Zahodna Turčija

koda za rezervacijo:
Izberi termin:
Število oseb:
       
Število sob:

TURČIJA: Istanbul, Bursa, Efez, Pamukkale in še veliko več...


1. dan: let v Istanbul
Let iz Ljubljane preko Antalye proti Istanbulu. Po pristanku vas, na izhodu z letališča, pričaka vaš spremljevalec tekom potovanja. Sledi transfer do hotela in namestitev ter večerja v hotelu na območju Istanbula.

2. dan: Istanbul – nepozabna čarobna metropola
Zajtrk. Nato vas odpeljemo na hipodrom, na katerem so se v preteklosti zbirali ljudje, ter si ogledamo tri znamenite spomenike iz pozne antike. Sledi ogled Modre mošeje, prve mošeje s šestimi minareti na svetu. Mošejo so začeli graditi leta 1609 in jo dokončali leta 1616. Sledi najpomembnejša mojstrovina bizantinske umetnosti, Hagija Sofija, ki je tudi na seznamu svetovne dediščine Unesco. Najprej je bila krščanska cerkev, nato mošeja, kasneje muzej, od leta 2020 pa so jo ponovno spremenili v mošejo. Za zaključek dneva boste obiskali egipčanski ali zeliščni bazar, ki se nahaja na severni strani mesta. Dovolite, da vas orientalske dišave in barve očarajo! Večerja in nočitev na območju Istanbula.

3. dan: Istanbul – vožnja z ladjo po Bosporju (fakultativno) – Bursa
Zajtrk. Pričakuje vas fascinantna vožnja po Bosporju (fakultativno - za plačilo). Ob vožnji med obema obalama, med Evropo in Azijo, vlada harmonija preteklosti in sedanjosti, ki sega od blišča do nepopisnih lepot. Že od nekdaj se je bivanje ob sladki vodi obal Azije smatralo za privilegij mogočnih in bogatih. Na potovanju boste z ladje lahko opazovali mnoga lična hišna pročelja, gradove in palače. Nato vas odpeljemo v Burso, antično Prusijo, ki je bila od leta 1326 prvo glavno mesto osmanskih sultanov. Bogato, danes glavno mesto province, se nahaja v rodovitni dolini, obkroženi z visokimi gorami. Ozke ulice, slikovite stare hiše, impozantne mošeje in gosto poseljene ulice bazarja, kjer diši po Orientu; mostovi čez soteske v središču mesta, romantična, stara pokopališča ob razkošnih modernih bulvarjih in znanih termalnih vrelcih – to je Bursa. Videli boste mošejo Ulu in Koza Han, nekdanji bazar svile. Večerja in nočitev na območju Burse.

4. dan: Pergamon – Kusadasi
Zajtrk. Pot ob obali vas bo pripeljala vse do Pergamona. Tam si boste med drugim ogledali Akropolo, najbolj pokončno antično gledališče, kot tudi temelje Zeusovega templja ter ostanke knjižnice, ki je bila, s knjižnico v Aleksandriji, največja v tistem času. Prav tako so tukaj izumili pergament. Nato se preko Izmirja odpeljete proti Kusadasiju. Večerja in nočitev na območju Kusadasija.

5. dan: Efez – Pamukkale
Zajtrk. Današnji izlet vas popelje najprej proti Efezu, enemu največjih in najbolje ohranjenih izkopanih mest na svetu. Tempelj Artemis iz helenističnega obdobja sodi k sedmim čudom sveta. Pod vladavino cesarja Avgusta je bilo mesto najpomembnejša trgovska metropola Male Azije. Gromozansko gledališče, ki ga je lahko obiskalo 24.000 ljudi ter Celzusova knjižnica pričata o visoko razvitem mestu. Sledi vožnja skozi plodno pokrajino velikega meandra po notranjosti dežele vse do Pamukkal, na hribu ležečega bombažnega gradu s terasami iz apnenca. Ob prihodu v vaš hotel, se boste imeli priložnost okopati v termalni vodi v hotelu. Večerja in nočitev na območju Pamukkal.

6. dan: Hierapolis – Antalya
Zajtrk. Ruševine znamenitega mesta Hierapolis se raztezajo nad apnenčastimi terasami. Tam je moč videti temelje Apolonovega templja iz 3. stoletja in razkošno rimsko gledališče, kot tudi druge ostanke iz tistega časa. Nato sledi vožnja preko gorovja Taurus v Antalyo. Na poti postanek v tkalnici svetovno znanih turških preprog, kjer boste spoznali celoten proces ročnega tkanja in imeli priložnost ugodnega nakupa. Dve nočitvi z večerjo na območju Antalye.

7. dan: Antalya - slap Karpuzkaldiran
Zajtrk. Ogled Antalye, enega najlepših mest turške riviere z bogato vegetacijo in prekrasno kuliso gorovja Taurus v ozadju. Med drugim boste lahko občudovali mestno znamenitost, minaret Yivli Minare in stolp z uro na Kalekapisi, stari mestni trdnjavi ter romantični stari del mesta s pristaniščem. Tukaj boste imeli tudi možnost ugodnega nakupa nakita in usnjenih izdelkov. Obiskali bomo zlatarno in doživeli umetnost izdelave nakita ter uživali v čudoviti modni reviji z usnjenimi oblačili. Za zaključek dneva si bomo ogledali še znameniti slap Karpuzkaldiran.

8. dan: odhod domov
Zajtrk. Skladno s časom leta transfer do letališča Antalya in let proti Ljubljani.

Opomba:
V primeru poznega čarterskega poleta, se bo program odvijal v nasprotni smeri, začetek v Antalyi in konec v Istanbulu, pri čemer se bodo izvedli vsi ogledi, kot je po programu predvideno.


Pomembno opozorilo:
Po turških predpisih mora biti vaš potni list veljaven še vsaj 6 mesecev od datuma zaključka potovanj. 

Fakultativne izlete rezervirate in plačate direktno pri vodniku v Turčiji.


ČAS POTOVANJA: 8 dni / 7 noči

___________________________________________________________________________________________________ 

Istanbul: Na obeh straneh Bosporja, ob morski ožini med Sredozemskim in Črnim morjem, se razprostira največje turško mesto – Istanbul. Istanbul je edina metropola na svetu, ki leži na dveh celinah. Mesto svojim obiskovalcem nudi veliko znamenitosti in zanimivosti. Nekatere izmed njih so: hipodrom, Modra mošeja (edina na svetu s šestimi minareti), palača Topkapi, Zlati rog in še veliko več. 

Pergamon je antično mesto nad dolino Bakirçay, v severozahodnem delu Male Azije, nedaleč stran od današnjega Bergama v Turčiji. V času helenizma se je razvilo utrjeno središče Pergamske države, dinastije Atalida in središče znanja v času antike.

Kuşadası je eno največjih svetovnih letovišč in kraj, kjer se v Turčiji zadržujejo velike križarke. Gostom nudi dolge plaže, odlične možnosti za nakupovanje in izjemno nočno življenje. Obkroža ga eden izmed najlepših nacionalnih parkov v Turčiji, vključno z nacionalnim parkom Kalamaki, ki se nahaja na polotoku Dilek, približno 30 km proti jugu. Kuşadası je tudi odlično odhodno mesto za vse, ki bi želeli obiskati mesto Efez, oddaljeno cca 30 min vožnje.

Efez: V starem veku je bil Efez eno največjih in najpomembnejših grških mest v Mali Aziji. Tam se nahaja eno izmed sedmih svetovnih čudes, Artemidin tempelj. Efez se danes smatra za enega največjih arheoloških najdišč na svetu in je ena najbolj znanih znamenitosti Turčije.

Zdravilišče Pamukkale: Pamukkale, imenovane tudi bombažni grad, so poznane po svojih snežno belih terasah iz apnenca. Te formacije so se razvijale stoletja s pomočjo termalnih vod z vsebovanim apnencem. V zdravilnih učinkih teh voda so uživali že stari Rimljani. Danes so Pamukkale del UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine in priljubljena turistična destinacija ter tudi zdravilišče.

Antično mesto Hierapolis se razprostira nad sanjskimi apnenčastimi terasami. Najbolj je poznan po dobro ohranjenem gledališču iz 2. stoletja, rimskih termah, ostankih Apolonovega templja in mestnih vratih.

Antalya se nahaja ob vznožju gorovja Taurus in je eno od najlepših mest turške riviere. Iz leta v leto privablja številne nove obiskovalce s čudovitimi plažami, naravnimi lepotami in številnimi kulturnimi spomeniki. Center starega mesta je rimsko pristanišče, katero je danes preurejeno v marino in do katere potekajo ozke tlakovane uličice. V uličicah so številne kavarne, prodajalne s spominki ter hotelčki v hišah iz otomanskega obdobja. S svojo lokacijo ob Sredozemskem morju je turistično in kulturno središče regije.

 


 

 


 

Cena vključuje:
- letalski prevoz Ljubljana-Antalya-Istanbul in Antalya-Ljubljana* s pristojbinami, čarterski let in redna linija
- 7 x nočitev v hotelih ali hotelskih resortih s 4* in 5* v dvoposteljni sobi
- 7 x polpenzion (zajtrk + večerja)
- ogledi z vstopninami po programu
- prevozi po programu s klimatiziranim turističnim avtobusom
- slovensko spremstvo na destinaciji in lokalni vodnik (med letom z letalom spremstvo ni zagotovljeno)
- organizacijo potovanja in zavarovanje rizika insolventnosti

* Na letu v in iz Antalye možen postanek v Zagrebu.

Cena ne vključuje:
- pijače pri večerji
- celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
- teste in potrdila testiranj, ki so pogoj za vstop v Turčijo in za povratek (PCR, hitri test, cepljenje ipd.)
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu
- dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete
- napitnine za lokalne vodnike in šoferje
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)


Možna doplačila v agenciji:
Celosten paket zavarovanja potovanja: od 32,-EUR na osebo
Celosten paket zavarovanja vključuje: zavarovanje odpovedi (tudi v primeru, če zbolite za COVID-19), zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, zavarovanje prtljage
Parkirišče na zunanjem parkirišču Letališča Ljubljana: 35,-EUR na vozilo, na teden (povratek mar-apr), oz. 52,-EUR na vozilo, na teden (povratek maj-jun)

Obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama
- Doplačilo za enoposteljno sobo: 160,-EUR

Zaradi bistvenega povišanja cen goriva in s tem letalskega prevoza, zaračunavamo obvezno doplačilo za odhoda 04.04. in 11.04.2022 je 22€ na osebo in za odhoda 25.04. in 02.05. je doplačilo 25€ na osebo.

Možna doplačila vodniku na poti :
palača Topkapi cca 25€/osebo, Istanbul By Night cca 20€/osebo, z ladjico po Bosporju cca 30€/osebo
, ples dervišev 20€ na osebo, polet z balonom v Pamukkalah - več informacij in cena pri vodniku - starostna omejitev! (izvedba odvisna od vremenskih razmer in prostih kapacitet). Minimalno št. potnikov za izvedbo posamičnega izleta je 10. Organizacija dodatnih izletov in storitev, cena, vsebina in izvedba so izključno v pristojnosti partnerske agencije v Turčiji.


Dokumenti potrebni za potovanje:
Za potovanje v Turčijo potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka

Za notranji let na relaciji Antalya-Istanbul je potrebno imeti dokazilo o negativnem PCR testu, ki ni starejše od 48 ur ob prijavi na let za vse, ki niso polno cepljeni ali preboleli Covid-19, od česar je minilo vsaj 28 dni in ne več kot 180 dni!


Opomba
Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije Nikal d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije Nikal d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri Nikalu), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. Za potovanje v Turčijo cepljenje ni obvezno. Več informacij najdete na: http://zdravinapot.si/destinacije/bliznji-vzhod/turcija.
Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

First minute popust do mesec dni pred odhodom.

Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest.
V roku 7 dni od narejene rezervacije kupec vplača 25% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.

Minimalno število potnikov na termin: V primeru posebnih letal (charter let) je najmanjše število 140 potnikov na letalu in najmanj 35 potnikov na posameznem avtobusu.

Splošne pogoje najdete tukaj.

 

Informacije o državi: Turčija


Turčija svojim gostom nudi veliko več kot le sonce, plaže in morje. V Turčiji najdemo osupljive naravne lepote, kulturne in zgodovinske znamenitosti, zanimiva mesta in impresivne stavbe. Z agencijo NIKAL doživite vznemirljiva potovanja z mešanico 1001 noči in sedanjosti. Ljubeznivost in gostoljubnost sta v Turčiji zelo pomembni. Prav tako zmerne cene omogočajo ugoden dopust z vsem udobjem in zelo dobro opremljenimi hoteli. Prepričajte se sami v čarobnost te turistične destinacije – Turčije.

Značilnosti Turčije
Površina: 814.578 km²
Prebivalstvo: 74.724.300
Gostota naseljenosti: 91 prebivalcev/km²
Glavno mesto: Ankara
Največja mesta: Istanbul, Ankara, Izmir, Adana in Antalya
Uradni jezik: Turški
Valuta: Turška Lira
Časovni pas: CET +1
Klicna številka: +90
Električna napetost: 220 V/50 Hertzev, izmenični tok

Geografske značilnosti
Turčija se geografsko razprostira na dveh celinah in tako tvori prehod med Evropo in Azijo. Anatolija zavzema približno 97% površine Turčije (790 955 km²), medtem ko vzhodna Trakija, evropski del, zavzema približno 3% površine dežele (23.623 km²). Turška obala je dolga 7.200 km ter leži ob Egejskem morju na zahodu, Mediteranskem morju na jugu in Črnem morju na severu.

Podnebje
Turčija sega v več podnebnih pasov. Poletja so vroča in zime v glavnem blage. Mediteransko podnebje je poleti najbolj primerno za uživanje na turških plažah ter kopanje, medtem ko sta pomlad in jesen idealni za krožna potovanja po Turčiji.

Potovalni dokumenti

Državljani Republike Slovenije za vstop v Turčijo vize ne potrebujejo. Po turških zakonih, mora Vaš potni list na dan povratka veljati še vsaj 6 mesecev.

Način plačevanja
Domača valuta je Turška Lira (1 turska lira = 100 Kurus).
Drugi načini plačila: kreditne kartice, evropski potovalni čeki

Državni prazniki
1. januar Novo leto
23. april Dan suverenosti in otrok
19. maj Dan spomina na Atatürka, dan mladih in športa
30. avgust Dan zmage
28. / 29. oktober dan republike (29. oktober je državni praznik)

Verski prazniki se ravnajo po islamskem Luninem koledarju in tako nimajo točno določenega datuma. Ti prazniki so: Ramadan / Ramazan ter Praznik žrtvovanja / Kurban Bayram. Za razliko od drugih islamskih dežel, kjer je dela prost dan petek, je v Turčiji dela prost dan nedelja.

Hrana in pijača

Kot tudi v drugih mediteranskih deželah, je turška kuhinja zelo zdrava, sveža in okusna. Glavne sestavine v turški prehrani so meso (jagnjetina, perutnina, teletina) in zelenjava (npr. fižol, paprika, čebula, česen, krompir idr.), za prilogo pa postrežejo riž ali žitarice. Pomemben del turške kuhinje so tudi ribe in morski sadeži.


 

PREDVIDENI HOTELI MED POTOVANJEM OD ISTANBULA DO ANTALYE

 Hotel Günes 4* ali podobni
 
Lokacija: Turčija / Istanbul
Lega: hotel je od mednarodnega letališča Ataturk oddaljen 7 km, od središča Istanbula - Taksim 12 km in samo 5 min hoje od podzemne železnice Metret.
Opis: hotel s 130 sobami svojim gostom nudi recepcijo, dve restavraciji, bar, internetni kotiček, TV sobo, sef, pralnico, teraso, telovadnico & fitnes, wellness, sobno strežbo, brezžični internet.
Namestitev: udobne sobe imajo kopalnica, sušilec za lase, klimatska naprava, telefon, mini bar, SAT TV, sef, brezžični internet.
Spletna stran: http://www.guneshotel.com.tr/en

 
 Almira Hotel 5* ali podobni
 
Lokacija: Turčija / Bursa
Lega: hotel se nahaja v mestu Bursa
Opis: hotel s 215 sobami svojim gostom nudi recepcijo, štiri restavracije, bare, zunanji in notranji bazen, wellness, fitnes, sobna strežba, brezplačen Wi-Fi.
Namestitev: udobne sobe imajo kopalnico, sušilec za lase, centralno klimatska naprava, telefon, mini bar, SAT TV, sef, brezžični internet.
Spletna stran: https://almira.com.tr/

 
 Hotel Tusan Beach Resort 5* ali podobni
 
Lokacija: Turčija / Kuşadasi
Lega: nahaja se direktno ob peščeni plaži, katera je prejela modro zastavo za kakovost. Od mesta Kuşadasi je oddaljen približno 7 km, od Efeza 10 km in mesta Selçuk 15 km.
Opis: hotel ima skupaj 377 sob in je bil prenovljen leta 2013. Svojim gostom nudi recepcijo, restavracijo, à la carte restavraciji, več barov, kavarno, brezžični internet, internetni kotiček, trgovinice, kino dvorano, zunanji bazen, notranji bazen, fitnes, wellness.
Namestitev: klimatizirane sobe, kopalnica, sušilec za lase, SAT TV, telefon, mini bar, sef, balkon.
Šport in zabava: zunanji bazen in notranji bazen, fitnes, tenis, odbojka, badminton, wellness storitve idr.
Opomba: določene aktivnosti in ponudba so na voljo samo v sezoni. Nekatere aktivnosti in ponudbe so za doplačilo.
Spletna stran: http://www.tusan.com.tr/

 
 Hotel Tripolis 4* ali podobni
 
Lokacija: Turčija / Pamukkale
Lega: hotel leži ob vznožju belih teras in je od Pamukkal oddaljen 1,2 km.
Opis: hotel nudi gostom recepcijo, vrt, zunanji in notranji bazen, spa & wellness center, restavracijo, bar, nočni klub.
Namestitev: sobe so opremljene s kopalnico, sušilcem za lase, SAT TV, sefom, klimatsko napravo.
Šport in zabava: zunanji in notranji bazen, spa in wellness center, nočni klub.
Opomba: določene aktivnosti in ponudba so na voljo samo v sezoni. Nekatere aktivnosti in ponudbe so za doplačilo.
Spletna stran: http://www.tripolishotel.com/index?mn=1&lng=eng

 
 Grand Ring Hotel 5* ali podobni
 
Lokacija: Turčija / Kemer - Beldibi
Lega: Grand Ring hotel se nahaja na področju Kemer – Beldibi, cca 50 m do morja, s katerim je povezan s podhodom pod cesto. Do središča Kemer je cca 20km. Dobra povezava z dolmusi – mini busi.
Namestitev: Sobe: klimatizirane, kopalnica (kad ali prha/WC, sušilnik za lase), telefon, SAT TV, mini hladilnik, sef, balkon.
Storitev: Samopostrežni zajtrk, samopostrežna večerja (proti plačilu)
Ponudba: Odprt leta 2006, lastna plaža, 292 sob v glavni stavbi in depandansi, recepcija, dvigala, internetni kotiček (proti plačilu), TV soba, lobby bar, turški Café, glavna restavracija, a la carte restavracija, trgovinice, frizer in lepotni salon, disco, zunanji bazeni s tobogani, notranji bazen, bar ob bazenu in na plaži, ležalniki in senčniki ob bazenu ter na plaži brezplačni, animacija.
Aktivnosti: Spa center, wellness center, lepotni center, masaža, jacuzzi, turška kopel, savna, fitnes, bowling, biljard, namizni tenis, gimnastika.
Spletna stran: https://www.grandringhotel.com/


COVID-19 informacije

Število potovanj se je med pandemijo zmanjšalo, vendar se potovanja niso ustavila. Številne državne so meje v celoti ali delno zaprle, za prehod nekaterih je potrebno predložiti negativni PCR test, medtem ko je vstop v nekatere države možen le z napotitvijo v samoizolacijo. Vsa potovanja izven Slovenije je v teh razmerah potrebno prilagoditi predpisanim ukrepom. V nadaljevanju boste našli pomembne in koristne informacije v zvezi s potovanji.

Informacije o zdravstvenih formalnostih in pogojih vstopa v vsako državo najdete na spletni strani MZZ na naslednji povezavi - https://www.gov.si/assets/ministrstva/MZZ/Dokumenti/konzularne-zadeve/oddelek-za-varstvo-interesov-slovencev/Pregled-veljavnih-mejnih-ukrepov-za-drzavljane.pdf


TURČIJA

Vstop v Turčijo
Za slovenske državljane velja, da lahko za vstop v Turčijo predložijo naslednja potrdila :
- Potrdilo o polnem cepljenju, ki je starejše od 14 dni.
- Potrdilo o prebolelosti COVID 19, ki je starejše od enega meseca in ni starejše od 6 mesecev.
- PCR test, ki ni starejši od 72 ur ob vstopu v Turčijo,
- HAG test, ki ni starejši od 48 ur ob vstopu v Turčijo

za potnike, ki so dopolnili 6. leto starosti. Test in potrdilo si proti plačilu lahko uredite pri pristojnih inštitucijah. Potrdilo mora biti v pisni obliki in izdano v angleškem ali turškem jeziku. Ti ukrepi veljajo do spremembe. 

Dodatne in aktualne informacije najdete na: http://www.ankara.veleposlanistvo.si/index.php?id=5987

Vsi, ki niso polno cepljeni ali v zadnjih 6 mesecih niso preboleli Covid-19 in so dopolnili 18 let, morajo ob prijavi na notranji let (Antalya-Istanbul) pokazati potrdilo o negativnem PCR testu, ki ob prijavi na let ni starejše od 48 ur (čas se računa od odvzema brisa do prijave na let).

Pri potrditvi potovanja (plačila) se šteje, da se potnik strinja s pogoji potovanja in da si bo po potrebi
na svoje stroške priskrbel PCR ali hitri antigenski test. V kolikor je potrebno je potnik dolžan pred letom ali vstopom na katerokoli destinacijo, ki je predvidena po programu, pokazati potrdilo o negativnem testu. Agencija ne odgovarja za primer pozitivnega testa na COVID-19, bo pa po svojih močeh pomagala potniku in po navedbah letalskega prevoznika izdala dobropis za uporabo v prihodnje.

Povratek v Slovenijo

Za vstop v Slovenijo od 19. februarja 2022 ni več omejitev zaradi covida-19. To pomeni, da:
• ni več potreben pogoj PCT (prebolevnost, cepljenost, testiranje) in
• na meji tudi ni več napotitve v karanteno na domu.
Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe s koronavirusom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljate epidemiološko stanje na območju načrtovane poti, preverite pogoje vstopa v državo potovanja in upoštevate odločitve tamkajšnjih oblasti. Ob vrnitvi v Slovenijo upoštevajte priporočila NIJZ in druge ukrepe, ki veljajo med epidemijo.

Aktualne informacije in izjeme najdete na: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

Ukrepi na letališčih
Ob vstopu na letališče je potrebno imeti pri sebi potni list in potno dokumentacijo ter upoštevati vse predpisane ukrepe. Obvezno je nositi masko ves čas gibanja po letališčih, držati razdaljo, uporabljati razkužilo za roke ter je priporočljivo, da koristite self check in, kjer je le to mogoče. Na letališče je priporočljivo priti vsaj 3 ure pred letom, saj je prijava na let lahko upočasnjena. Temperatura se meri med prijavo (prijava na let in predaja prtljage). Prosimo, da upoštevate oznake za vzdrževanje razdalje povsod, kjer so le ti postavljeni. Na letališču in letalu je potrebno nositi zaščitno masko - medicinska maska ali zaščitna maska FFP brez ventila. Druge vrste mask (iz blaga, ščitniki za obraz, šali) med letom niso dovoljene. Priporočen čas nošenja medicinske maske je 4 ure, zato s seboj vzemite dovolj mask, da jih boste po potrebi med letom zamenjali. Letalski prevozniki so prilagodili svoje poslovanje in storitve za večjo zaščito potnikov, kot so: letala se redno in temeljito čistijo in razkužujejo ter so opremljena s HEPA zračnimi filtri, ki se običajno uporabljajo v bolnišnicah za filtriranje onesnaženosti zraka, kot so virusi in bakterije. Vse osebje nosi zaščitno opremo, suhe obroke pa strežejo na letih daljših od 2 ur. Obroki so postreženi v embalaži za enkratno uporabo. Vkrcanje in izkrcanje potnikov poteka počasneje, kot običajno. Da bi se izognili gneči vas prosimo za potrpežljivost.

Potovanje po Turčiji

V Turčiji je trenutno obvezno nošenje zaščitne maske na vseh javnih mestih (odprtih in zaprtih) in vzdrževanje fizične razdalje. Na ulicah in postajah javnega prevoza velja prepoved kajenja, da se omeji širjenje virusa COVID-19. Svetujemo vam, da se držite osnovnih higienskih ukrepov, na potovanje vzemite zaščitne maske in razkužilo za roke ter si roke pogosto operite z milom pod toplo vodo.

Restavracije, slaščičarne, kavarne in podobne storitvene dejavnosti so odprte med 7 in 19 uro ter so lahko le 50% zasedene. Med 19 in 24 uro deluje le dostava. V krajih, kjer je še vedno zelo visoka stopnja tveganja, so gostinski objekti zaprti in je možen le osebno prevzem med 10 in 20 uro ter dostava med 20 in 24 uro. Trgovski centri, trgovine, tržnice in frizerji so odprti med tednom med 10 in 20 uro. V provincah z zelo visokim tveganjem velja za lokalno prebivalstvo policijska ura, ki pa ne velja za turiste. Možne so le pogostejše policijske patrulje in identifikacija oseb, zato je potrebno imeti potni list ves čas pri sebi.

Na naših avtobusnih turah po Turčiji smo organizirali naslednje ukrepe:
število oseb na avtobusu se je zmanjšalo (največ 34 oseb na avtobusu), osebe, ki skupaj bivajo v sobi, sedijo skupaj, medtem ko tisti, ki potujejo sami, imajo na avtobusu zraven svojega sedeža prazen sedež. Vsi avtobusi se pred začetkom potovanja razkužijo, ob vhodu v avtobus je na razpolago razkužilo za roke. Med potovanjem z avtobusom morajo vsi potniki nositi maske. Na avtobusu je prepovedano jesti ali piti.

Na javnih površinah hotela je obvezno nositi masko. Postrežba hrane v hotelu (zajtrk in večerja), odvisno od števila gostov, bo strežena ali samopostrežna. V primeru samopostrežnih obrokov, vam osebje postreže izbrano hrano in pijačo. Takšen sistem se bo izvajal tudi med kosili, za katere se boste med potjo lahko dodatno odločili.

Uporaba bazenov in hamama v hotelih je dovoljena po predhodni rezervaciji.

V Kapadokiji se bo izvajal let z balonom (odvisno od vremenskih razmer). Zasedenost košar je odvisna od razpoložljivosti. Košare boste delili z drugimi ljudmi (nemogoče je držati razdaljo 2m). Pred vstopom v košaro se udeležencem izmeri temperatura.

Dodatna navodila in pojasnila

Potniki morajo upoštevati veljavne ukrepe in navodila v namembni državi, kot tudi v tranzitnih državah ter navodila navedena v tem tekstu in na spletni strani MZZ. Pozivamo vse potnike, da se med potovanjem držijo predpisanih ukrepov, vseh osnovnih epidemioloških in higienskih ukrepov, nosijo zaščitno masko na krajih, kjer se nahaja večje število ljudi oziroma kjer je navedeno, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom ter imajo vedno pri sebi razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za posledice, ki nastanejo zaradi neupoštevanja ukrepov s strani potnikov.

Pogoji odpovedi ali spremembe termina
Za vse nove rezervacije, za potovanja v organizaciji agencije Nikal, je v primeru nezmožnosti potovanja (na podlagi odloka države Slovenije ali države, v katero se potuje), katere vzrok je pandemija COVID-19, možna brezplačna sprememba termina potovanja ali destinacije potovanja do predvidenega odhoda.
Za vse ostale okoliščine veljajo splošni pogoji potovanja agencije Nikal d.o.o.

Priporočamo, da sklenete zavarovanje odpovedi in zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini za nepredvidene situacije. Ob sklenitvi se pozanimajte kaj zavarovanje vključuje.

Potnik se mora obnašati odgovorno do sebe in ostalih potnikov ter ne sme potovati, če ima simptome bolezni.

Pridržujemo si pravico do merjenja temperature pred in med potovanjem ter obvezo nošenja zaščitne maske, ko je to nujno potrebno.

Informacije na dan 07.02.2022

booked.net  booked.net

Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022 Zahodna Turčija I 2022