Egipt in Križarjenje po Nilu

koda za rezervacijo:
Izberi termin:
Število oseb:
       
Število sob:

EGIPT IN KRIŽARJENJE PO NILU

 

1. dan | let proti Istanbulu
Zbor potnikov na letališču Ljubljana dve uri pred letom. Sledi prijava na let in v večernih urah let s prevoznikom Turkish Airlines preko Istanbula do Hurgade.

2. dan | let proti Hurgadi - Luxor
V zgodnjih jutranjih urah pristanek v Hurgadi, kjer vas pričaka lokalni vodnik. Po opravljenih mejnih formalnostih sledi po nočnem letu krajši postanek za osvežitev in zajtrk. Nato sledi transfer do Luxorja, kjer se vkrcamo na ladjo s 5*, namestitev v kabinah in kosilo. Zvečer imate priložnost, da uživate v spektaklu luči in zvoka v enem od največjih muzejev na prostem, templju Karnak (fakultativno – za plačilo). Večerja na ladji in nočitev.

3. dan | križarjenje po Nilu – Dolina kraljev – tempelj Hačepsut - Memnova kolosa
Po zajtrku se odpravimo na izlet v Dolino kraljev, do templja Hačepsut in Memnovih kolos.
Dolina kraljev v Egiptu je bila del starodavnega mesta Tebe in je kraj, kjer so bili pokopani skoraj vsi faraoni 18., 19. in 20. dinastije (1.539-1.075 pr.n.št.). 63 grobnic, ki se nahajajo med griči Dair-al-Bahri, predstavlja edinstven primer popolnega načrtovanja in okrasja. Od leta 1979 je dolina del Unescove svetovne dediščine. Zamisel o ustvarjanju Doline kraljev se je pojavila, ko so faraoni Novega kraljestva začeli skrivati svoje grobnice, da bi jih zaščitili pred oskrunitvijo. Po njihovi smrti so bili faraoni skupaj z več kraljicami in visokimi uradniki pokopani v teh grobnicah, ki se nahajajo globoko pod zemljo. V večini grobnic so dolgi, spuščajoči se hodniki, ki so ločeni z globokimi jaški, da bi zmedli tatove. Na koncu hodnika se nahaja nagrobna komora v kateri je kamniti sarkofag za kraljevo mumijo, ki je obdana s prostori za shranjevanje pohištva, nakita in drugih predmetov, potrebnih v posmrtnem življenju.

Tempelj Hačepsut je impresivna zgradba v treh nivojih, s številnimi stebri in terasami. Tempelj se nahaja na zahodnem bregu Nila in je bil nekoč obdan z vrtovi. Hačepsut je bila žena faraona starega Egipta in je ena redkih žensk, ki je prevzela prestol egiptovskih faraonov. Bila je hči Tutmozisa I. V času svojega vladanja se je oblačila v moška oblačila ter nosila faraonovo brado. Tempelj velja za enega najbolje oblikovanih zgradb v Egiptu.

Memnova kolosa se nahajajo na zahodnem bregu Nila. Ta dva kipa sta edina preživela ostanka impresivne grobnice faraona Amenhotepa III. Visoka sta 18 in 21 metrov, ker pa se je tempelj nahajal v višini reke, je vsako leto med razlitjem postal žrtev uničujoče moči Nila. Namen kolosa je bil varovati vhod v tempelj. Potres v začetku nove dobe je močno poškodoval enega kolosa, ki je začel oddajati zvoke, podobne petju ali človeškemu govoru. V takratnem svetu se je daleč naokoli razširilo prepričanje, da ''pojoči kolos'' prinaša srečo. Pesmi so se ustavile leta 199 po obnovi, ki jo je naročil rimski cesar Septimij Sever. Ime Memnova kolosa izvira od Grkov. V njih so videli sliko etiopskega kralja Memnona, sina Eose – boginje jutranje zarje, ki je svojo vojsko vodil v pomoč Troji in ga je med trojansko vojno ubil Ahil.

Povratek na ladjo in plovba proti Edfuju. Kosilo in večerja na ladji. Nočitev.

4. dan | križarjenje po Nilu – Edfu – tempelj Kom Ombo
Zajtrk. V zgodnjih jutranjih urah odhod v Edfu, kjer si boste v bližini mesta lahko ogledali kompleks Kom Ombo, razdeljen na dva templja. Tempelj Kom Ombo je egipčanski kultni kompleks, zgrajen v helenističnem obdobju in se nahaja na bregovih Nila, med Asuanom in Edfujem. Kom Ombo je edinstven, saj je kompleks dveh povezanih templjev, ki sta posvečena dvema božanstvoma. Desni (južni) del templja je bil zgrajen v čast bogu Sobeku, ki ima glavo krokodila in je bog plodnosti in stvarnik sveta. Levi (severni) del pa je posvečen Haroerisu ali bogu Horusu z glavo sokola, ki je bog neba, vojne in zaščite. Njegova krilata podoba, ki ga varuje pred vsemi zli, je prikazana nad vsemi vrati Kom Omba. Kom Ombo bi naj bil zgrajen v obdobju Ptolemaja, med 180-145 pr.n.št., na kraju, kjer se je nahajalo mnogo starejših in manjših svetišč, od katerih je danes ostalo zelo malo. Gradnja svetišča se je nadaljevala pod Ptolemejem (Ptolemej XIII), med 51-47 pr.n.št. Po mitologiji je Sobek povezan z bogom Setom, Horusovim sovražnikom. Sobekovi zavezniki so pobegnili Horusu in se spremenili v krokodile. Zato je Sobek božanstvo s krokodiljo glavo. Sprva je krokodil veljal za demona, ki so se ga ljudje ob Nilu bali. Njegovo čaščenje in pobožnost izhajata iz poskusa ljudi, da ukrotijo krokodile in s tem zmanjšajo nevarnost. Sčasoma je Sobek postal celo simbol rodovitnosti v deželah ob Nilu. Tako je Sobek postal divje božanstvo zavito v tančico usmiljenja.
Povratek na ladjo. Sledi plovba proti Asuanu. Kosilo in večerja na ladji. Nočitev.

5. dan | križarjenje po Nilu – Asuan – tempelj Abu Simbel (doplačilo)

Zajtrk. V zgodnjih jutranjih urah boste lahko obiskali tempelj Abu Simbel (fakultativno, plačilo na kraju samem).
Leta 1.257 pr.n.št. je faraon Ramzes II, ob svoji zmagi v bitki pri Kadešu, na zahodnem bregu Nila vklesal dva templja v trdno skalo. Templje je leta 1.817 odkril egiptolog Giovanni Battista Belzoni, ki je vanje tudi prvi vstopil. Kompleks sestavljajo veliki in mali templji. Zaradi gradnje Asuanskega jeza od 1964 do 1968 leta, sta bila oba templja prestavljena na umetno planoto, ki se nagajajo 64 metrov nad prvotno lokacijo. Pročelje velikega templja, posvečenega bogu sonca Rau, je okrašeno s štirimi kolosi z Ramzesovimi značilnostmi, ki nosijo dvojno krono zgornjega in spodnjega Egipta. Kipi so vklesani v samo skalo z uporabo njenega naravnega pobočja. Njihova višina je 20 metrov in so zato z lahkoto vidni že od daleč. Poleg velikih kipov je mogoče videti tudi manjše kipe matere Ramzesa II., njegove vrhovne žene Nefertari in nekaj njunih številnih otrok. Znotraj templja je svetišče, kjer se nahajajo še štirje kipi. Le ti so Pta, Amon-Ra, Ramzes II in Horus. Zanimivo je, da ko 21. oktobra in 21. februarja sončni žarki prodrejo v svetišče, osvetlijo le tri skulpture. Skulptura boga Pta vedno ostane v senci, saj je božanstvo, ki je povezano s podzemljem. V bližini Velikega templja stoji tako imenovani Mali tempelj ali tempelj Nefertari. To je prvi tempelj v zgodovini Egipta, ki je posvečen kraljici. Velikost kipa je enaka Ramzesovemu, ki je v nasprotju z dotedanjo tradicijo, ko so bili kipi žensk in otrok veliko manjši.
Povratek na ladjo in plovba do Asuana. Kosilo in večerja na ladji.

6. dan | križarjenje po Nilu – Asuanski jez – otok File in Izidin tempelj
Zajtrk. V jutranjih urah obisk visokega jeza v Asuanu. Asuanski jez je največji nasip na svetu, zgrajen čez reko Nil v Asuanu, Egipt, med leti 1960 in 1970. Njegov pomen močno zasenči predhodno dokončan Asuanski jez (nizki), ki je bil prvotno dokončan leta 1902. Gradnja visokega jezu je bil ključni cilj vlade že od egiptovske revolucije leta 1952, da bi lahko bolje nadzorovali poplave, zagotavljali večje skladiščenje vode za namakanje in proizvajali hidroenergijo.
Sledi ogled Izidinega templja na otoku File. Otok File je bil središče starodavnega svetišča boginje Izide v času dinastije Ptolemajev in je tako privabljal romarje iz vsega Sredozemlja. Veličina tega svetišča je rešila tempeljski kompleks v času krščanske dobe. Po zaprtju cerkve leta 550 so kristjani glavni steber spremenili v kapelo in na otoku zgradili cerkve, od katerih se do danes nobena ni ohranila. S pomočjo Unesca so leta 1960 templje in vse spomenike na otoku prepeljali na otok Agilkia, da bi jih rešili pred potopitvijo med gradnjo Asuanskega visokega jeza. Od tempeljskega kompleksa so se ohranili Izidin tempelj, mali tempelj Hathor in paviljon cesarja Trajana.
Do otoka se lahko pripeljete le z ladjo. Ko se približate otoku, se vam pred očmi odpre osupljiv prizor! Četudi se tempelj v primerjavi z drugimi egiptovskimi znamenitostmi šteje za relativno majhnega, je njegova velikost kljub temu impresivna. Zanimivo je, da je v cerkvi ohranjen krščanski oltar in da je na več mestih mogoče videti različne krščanske simbole.
Popoldan se lahko udeležite izleta v tradicionalno nubijsko vas ali jahate kamele (fakultativno, plačilo na kraju samem).
Povratek na ladjo in plovba proti Edfuju. Kosilo in večerja na ladji.

7. dan | križarjenje po Nilu – Esna
Zajtrk. Prosti čas za počitek med plovbo proti Luxorju. Kosilo in večerja na ladji.

8. dan | križarjenje po Nilu – tempelj Karnak in tempelj Luxor
Zajtrk. V zgodnjih jutranjih urah lahko z balonom poletite nad Luxorjem (fakultativno, plačilo na kraju samem). Sledi obisk tempeljskega kompleksa Karnak in templja Luxor. Tempeljski kompleks Karnak je največji verski kompleks na svetu. Nahaja se 2km severovzhodno od Luxorja. Stari Egipčani so ga poznali kot Ipet-Isut (najsvetejši kraj) in je osupljivo mesto templjev. Njegova gradnja se je začela pred letom 2.000 p.n.št. v čast triadi božanstev Amunu, Muti in Honsu. Največja gradbena dela so izvedli faraoni Tutmozi, katerih kompleks je obdan z debelimi zaščitnimi zidovi in velikimi kamnitimi vrati. V času vladavine faraona Ptolemeja II je bil kompleks povezan s Tebami in nekaterimi okoliškimi templji z alejo sfing. Obstajajo tri cone, od katerih je največji tempelj Amon-Raja, ki je ogromen. Osrednjo mesto zavzema velika hipostilna dvorana, ki jo sestavlja 134 masivnih stebrov, visokih 23 metrov. V kompleksu je še več manjših templjev in sveto jezero. Za razliko od sodobnih cerkva, mošej in sinagog je bil ta tempelj dom bogov, ki ni bil odprt za navadne smrtnike. Če bi smrtnik vstopil, bi bil obsojen na smrt. Gre za svetišče, v katerem živi Amon, glavni bog starih Egipčanov. Med vsakoletnim festivalom Opet, pa so izjemoma lahko v tempelj vstopili tudi navadni smrtniki. Freske odkrivajo, da so se na tem mestu odvijali sveti egipčanski rituali.
V templju v Luxorju se prav tako časti tri bogove – Amona, Muti in Honsa. To je velik kompleks staroegipčanskih templjev, ki se nahaja na vzhodnem bregu Nila, v mestu, ki je danes znano kot Luxor, v starih časih pa kot Tebe. Tempelj v Luxorju je priznan, kot najmočnejše utelešenje arhitekturnih značilnosti Novega kraljestva (XVI-XI stoletja pr.n.št.). Zanj je značilna veličastna zasnova, monumentalnost in veliko število stebrov. Tempelj v Luxorju prikazuje brezčasnost in je bogat z reliefi in spokojnostjo. Od starodavnih časov je bil tempelj vedno v središču ozemlja, na katerem je bil zgrajen. Amenhotep III je odgovoren za njegovo gradnjo, ki je zaznamovala vrhunec moči in vpliv starega Egipta. Njegova značilnost so sfinge, ki se ustavijo pred velikanskim prvim vhodom v tempelj (pilonom). Ta in kasneje zgrajeni templji so delo drugega velikega vladarja Egipta – Ramzesa II, ki je upodobljen na prvem pilonu, kot tudi na šestih drugih velikanskih kipih – dveh v sedečem in štirih v stoječem položaju. Za pilonom je veliko sodišče Ramzesa II. To je ena od novosti, pri čemer je v enem kotu le tega bila zgrajena mošeja Abu el-Haggag. Potrebno je biti pozoren na 40 stolpcev, ki sestavljajo t.i. stebrišče slovesnih procesij, in je najbolj impresiven del luxorskega templja, kot tudi sončno dvorišče in njegov najstarejši del – osrednje svetišče, ''svetišče vseh svetih''.
Po ogledu sledi kosilo in transfer do Hurgade. V poznih večernih urah prihod na letališče in prijava na let.

9. dan | povratek
Let iz Hurgade proti Istanbulu in nato iz Istanbula proti Ljubljani, kamor prispemo v jutranjih urah.

 

ČAS POTOVANJA: 9 dni / 6 nočitev


Pomembno: Za potovanje je potreben veljavni potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od datuma povratka ter vizum. 
Pred odhodom se registrirate na spletni strani Visit Egypt: https://visitegypt.gov.eg/.

Aktualne informacije o prestopu mej najdete na: https://www.gov.si/drzave/egipt/



Cena vključuje:
- letalski prevoz na relaciji Ljubljana-Hurgada-Ljubljana s prestopanjem v Istanbulu, pristojbine, prevoznik Turkish Airlines
- 6 x nočitev v dvoposteljni kabini na ladji s 5*
- 6 x polni penzion na ladji (zajtrk, kosilo, večerja)
- 1 x zajtrk ob prihodu v Hurgado
- 1 x kosilo na ladji ali v restavraciji (na dan povratka)
- 1 x suha večerja za s seboj na dan povratka
- oglede in prevoze po programu
- lokalni vodnik, ki govori hrvaško
- organizacijo potovanja

 

Cena ne vključuje:
- celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
- vizo
- teste in potrdila testiranj, ki so pogoj za vstop v Egipt in za povratek (PCR, hitri test, cepljenje ipd.)
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu
- dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete
- napitnine za lokalne vodnike, šoferje, na ladji
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)


Doplačila v agenciji:

• 6 x all inclusive na ladji: 139,-EUR na osebo
(določena brezalkoholna in lokalna alkoholna pijača med 11:00 in 22:00 uro, snack v popoldanskih urah (podrobne informacije o all inclusive ponudbi prejmete na ladji))
• Celosten paket zavarovanja potovanja: od 57,-EUR na osebo
- Zavarovanje za primer odpovedi potovanja
- Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
- Zavarovanje prtljage
• Obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama
- Doplačilo za enoposteljno sobo: 160,-EUR (sep) oz. 180,-EUR (okt)

 

Doplačilo na poti (obvezno):
- napitnine: 35,-EUR na osebo
- vizum: 25,-EUR na osebo


Možna doplačila na poti:
- Abu Simbel: 124,-EUR na osebo
- let z balonom v Luxorju: 129,-EUR na osebo
- splektakel luči in zvoka v templju Karnak: 45,-EUR na osebo
- nubijska vas: 35,-EUR na osebo

Dokumenti potrebni za potovanje:
Za potovanje je potreben veljavni potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od datuma povratka ter vizum. Pred odhodom se registrirate na spletni strani Visit Egypt: https://visitegypt.gov.eg/

Aktualne informacije o prestopu mej najdete na:  

- spletni strani MZZ: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ in https://www.gov.si/drzave/
- spletni strani Traveldoc: https://www.traveldoc.aero/
- spletni strani IATA zemljevida: https://www.iatatravelcentre.com/world.php





Opomba
Kategorizacija ladje ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov.  Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije Nikal d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije Nikal d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri Nikalu), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

First minute popust velja do 31.07.2022. 


Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest.
V roku 5 dni od narejene rezervacije kupec vplača 30% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.

Minimalno število potnikov na termin: 25

Splošne pogoje najdete tukaj
.

 

Predviden letalski prevoz:

12.09.2022 TK1064 LJUBLJANA - ISTANBUL 1955 2320
13.09.2022 TK702 ISTANBUL - HURGADA 0210 0355
20.09.2022 TK1430 HURGADA - ISTANBUL 0025 0420
20.09.2021 TK1061 ISTANBUL - LJUBLJANA 0655 0805

17.10.2022 TK1064 LJUBLJANA - ISTANBUL 1955 2320
18.10.2022 TK702 ISTANBUL - HURGADA 0210 0355
25.10.2022 TK1430 HURGADA - ISTANBUL 0025 0420
25.10.2021 TK1061 ISTANBUL - LJUBLJANA 0655 0805

Prevoznik: Turkish Airlines



booked.net

Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022 Egipt in Križarjenje po Nilu II 2022