Ramazan ter Praznik žrtvovanja / Kurban Bayram. Za razliko od drugih islamskih dežel, kjer je dela prost dan petek, je v Turčiji dela prost dan nedelja.

Hrana in pijača

Kot tudi v drugih mediteranskih deželah, je turška kuhinja zelo zdrava, sveža in okusna. Glavne sestavine v turški prehrani so meso (jagnjetina, perutnina, teletina) in zelenjava (npr. fižol, paprika, čebula, česen, krompir idr.), za prilogo pa postrežejo riž ali žitarice. Pomemben del turške kuhinje so tudi ribe in morski sadeži.


Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024 Pravljična Kapadokija II 2024