BALTSKE DRŽAVE

koda za rezervacijo:
Izberi termin:
First Minute
1.049 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
19.-26.9.2024. (8 dni)
Število oseb:
       
Število sob:

BALTSKE DRŽAVE - ESTONIJA, LITVA IN LATVIJA  

To potovanje je odličen način za spoznavanje baltskih držav. Baltske države, ki se nahajajo na severovzhodu Evrope, niso ravno tipičen del Evrope. Pogosto se pojavljajo vprašanja, katero mesto je najbolj zanimivo in katero je najlepše – je to Talin, Riga ali Vilna? Najboljši način, da to ugotovite je, da se z nami odpravite na pot in sami raziščete ta čudovita mesta. Odkrijte edinstveni šarm baltskih dežel in obiščite njihova mesta, vasice in naravne znamenitosti.

1. dan: Riga
Zbor potnikov na letališču Ljubljana dve uri pred letom in let v popoldanskih urah do glavnega mesta Latvije. Transfer do hotela in namestitev.

2. dan: Riga - Pärnu – Talin
Zajtrk. Sledi vožnja proti Pärnu, mestu, ki leži v jugozahodni Estoniji, ob obali zaliva Pärnu, delu Riškega zaliva v Baltskem morju. Pärnu je dobro znano mednarodno zdravilišče z blatnimi kopelmi in najbolj priljubljena destinacija zdravstvenega turizma v Estoniji. Prosti čas za oglede in sprehod ali kosilo (ni vključeno). Nato nadaljujemo pot proti Talinu, glavnemu mestu Estonije. Prihod v Talin in prijava v hotelu. Nato si ogledamo mesto (panoramski avtobusni ogled in peš ogled mesta). Talin je najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v severni Evropi z očarljivo arhitekturo. Nekoč dom bogatih trgovcev iz Nemčije in Danske, je danes mesto s številnimi muzeji, galerijami in restavracijami. Ogledali si bomo tudi katedralo Aleksandra Nevskega, ki je najpomembnejši monumentalni primer pravoslavne sakralne arhitekture v Talinu. Vrnitev v hotel in nočitev.

3. Talin – fakultativni izlet v Helsinke
Zajtrk. Danes imate prosti dan za raziskovanje in pohajkovanje v lastni režiji, lahko se nam pa pridružite na fakultativnem izletu (za plačilo) v Helsinke. Po zajtrku se odpeljemo iz hotela do pristanišča, od koder sledi 2,5 urna vožnja s trajektom do Helsinkov. Po prihodu se s tramvajem zapeljemo do mesta. Sprehodili se bomo mimo slikovite predsedniške palače, impresivne katedrale, vse do priljubljene nakupovalne ulice Esplanada… Raziščite uličice, trgovine in Market Square, osrednji mestni trg, ki je od pomladi do jeseni zelo živahen. Poskusite svežo finsko hrano, ki jo dnevno ponujajo na trgu ali kupite spominek za svoje najbližje. Prosti čas za kosilo (ni vključeno) ali nakupe pred vkrcanjem na trajekt in odhod proti Talinu. Po prihodu v Estonijo sledi transfer do hotela v Talinu in nočitev.

4. dan: Talin – Sigulda
Zajtrk. Vožnja proti Siguldi, s postankom pri slapovih Keila Joa. Z višino 6 metrov in širino nekaj deset metrov, je Keila Joa tretji največji slap v Estoniji. Pri slapu se nahaja obnovljena hidroelektrarna in en od najstarejših prenovljenih dvorcev v Estoniji, kot tudi študijska pot dolžine več kot 3 km. Vožnjo nadaljujemo proti Siguldi. Na poti se ustavimo še pri jami Gutmanis v Latviji, ki je največja jama na Baltiku. Jama je naravni fenomen in hkrati kraj, povezan s številnimi mitološkimi zgodbami in legendami. Ena takšnih je o poglavarju Rindaugasu, ki je svojo ženo obtožil nezvestobe ter jo zakopal v strmo pobočje reke Gauje. Po legendi so se njene solze spremenile v potok, ki je ustvaril jamo. Namestitev v hotelu in nočitev.

5. dan: Sigulda-Vilna
Zajtrk. Po zajtrku priporočamo, da se nam pridružite na fakultativnem izletu (za plačilo oz. vključen v paketu izletov) do gradu Turaida. Srednjeveški grad se nahaja v istoimenskem mestu, v pokrajini Vidzeme. Zgrajen je bil v začetku 13. stoletja v gotskem stilu. V gradu se nahaja muzej, ki priča o zgodovini tega območja. Grad je bil sezidan po navodilih Alberta, nadškofa Rige, na kraju porušenega lesenega gradu livonskega voditelja Caupa iz Turaide
Sledi vožnja proti Vilni s postankom na Gori križev (Cross Mountain). Gora križev je edinstven sakralni kraj in edini takšne veličine na svetu. Je znano zbirališče vernikov različnih narodnosti in veroizpovedi in vključuje zbirko križev in razpel z vsega sveta. Od začetka 20. stoletja do danes se je število križev povečalo s približno sto na več kot 100.000. Sledi vožnja proti Vilni. Po prihodu namestitev v hotelu in nočitev.

6. dan: Vilna – fakultativni izlet na grad Trakai

Zajtrk. Dopoldan lahko preživite po svoje ali se nam pridružite na fakultativnem izletu (za plačilo oz. vključen v paketu izletov) na grad Trakai, ki se nahaja na otoku sredi jezera Galvė. Trakai je bila srednjeveška prestolnica Velike kneževine Litve in grad je imel za kraljevino velik strateški pomen. Po nemirni preteklosti in številnih poškodbah, je bil grad sredi 20. stoletja obnovljen in je danes velika turistična znamenitost.
Popoldan sledi ogled mesta Vilna (panoramski avtobusni ogled in peš ogled mesta). Vilna je baročno središče vzhodne Evrope, ustanovljeno v 13. stoletju. Ogledali si bomo staro mestno jedro (pod zaščito UNESCA od leta 1994) z univerzo, katedralo, samostanom sv. Bernarda in cerkvijo sv. Ane. Cerkev sv. Ane je edinstven primer pozno gotske arhitekture in je glavna znamenitost starega mestnega jedra. Prva lesena cerkev je stala na tem mestu že od 14. stoletja. Kasneje, v obdobju od 1.495 do 1.500 leta, so frančiškani zgradili kamnito cerkev, ki je bila dograjena leta 1.582 in tako prevzela današnjo obliko. Legenda pravi, da ko je Napoleon Bonaparte zagledal to cerkev, mu je bila tako všeč, da je razmišljal, da jo prenese v Pariz. Povratek v hotel in nočitev.

7. dan: Vilna – Riga

Zajtrk. Po zajtrku, s postankom v Jurmali, največjem in najbolj znanem letovišču v baltskih državah, se vrnemo v Rigo. Po prihodu se odpravimo na poldnevni ogled mesta (panoramski avtobusni ogled in peš ogled mesta), ki združuje stari del mesta in okrožje Art Nouveau. Center Rige, z značilnimi lesenimi hišami, je pod zaščito UNESCA. Staro mestno jedro ima več kot 150 zgodovinskih zgradb, katere so razpršene po ulicah, ki se kot labirint vijejo med zgradbami in so nespremenjene že od 13. stoletja. Okrožje Art Noveau je posebno, zaradi čudovitih zgradb iz 19. stoletja. Ogledali si bomo tudi katedralo (vstopnina vključena), eno od najstarejših srednjeveških verskih objektov ob Baltskem morju. Tu je sedež nadškofa evangeličanske cerkve in je ena glavnih znamenitosti Rige. Nočitev na območju Rige.

8. dan. Riga – Ljubljana

Zajtrk. Transfer do letališča in let do Ljubljane.

 

Pomembno opozorilo: Za to potovanje potrebujete veljaven potrebujete potni list ali osebno izkaznico. 

ČAS POTOVANJA: 8 dni / 7 noči


Cena vključuje:
- letalski prevoz Ljubljana-Talin-Ljubljana s pristojbinami, ekonomski razred, prevoznik Air Baltik
- 7 x nočitev v hotelih s 3* in 4* v dvoposteljni sobi
- 7 x samopostrežni zajtrk
- prevozi po programu s klimatiziranimi in udobnimi turističnimi avtobusi
- ogled Talina, Rige, Gore križev, Vilne
- spremljevalec, ki govori hrvaški jezik in lokalni vodnik
- organizacijo potovanja


Cena ne vključuje:
- celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu
- dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete
- napitnine za lokalne vodnike in šoferje
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)

Možna doplačila ob rezervaciji:
• Celosten paket zavarovanja potovanja od 86,-EUR na osebo
- Zavarovanje za primer odpovedi potovanja
- Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
- Zavarovanje prtljage
• 7 x večerja: 189,-EUR na osebo
• Paket izletov (grad Turaida, grad Trakai s kosilom in Helsinki): 179,-EUR na osebo
• izlet v Helsinke: 99 EUR na osebo
• grad Turaida: 35 EUR na osebo
• grad Trakai in kosilo: 55 EUR na oseb
• parkiranje na letališču Ljubljana: 64 EUR na vozilo, na teden

Obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama
- Doplačilo za enoposteljno sobo: 249,-EUR

Obvezno doplačilo na potovanju:
Turistična pristojbina (city tax) - obvezno plačilo v hotelu v Vilni cca 1,-EUR na osebo, na noč.

Dokumenti potrebni za potovanje:
Za to potovanje potrebujete potni list ali osebno izkaznico, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka.

Aktualne informacije o prestopu mej najdete na spletni strani MZZ: Estonija: https://www.gov.si/drzave/estonija/, Litva: https://www.gov.si/drzave/litva/ in Latvija: https://www.gov.si/drzave/latvija/.

Opomba
Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije Nikal d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije Nikal d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri Nikalu), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. Za potovanje v Baltske države cepljenje ni obvezno. Več informacij najdete na: https://zdravinapot.si/evropa/.
Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

First minute popust velja do preklica.


Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest.
V roku 3 dni od narejene rezervacije kupec vplača 30% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.

Minimalno število potnikov na termin: 25

Splošne pogoje najdete tukaj.


Predviden letalski prevoz:

BT478 Ljubljana-Riga 13:45 - 17:00 - let traja cca 2 uri in 15 minut
BT477 Riga-Ljubljana 11:45 - 13:00 - let traja cca 2 uri in 15 minut

Letalski prevoznik: Air Baltik

Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024 Baltske države 2024