MAROKO IN KRALJEVA MESTA

koda za rezervacijo:
Izberi termin:
Število oseb:
       
Število sob:

MAROKO & KRALJEVA MESTA

Marakeš, Rabat, Fes, Meknes, Casblanca...

 

Eksotična dežela na severu Afrike je bogata s številnimi naravnimi kontrasti, ki vas bodo pustili brez besed. Nepregledna puščavska prostranstva, peščene sipine, zelene oaze, zasneženi vrhovi gora, kraljeva mesta z razkošnimi palačami, živahne tržnice in čudežna arhitektura so samo nekatere izmed stvari, ki vas bodo pritegnile in spodbudile, da raziščete to deželo in odkrijete vse njene skrivnosti. Dežela, kjer se mešajo tri kulture: arabska in berberska s severa Afrike z evropsko kulturo. Dežela začimb, gostoljubnih domačinov in veliko sonca! Odpotujte z nami in doživite svojo pravljico iz 1001 noči!

1. dan: polet proti Marakešu
Transfer iz Ljubljane do Trevisa in let proti Marakešu. Po pristanku vas, na izhodu z letališča, zaželi dobrodošlico vaš spremljevalec tekom potovanja. Transfer do hotela na območju Marakeša, kjer vas bodo pričakali s skodelico čaja. Večerja in nočitev.

2. dan: Marakeš – Beni Mellal – Fes
Zajtrk. Vožnja proti Beni Mellalu preko Kalat Sraghna in El Attaouia ter preko gorate pokrajine osrednjega dela gorovja Atlas. Vožnjo nadaljujemo po gorski pokrajini osrednjega gorovja Atlas do smučarskega središča Ifrane, katerega obkrožajo reke, gozdovi cedre in evkaliptusi. Sledi vožnja do Fesa. V poznih popoldanskih urah prispemo v vaš hotel na območju Fesa, večerja in nočitev.

3. dan: Fes – Meknes (UNESCO-va svetovna kulturna dediščina)
Zajtrk. Ogled Fesa, duhovnega središča kraljestva, ter veličastne stare medine (mestnega središča) Fes Elbali, kot tudi drugih znamenitosti: medresa Attarine, teološke fakultete iz 14. stoletja, ene najstarejših univerz na svetu, mošeje Karaouine (zunanji ogled), fontane Nejjarine in tipične bazarje. Nadaljujemo z ogledom Fes El Jadida, kjer bomo občudovali zunanjost Kraljeve palače (zunanji ogled) in se sprehodili skozi staro judovsko četrt. Sledi vožnja do Meknesa, s postankom v tradicionalni delavnici preprog. Predstavili vam bodo umetniška ročna dela maroških žensk. Nadalje si bomo ogledali: cesarsko mesto iz časa sultana Moulay Ismaila, katerega obdaja mogočno zidovje, trg El Hedim, Bab Khemis in svetovno znana mestna vrata Bab Mansour. Namestitev v hotelu na območju Meknesa, večerja in nočitev.

4. dan: Meknes – Voulubilis – Rabat – Casablanca (UNESCO-ova svetovna kulturna dediščina)
Zajtrk. Vožnja proti Voulubilisu in ogled rimskih izkopanin. Sledi vožnja do Rabata, glavnega mesta Maroka. Med panoramsko vožnjo po mestu bomo videli Mechouar (obzidje, ki obkroža kraljevo palačo), Hassanov stolp, mavzolej Mohammeda V. in četrt Kasbah Oudaia. Nato sledi vožnja do območja Casablance, večerja in nočitev.

5. dan: Casablanca – Marakeš (UNESCO-ova svetovna kulturna dediščina)
Zajtrk. Med panoramsko vožnjo po mestu Casablanca, ki je gospodarsko središče Kraljevine
Maroko, bomo videli trg Združenih Narodov, avenijo Mohammeda V., luksuzno četrt Anfa ter mošejo Hassana II. (zunanji ogled). Nato sledi vožnja do območja Marakeša in namestitev v hotelu za naslednje 3 noči. Večerja in nočitev.

6. dan: Marakeš (UNESCO-ova svetovna kulturna dediščina)
Zajtrk. Ves današnji dan je namenjen „Biseru juga", kot imenujejo mesto Marakeš. Ogledali si bomo mošejo Koutoubia, ki velja za enega najlepših arhitekturnih dosežkov v mestu, nato palačo Bahija in vrtove Menara. Prav tako boste obiskali delavnice, kjer izdelujejo nakit in usnjene izdelke. Obe obrti spadata med tradicionalne obrti Maročanov, na katere so Maročani še posebej ponosni. Doživeli boste čudovito modno revijo, kjer vam bodo predstavili oblačila iz pravega usnja, narejena v skladu z najnovejšimi evropskimi modnimi trendi. V popoldanskih urah sledi sprehod po bazarjih do znamenitega trga Jemaa el Fna, kjer boste lahko občudovali različne zabavljače, kot npr. krotilce kač, akrobate, dreserje opic in pripovedovalce zgodb. Večerja in nočitev v hotelu na območju Marakeša.

7. dan: Marakeš - prosto ali udeležba na fakultativnem izletu
Zajtrk. Današnji dan si lahko organizirate po svoje ali se udeležite našega fakultativnega izleta (za plačilo). Večerja in nočitev v hotelu na območju Marakeša.

8. dan: povratek domov
Po zajtrku sledi transfer do letališča in polet proti domu.

 

Najmanjše število potnikov za izvedbo potovanja v posameznem terminu je 25.

ČAS POTOVANJA: 8 dni / 7 noči

 

Pomembno opozorilo:
Za potovanje potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev po končanem potovanju.

Vrstni red ogledov navedenih v programu ter dodatnih ogledov, ki jih ponudi lokalna agencija, se po presoji vodnika lahko spremeni in je odvisen od delovnega časa posameznih lokacij in objektov, trenutne razpoložljivosti ponudnika storitev ter vremenskih pogojev.


Fakultativne izlete rezervirate in plačate direktno pri vodniku v Maroku.

Cena vključuje:
- transfer Ljubljana - letališče Treviso - Ljubljana
- letalski prevoz Treviso-Marakeš-Treviso s pristojbinami, prevoznik Ryanair
- 7 x nočitev v hotelih s 4* v dvoposteljni sobi
- 7 x polpenzion (zajtrk + večerja)
- ogledi z vstopninami po programu
- prevozi po programu s klimatiziranim turističnim avtobusom
- slovenski spremljevalec in lokalni vodnik vam zaželita dobrodošlico na letališču v Marakešu
- organizacijo potovanja in zavarovanje rizika insolventnosti

Cena ne vključuje:
- pijače pri večerji
- celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
- teste in potrdila testiranj, ki so pogoj za vstop v Maroko in za povratek (PCR, hitri test, cepljenje ipd.)
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu
- dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete
- napitnine za lokalne vodnike in šoferje
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)


Možna doplačila v agenciji:
Celosten paket zavarovanja potovanja: od 69,-EUR na osebo
Celosten paket zavarovanja vključuje: zavarovanje odpovedi (tudi v primeru, če zbolite za COVID-19), zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, zavarovanje prtljage

Obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama
- Doplačilo za enoposteljno sobo: 180,-EUR

Možna doplačila vodniku na poti :
Meknes by Night cca 20€ na osebo, Casablanca by Night cca 15€ na osebo, mošeja Hassan II - notranji ogled cca 26€ na osebo, show + pijača v Chez Ali cca 45€ na osebo, Essaouira s kosilom cca 55€ na osebo, Essaouira cca 45€ na osebo. Minimalno št. potnikov za izvedbo posamičnega izleta je 10. Organizacija dodatnih izletov in storitev, cena, vsebina in izvedba so izključno v pristojnosti partnerske agencije v Maroku.


Dokumenti potrebni za potovanje:
Za potovanje v Maroko potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka

Aktualne informacije o prestopu mej najdete na: 

- spletni strani MZZ: https://www.gov.si/drzave/maroko/
- Visit Morocco: https://www.visitmorocco.com/en/travel-info/covid-19-travel-safely-to-morocco


Opomba
Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije Nikal d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije Nikal d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri Nikalu), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. 
Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest.
V roku 3 dni od narejene rezervacije kupec vplača 30% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.

Minimalno število potnikov na termin: 25

Splošne pogoje najdete tukaj.

 

Predviden letalski prevoz:

06.02.-13.02. in 27.02.-06.03.2023
TREVISO - MARAKEŠ 8101 21:25 - 00:55 – let traja cca 3 ure in 30 min
MARAKEŠ – TREVISO 8094 17:30 – 21:00 - let traja cca 3 ure in 30 min

29.03.-05.04.2023
TREVISO - MARAKEŠ 1360 11:45 – 13:20 – let traja cca 3 ure in 35 min
MARAKEŠ – TREVISO 1359 05:55 – 11:20 - let traja cca 3 ure in 25 min

12.04.-19.04.2023
TREVISO - MARAKEŠ 1360 11:45 – 13:20 – let traja cca 3 ure in 35 min
MARAKEŠ – TREVISO 1359 06:05 – 11:20 - let traja cca 3 ure in 25 min

26.04.-03.05.20223
TREVISO - MARAKEŠ 1360 11:45 – 14:20 – let traja cca 3 ure in 35 min
MARAKEŠ – TREVISO 1359 06:55 – 11:20 - let traja cca 3 ure in 25 min

Prevoznik: Ryanair


 

Maroko, eksotična dežela, na severu Afrike s številnimi naravnimi kontrasti, Vas bo očarala! Nepregledna puščava, peščene sipine, zelene oaze, zasneženi vrhovi gora, razkošne palače, bazarji, so le nekatere stvari, katere Vas bodo prepričale, da je to deželo vredno raziskati ter odkriti vse njene skrivnosti.

Prepletanje tradicionalne arabske in sodobne kulture Vam omogoča, da občutite vsak kanček njihove zgodovine in tradicije in ste hkrati nameščeni v vrhunskih hotelih.


Kraljeva mesta Maroka

Verjetno so najbolj dragoceno bogastvo Maroka kraljeva mesta, ki so še vedno priča zgodovini, ki se je v njih odvijala. Fes, ki je najstarejše, in Meknes, imenovan tudi ''maroški Versailles'', najmlajše kraljevo mesto, sta vsekakor destinaciji, kateri morate obiskati. Seveda je del te zgodovine še Marakeš – biser juga ter Rabat, glavno mesto Maroka, kjer je najbolj vidna kombinacija preteklosti in moderne sedanjosti. Ne samo kraljeva mesta, vsekakor je potrebno obiskati še nepozabno Casaclanco, katera je verjetno najbolj živahno mesto Maroka. Vsako izmed teh mest je posebno in da bi jih lahko dobro razumeli in doživeli, jih med potovanjem vsekakor ne smete izpustiti.

Kraljeva in vsa ostala mesta v Maroku so razdeljena na stari del, katerega tvorita Medina in kasbah, ter novi del, kjer lahko vidite najdražje avtomobile in kjer lahko preživite najbolj sodobne počitnice.


Značilnosti:

Glavno mesto: Rabat
Uradni jezik: arabščina
Površina: 710,850
km2
Prebivalstvo: 33.241.259 
(leta 2005)
Valuta: maroški dirham (MAD)
Časovni pas:  UTC + 0 
Nacionalna klicna koda: +212

 

 

Konzulat Kraljevine Maroko

Bizjanova ulica 2

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 581 63 00

F: (+) 386 1 581 63 40

E: riko@riko.si

g. Janez Škrabec, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije
53 Rue Ahmed Charsi
20100, Casablanca

Maroko
T: (+) 212 522 70 00 74
(+) 212 522 70 00 75

GSM: + 212 661 19 63 73
F: + 212 522 70 00 10
E: sndoukari@pellatex.com 

g. Said Noureddine Doukari, častni konzul

 

Jezik

Uradni jezik v Maroku je moderna arabščina, drugi uradni jezik pa berberski.  Zelo razširjena je tudi francoščina, na severnem in južnem delu države, razumejo tudi špansko, medtem ko se angleško lahko sporazumevate predvsem z mladimi.

 

Hrana in pijača

Za maroško kuhinjo pogosto velja, da je ena izmed najboljših in raznolikih na svetu.  Je mešanica berberske, mavrske, mediteranske, evropske, arabske, afriške in še kakšne. V maroški kuhinji so zelo prisotne tudi številne začimbe.

Ena najbolj značilnih maroških jedi, ki jo pripravljajo iz pšenice durum, je kuskus, kateri je osnovno živilo večine Maročanov. Služi lahko kot priloga golažu ali tagine oz. mu primešajo meso in zelenjavo in služi kot glavna jed. Najpogosteje kuskus pripravljajo ob petkih, ko imajo več časa, saj je petek v Maroku dela prost dan. Tagine ali tajine je začinjena obara iz mesa in zelenjave, katera se kuha več ur v lončenih posodah. Kaliya, izhaja iz kuhinje Berberov in je kombinacija jagnjetine, paradižnika, paprike in čebule. Postrežejo jo s kuskusom ali kruhom. Bastella ali  pastilla je priljubljena poslastica, ki je nekakšen zavitek polnjen z mesom (jagnjetino, piščancem ali mesom goloba, ki originalno mesto za ta zavitek) ter posipan s sladkorjem v prahu in cimetom. Maročani pogosto začnejo svoje obroke s hariro (francosko: soupe marocaine), zelo okusno juho, v katero zakuhajo lečo, čičeriko, jagnjetino, paradižnik in zelenjavo. Harira je zelo priljubljena pri Maročanih, kot tudi pri turistih.

Popotnikom z veseljem ponudijo metin čaj, ki je lahko zelo sladek. Lokalno je znan kot '' maroški viski'', zaradi podobne barve, ker ga pijejo iz manjših kozarčkov in ker večina Maročanov ne pije alkohola.  Voda v Maroku ni pitna, zato je potrebno kupovati ustekleničeno vodo. Čeprav je Maroko pretežno muslimanska država, nakup in konzumiranje alkohola ni problem.

 

Denar in plačilne kartice

Lokalna valuta je maroški dirham (MAD), kateri je razdeljen na 100 centimos (c).

Februarja 2016 je bil: 1 € = cac 10,7 MAD

Dirham je uradna valuta v Maroku, vendar nekateri hoteli lahko sprejemajo tudi evre ali ameriške dolarje.

Po zakonu bi naj bi bil menjalni tečaj v vseh bankah in uradnih menjalnicah enak. Preden menjate denar se prepričajte o uradnem tečaju. Na tržnicah in medini ne pričakujte veliko bank. Denar lahko menjate tudi na večjih poštah ali na letališču.

Bankomati se nahajajo v bližini turističnih hotelov in v novejših nakupovalnih središč. Prepričajte se, da bankomat sprejema tuje bančne kartice (preverite če ima logotip od Maestra, Vise…), še preden vašo kartico vstavite v bankomat.

S seboj nosite čim več manjših bankovcev in kovancev. Večje bankovce hranite ločeno.

Večina podjetij v Maroku sprejema kreditne kartice (seveda tista v mestih). Najbolj razširjeni sta Mastercard in Visa. Velikokrat vam bodo zaračunali dodatne stroške za plačilo s kreditno kartico. Svojo banko še pred odhodom obvestite, da potujete v tujino, da vam ne bi blokirala uporabe kartice v tujini.

 

Nakupovanje

Razen klasičnih turističnih spominkov, lahko kupite tudi nekatere stvari, ki so tipične za to območje oz. jih je drugje težko najti, kot so npr.:

  • Dateljni, katere lahko po pogajanjih dobite za zelo dobro ceno.
  • Usnjeni izdelki: Maroko ima zelo veliko proizvodnjo usnjenih izdelkov. Pazite, saj na nekaterih tržnicah ponujajo stare modele. Trgovine pa nudijo izdelke, ki so narejeni v skladu z najnovejšimi evropskimi modnimi trendi.
  • Arganovo olje in izdelki iz olja, kot je milo ali kozmetika. Arganovo olje izdelujejo iz arganovih dreves, ki rastejo na JZ Maroka in je dragocen vir lepote in zdravja.
  • Tagines – značilna maroška glinena posoda
  • Birad – značilni maroški čajni servis
  • Preproge – čudovite ročno izvezene preproge.
  • Začimbe – izven medine (kjer so najcenejši), v vročih suhih mestih (so najboljše).

Še posebej na tržnicah, bodite pozorni na ponaredke.

 

Ne pozabite, da je pogajanje na trnici pričakovano. Nekako se pogajanje prične pri 50% cene. Cene se spreminjajo dnevno, tudi urno, odvisno od prodaje. Na tržnicah se dobro vidi osnovno ekonomsko načelo ponudbe in povpraševanja. V kolikor prodajalec proda veliko izdelkov, bo dvignil ceno in prodal preostale samo še po višji ceni. V kolikor je okoli prodajalca veliko turistov, bo le ta zvišal ceno in pogajanja, tudi za najmanjši procent, bodo precej težja. Prodajalcu nikoli ne omenite koliko ste plačali za druge izdelke. Preprosto recite, da ste dobili dobro ceno in da želite dobro ceno tudi od njega. In vsekakor se nikoli ne bojte reči ''ne''.

 

Elektrnična napetost

Električna napetost je 220V z vtičnicami, ki so v uporabi tudi v Evropi.

 

Mesta

Rabat – Glavno mesto Maroka je zelo sproščeno in varno. Glavna znamenitost je stolp iz 12. stoletja ter minaret.

Casablanca – to moderno mesto ob morju je izhodiščna točka za večino obiskovalcev. Vsekakor sta vredni ogleda zgodovinska Medina in sodobna mošeja.

Fez – nekdanje glavno mesto Maroka in eno najstarejših in največjih srednjeveških mest na svetu.

Marakeš –  je odlična kombinacija starega in sodobnega Maroka. Sprehodite se po labirintu tržnic in ruševin v Medini. Ne zamudite znamenitega trga Djeema El Fna ob mraku in občudujte številne zabavljače.

Meknes – nekdanja prestolnica cesarstva, obdana z mogočnim zidovjem. V bližini mesta se nahajajo številni vinogradi.

Volubilis – 30 km severno od Meknesa, ob svetem mestu Moulay Idriss, se nahajajo največje rimske izkopanine v Maroku, ob svetem mestu Moulay Idriss.

 PRIMERI HOTELOV:

 

Fes - Hotel L´Escale
Hotel L´Escale se nahaja v središču kraljevega mesta Fes. Hotel ima skupno 64 sob. Vsaka meri približno 23 kvadratnih metrov. Sobe so opremljene z eno zakonsko ali 2 ločenima posteljama in imajo lastno kopalnico z ročno prho, WC, mini bar, sef, TV in lasten balkon. Sobe so klimatizirane.


WEB: http://www.hotelescale.ma/home.html


Marakeš - Wazo Hotel
Hotel se nahaja v Marakešu, v regiji Marrakech-Tensift-Haouz, 4,1 km od vrtov Majorelle. Ponuja spa in fitnes. V sklopu hotela najdete še celoletni zunanji bazen, otroško igrišče in restavracijo, brezplačno pa lahko koristite tudi brezžični internet.
Vse sobe so klimatizirane in nudijo TV z ravnim zaslonom ter lastno kopalnico s prho ali kadjo, kopalnimi plašči, copati in brezplačnimi izdelki za osebno nego.
Recepcija je odprta 24 ur na dan, na voljo pa so tudi skupni salon, frizer in trgovina s spominki.

WEB: http://www.wazohotel.com


Marakeš - Ayoub Hotel
Hotel se nahaja blizu glavnih znamenitosti v Marakešu. Hotel ima 110 sob. Zaq popolno bivanje je v vseh sobah na voljo: lastna kopalnica, kabelska TV, klimatska naprava, sef in internet. V hotelu se najaja spa center. Gostom je na voljo tudi zunanji bazen.

WEB: https://www.hotel-ayoub-marrakech.com

Tedenska vremenska prognoza:

booked.netbooked.netbooked.netbooked.net

 

Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023 Maroko in kraljeva mesta I 2023