Marakeš in veličastni jug Maroka

koda za rezervacijo:
Izberi termin:
First Minute
899 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
28.10.-4.11.2022. (8 dni)
First Minute
879 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
4.-11.11.2022. (8 dni)
First Minute
859 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
11.-18.11.2022. (8 dni)
First Minute
829 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
18.-25.11.2022. (8 dni)
First Minute
799 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
25.11.-2.12.2022. (8 dni)
Število oseb:
       
Število sob:

MARAKEŠ IN VELIČASTNI JUG MAROKA

Marakeš, Ouarzazate, Zagora, Tinghir...

 

Eksotično dežela v severni Afriki bogato s številnimi naravnimi kontrasti, ki vas bo pustila brez besed! Nepregledna puščavska prostranstva, peščene sipine, zelene oaze, zasneženi vrhovi gora, kraljevo mesto, živahne tržnice in čudežna arhitektura so samo nekatere izmed stvari, ki vas bodo pritegnile in spodbudile, da raziščete to deželo in odkrijete vse njene skrivnosti. Dežela, kjer se mešajo tri kulture: arabska in berberska s severa Afrike z evropsko kulturo, rezultat pa je očarljiva barvitost in bogastvo okusov ter arom. Maroko je dežela začimb, gostoljubnih domačinov in dežela z veliko sonca! Odpotujte z nami in doživite svojo pravljico iz 1001 noči!

1. dan: polet proti Marakešu
Let s posebnim, čarterskim letom, iz Zagreba proti Marakešu. Po pristanku vam, na izhodu z letališča, zaželi dobrodošlico vaš spremljevalec tekom potovanja. Transfer do hotela na območju Marakeša, kjer vas bodo pričakali s skodelico čaja. Večerja in nočitev.

2. dan: Marakeš - Ouarzazate
Zajtrk. Preko Visokega Atlasa in prelaza Tizi-n-Tichka se zapeljemo do Ouarzazate. Na poti se ustavimo v slikovitem mestecu Ait Ben Haddou, ki je na seznamu svetovne dediščine. Ogledali si bomo kasbah, utrdbo v medini, ki je zagotavljala zaščito prebivalcem in služila kot upravno središče. Popoldan obiščemo še kasbah Taourirt. Prevoz do hotela na območju Ouarzazate, prijava, večerja in nočitev.

3. dan: Ouarzazate - Zagora (fakultativno) – Ouarzazate
Zajtrk. Današnji dan lahko preživite po svoje ali se nam pridružite na fakultativnem izletu v Zagoro (za plačilo). Med vožnjo skozi nasade palm, čez bujno dolino reke Drae, katerih wadi, namakalni sistem, zagotavlja vodo za približno 300.000 dreves, pridemo do vrat puščave. Zagora je starodavno središče, še iz časa velikih karavan, kjer lahko vidite ostanke trdnjave iz 11. stoletja ter obiščete knjižnico Tamegroute, ki je znana po svojih rokopisih iz 12. in 13. stoletja. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

4. dan: Ouarzazate - Tinghir - Ouarzazate
Zajtrk. Po zajtrku sledi vožnja čez dolino Dades do province Tinghir, ki je znana po pridelavi vrtnic in rožne vodice. Zapeljemo se mimo mest El Kelaa de M'Gouna in Boumalan kjer boste uživali v pogledu na čudovito in nepozabno pokrajino. Zapeljali se bomo skozi kanjon Todra, ki je naravni fenomen z visokimi skalnatimi pečinami in vrtoglavimi pobočji. Skale kanjona segajo ponekod več kot 300 metrov visoko in se zožijo v prehod, katerega širina je le 20 metrov. Na poti v hotel sledi še postanek v tkalnici orientalskih preprog. Večerja in nočitev.

5. dan: Ouarzazate – Marakeš
Zajtrk. Danes lahko obiščete Hollywoodski filmski studio v Ouarzazate (fakultativno – za plačilo). Nebeško kraljestvo, Ben Hur, 10 zapovedi, Lawrence Arabski, Nilski dragulj, Aleksander Veliki so le nekateri filmi, ki so bili posneti prav na tej lokaciji. Videli boste lahko številne rekvizite, ki so ostali po snemanju. Sledi vožnja proti Marakešu. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

6. dan: Marakeš (PATRIMOINE DE L'UNESCO)
Zajtrk. Ves današnji dan je namenjen „Biseru juga", kot imenujejo mesto Marakeš. Ogledali si bomo mošejo Koutoubia, ki velja za enega najlepših arhitekturnih dosežkov v mestu, nato palačo Bahija in vrtove Menara. Prav tako boste obiskali delavnice, kjer izdelujejo nakit in usnjene izdelke. Obe obrti spadata med tradicionalne obrti Maročanov, na katere so Maročani še posebej ponosni. Doživeli boste čudovito modno revijo, kjer vam bodo predstavili oblačila iz pravega usnja, narejena v skladu z najnovejšimi evropskimi modnimi trendi. V popoldanskih urah sledi sprehod po bazarjih do znamenitega trga Jemaa el Fna, kjer boste lahko občudovali različne zabavljače, kot npr. krotilce kač, akrobate, dreserje opic in pripovedovalce zgodb. Večerja in nočitev v hotelu na območju Marakeša.

7. dan: Marakeš - prosto ali udeležba na fakultativnem izletu

Zajtrk. Današnji dan si lahko organizirate po svoje ali se udeležite našega fakultativnega izleta (za plačilo). Večerja in nočitev v hotelu na območju Marakeša.

8. dan: povratek domov
Po zajtrku sledi transfer do letališča in polet proti domu.
Najmanjše število potnikov za izvedbo potovanja v posameznem terminu je 40.

ČAS POTOVANJA: 8 dni / 7 noči


********************************************************************************
Vrstni red ogledov navedenih v programu ter dodatnih ogledov, ki jih ponudi lokalna agencija, se po presoji vodnika lahko spremeni in je odvisen od delovnega časa posameznih lokacij in objektov, trenutne razpoložljivosti ponudnika storitev ter vremenskih pogojev.

Za potovanje potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev po končanem potovanju. Priporočamo vam, da še pred odhodom sklenete zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini. Potniki so se dolžni informirati o predpisih države v katero potujejo, o vizah, carinskih in zdravstvenih predpisih ter preveriti veljavnost potnega lista.


Fakultativne izlete rezervirate in plačate direktno pri vodniku v Maroku.

Cena vključuje:

- letalski prevoz Zagreb-Marakeš-Zagreb s pristojbinami, čarterski let s prevoznikom Croatia Airlines
- 7 x nočitev v hotelih s 4* v dvoposteljni sobi
- 7 x polpenzion (zajtrk + večerja)
- ogledi z vstopninami po programu
- prevozi po programu s klimatiziranim turističnim avtobusom
- slovenski spremljevalec in lokalni vodnik vam zaželita dobrodošlico na letališču v Marakešu
- organizacijo potovanja in zavarovanje rizika insolventnosti

Cena ne vključuje:
- pijače pri večerji
- celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
- teste in potrdila testiranj, ki so pogoj za vstop v Maroko in za povratek (PCR, hitri test, cepljenje ipd.)
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu
- dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete
- napitnine za lokalne vodnike in šoferje
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)


Možna doplačila v agenciji:
Celosten paket zavarovanja potovanja: od 38,-EUR na osebo
Celosten paket zavarovanja vključuje: zavarovanje odpovedi (tudi v primeru, če zbolite za COVID-19), zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, zavarovanje prtljage

Obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama
- Doplačilo za enoposteljno sobo: 165,-EUR

Možna doplačila vodniku na poti :
Zagora cca 50€ na osebo, Zagora s kosilom cca 60€ na osebo, filmski studio Atlas v Ouarzazate cca 25€ na osebo, show + pijača v Chez Ali cca 40€ na osebo, Essaouira s kosilom cca 50€ na osebo, Essaouira cca 40€ na osebo Minimalno št. potnikov za izvedbo posamičnega izleta je 10. Organizacija dodatnih izletov in storitev, cena, vsebina in izvedba so izključno v pristojnosti partnerske agencije v Maroku.


Dokumenti potrebni za potovanje:
Za potovanje v Maroko potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka

Aktualne informacije o prestopu meje najdete na:

Opomba
Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije Nikal d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije Nikal d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri Nikalu), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. 
Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

First minute popust do 31.07.2022.

Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest.
V roku 5 dni od narejene rezervacije kupec vplača 30% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.

Minimalno število potnikov na termin: V primeru posebnih letal (charter let) je najmanjše število 140 potnikov na letalu in najmanj 35 potnikov na posameznem avtobusu.

Splošne pogoje najdete tukaj.

 

 

Maroko, eksotična dežela, na severu Afrike s številnimi naravnimi kontrasti, Vas bo očarala! Nepregledna puščava, peščene sipine, zelene oaze, zasneženi vrhovi gora, razkošne palače, bazarji, so le nekatere stvari, katere Vas bodo prepričale, da je to deželo vredno raziskati ter odkriti vse njene skrivnosti.

Prepletanje tradicionalne arabske in sodobne kulture Vam omogoča, da občutite vsak kanček njihove zgodovine in tradicije in ste hkrati nameščeni v vrhunskih hotelih.


Kraljeva mesta Maroka

Verjetno so najbolj dragoceno bogastvo Maroka kraljeva mesta, ki so še vedno priča zgodovini, ki se je v njih odvijala. Fes, ki je najstarejše, in Meknes, imenovan tudi ''maroški Versailles'', najmlajše kraljevo mesto, sta vsekakor destinaciji, kateri morate obiskati. Seveda je del te zgodovine še Marakeš – biser juga ter Rabat, glavno mesto Maroka, kjer je najbolj vidna kombinacija preteklosti in moderne sedanjosti. Ne samo kraljeva mesta, vsekakor je potrebno obiskati še nepozabno Casaclanco, katera je verjetno najbolj živahno mesto Maroka. Vsako izmed teh mest je posebno in da bi jih lahko dobro razumeli in doživeli, jih med potovanjem vsekakor ne smete izpustiti.

Kraljeva in vsa ostala mesta v Maroku so razdeljena na stari del, katerega tvorita Medina in kasbah, ter novi del, kjer lahko vidite najdražje avtomobile in kjer lahko preživite najbolj sodobne počitnice.


Značilnosti:

Glavno mesto: Rabat
Uradni jezik: arabščina
Površina: 710,850
km2
Prebivalstvo: 33.241.259 
(leta 2005)
Valuta: maroški dirham (MAD)
Časovni pas:  UTC + 0 
Nacionalna klicna koda: +212

 

 

Konzulat Kraljevine Maroko

Bizjanova ulica 2

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 581 63 00

F: (+) 386 1 581 63 40

E: riko@riko.si

g. Janez Škrabec, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije
53 Rue Ahmed Charsi
20100, Casablanca

Maroko
T: (+) 212 522 70 00 74
(+) 212 522 70 00 75

GSM: + 212 661 19 63 73
F: + 212 522 70 00 10
E: sndoukari@pellatex.com 

g. Said Noureddine Doukari, častni konzul

 

Jezik

Uradni jezik v Maroku je moderna arabščina, drugi uradni jezik pa berberski.  Zelo razširjena je tudi francoščina, na severnem in južnem delu države, razumejo tudi špansko, medtem ko se angleško lahko sporazumevate predvsem z mladimi.

 

Hrana in pijača

Za maroško kuhinjo pogosto velja, da je ena izmed najboljših in raznolikih na svetu.  Je mešanica berberske, mavrske, mediteranske, evropske, arabske, afriške in še kakšne. V maroški kuhinji so zelo prisotne tudi številne začimbe.

Ena najbolj značilnih maroških jedi, ki jo pripravljajo iz pšenice durum, je kuskus, kateri je osnovno živilo večine Maročanov. Služi lahko kot priloga golažu ali tagine oz. mu primešajo meso in zelenjavo in služi kot glavna jed. Najpogosteje kuskus pripravljajo ob petkih, ko imajo več časa, saj je petek v Maroku dela prost dan. Tagine ali tajine je začinjena obara iz mesa in zelenjave, katera se kuha več ur v lončenih posodah. Kaliya, izhaja iz kuhinje Berberov in je kombinacija jagnjetine, paradižnika, paprike in čebule. Postrežejo jo s kuskusom ali kruhom. Bastella ali  pastilla je priljubljena poslastica, ki je nekakšen zavitek polnjen z mesom (jagnjetino, piščancem ali mesom goloba, ki originalno mesto za ta zavitek) ter posipan s sladkorjem v prahu in cimetom. Maročani pogosto začnejo svoje obroke s hariro (francosko: soupe marocaine), zelo okusno juho, v katero zakuhajo lečo, čičeriko, jagnjetino, paradižnik in zelenjavo. Harira je zelo priljubljena pri Maročanih, kot tudi pri turistih.

Popotnikom z veseljem ponudijo metin čaj, ki je lahko zelo sladek. Lokalno je znan kot '' maroški viski'', zaradi podobne barve, ker ga pijejo iz manjših kozarčkov in ker večina Maročanov ne pije alkohola.  Voda v Maroku ni pitna, zato je potrebno kupovati ustekleničeno vodo. Čeprav je Maroko pretežno muslimanska država, nakup in konzumiranje alkohola ni problem.

 

Denar in plačilne kartice

Lokalna valuta je maroški dirham (MAD), kateri je razdeljen na 100 centimos (c).

Februarja 2016 je bil: 1 € = cac 10,7 MAD

Dirham je uradna valuta v Maroku, vendar nekateri hoteli lahko sprejemajo tudi evre ali ameriške dolarje.

Po zakonu bi naj bi bil menjalni tečaj v vseh bankah in uradnih menjalnicah enak. Preden menjate denar se prepričajte o uradnem tečaju. Na tržnicah in medini ne pričakujte veliko bank. Denar lahko menjate tudi na večjih poštah ali na letališču.

Bankomati se nahajajo v bližini turističnih hotelov in v novejših nakupovalnih središč. Prepričajte se, da bankomat sprejema tuje bančne kartice (preverite če ima logotip od Maestra, Vise…), še preden vašo kartico vstavite v bankomat.

S seboj nosite čim več manjših bankovcev in kovancev. Večje bankovce hranite ločeno.

Večina podjetij v Maroku sprejema kreditne kartice (seveda tista v mestih). Najbolj razširjeni sta Mastercard in Visa. Velikokrat vam bodo zaračunali dodatne stroške za plačilo s kreditno kartico. Svojo banko še pred odhodom obvestite, da potujete v tujino, da vam ne bi blokirala uporabe kartice v tujini.

 

Nakupovanje

Razen klasičnih turističnih spominkov, lahko kupite tudi nekatere stvari, ki so tipične za to območje oz. jih je drugje težko najti, kot so npr.:

  • Dateljni, katere lahko po pogajanjih dobite za zelo dobro ceno.
  • Usnjeni izdelki: Maroko ima zelo veliko proizvodnjo usnjenih izdelkov. Pazite, saj na nekaterih tržnicah ponujajo stare modele. Trgovine pa nudijo izdelke, ki so narejeni v skladu z najnovejšimi evropskimi modnimi trendi.
  • Arganovo olje in izdelki iz olja, kot je milo ali kozmetika. Arganovo olje izdelujejo iz arganovih dreves, ki rastejo na JZ Maroka in je dragocen vir lepote in zdravja.
  • Tagines – značilna maroška glinena posoda
  • Birad – značilni maroški čajni servis
  • Preproge – čudovite ročno izvezene preproge.
  • Začimbe – izven medine (kjer so najcenejši), v vročih suhih mestih (so najboljše).

Še posebej na tržnicah, bodite pozorni na ponaredke.

 

Ne pozabite, da je pogajanje na trnici pričakovano. Nekako se pogajanje prične pri 50% cene. Cene se spreminjajo dnevno, tudi urno, odvisno od prodaje. Na tržnicah se dobro vidi osnovno ekonomsko načelo ponudbe in povpraševanja. V kolikor prodajalec proda veliko izdelkov, bo dvignil ceno in prodal preostale samo še po višji ceni. V kolikor je okoli prodajalca veliko turistov, bo le ta zvišal ceno in pogajanja, tudi za najmanjši procent, bodo precej težja. Prodajalcu nikoli ne omenite koliko ste plačali za druge izdelke. Preprosto recite, da ste dobili dobro ceno in da želite dobro ceno tudi od njega. In vsekakor se nikoli ne bojte reči ''ne''.

 

Elektrnična napetost

Električna napetost je 220V z vtičnicami, ki so v uporabi tudi v Evropi.

 

Mesta

Rabat – Glavno mesto Maroka je zelo sproščeno in varno. Glavna znamenitost je stolp iz 12. stoletja ter minaret.

Casablanca – to moderno mesto ob morju je izhodiščna točka za večino obiskovalcev. Vsekakor sta vredni ogleda zgodovinska Medina in sodobna mošeja.

Fez – nekdanje glavno mesto Maroka in eno najstarejših in največjih srednjeveških mest na svetu.

Marakeš –  je odlična kombinacija starega in sodobnega Maroka. Sprehodite se po labirintu tržnic in ruševin v Medini. Ne zamudite znamenitega trga Djeema El Fna ob mraku in občudujte številne zabavljače.

Meknes – nekdanja prestolnica cesarstva, obdana z mogočnim zidovjem. V bližini mesta se nahajajo številni vinogradi.

Volubilis – 30 km severno od Meknesa, ob svetem mestu Moulay Idriss, se nahajajo največje rimske izkopanine v Maroku, ob svetem mestu Moulay Idriss.

 PRIMERI HOTELOV:

 

Marakeš - Ayoub Hotel 4*
Hotel se nahaja blizu glavnih znamenitosti v Marakešu. Hotel ima 110 sob. Zaq popolno bivanje je v vseh sobah na voljo: lastna kopalnica, kabelska TV, klimatska naprava, sef in internet. V hotelu se najaja spa center. Gostom je na voljo tudi zunanji bazen.WEB: https://www.hotel-ayoub-marrakech.com

 

Ouarzazate - Hotel le Fint 4*

Nahaja se v mestu Ouarzazate. Hotel ima 74 sob. Sobe so klimatizirane, z lastno kopalnico, satelitsko televizijo, balkonom. V hotelski restavraciji se lahko razvajate z lokalnimi dobrotami. Hotel nudi gostom recepcijo, restavracijo, bar, zunanji bazen.